Фейсбук-протистояння. Українські політики витрачають сотні тисяч доларів на антипіар у соцмережах

Фейсбук-протистояння. Українські політики витрачають сотні тисяч доларів на антипіар у соцмережах

11:59,
12 Квітня 2019
5514

Фейсбук-протистояння. Українські політики витрачають сотні тисяч доларів на антипіар у соцмережах

11:59,
12 Квітня 2019
5514
Фейсбук-протистояння. Українські політики витрачають сотні тисяч доларів на антипіар у соцмережах
Фейсбук-протистояння. Українські політики витрачають сотні тисяч доларів на антипіар у соцмережах
18 березня Фейсбук відкрив інформацію про вартість публікацій із політичною рекламою й антирекламою. Оскільки ця передвиборча кампанія в соцмережах характеризувалася великою кількістю антипіару, ми проаналізували, скільки грошей політики витрачають на зменшення рейтингу своїх опонентів. В останні місяці перед виборами активізувалися десятки сторінок із закликами не голосувати за певних кандидатів. Деякі рекламні публікації коштували понад 10 тисяч доларів.

Оскільки спільнот у Фейсбуку проти різних кандидатів дуже багато, ми відібрали лише найпопулярніші, що стосувалися трьох найрейтинговіших кандидатів: Володимира Зеленського, Петра Порошенка та Юлії Тимошенко.

Зеленський — «Бенін клоун»

Основний меседж антиреклами у Фейсбуку проти Володимира Зеленського — артист є проектом олігарха Ігоря Коломойського та не має досвіду в політиці.

Серед найбільш активних сторінок із антирекламою кандидата у президенти — проекти із назвами «Бенін клоун» (дві сторінки — українською та російською), «Слуга урода», «Коломойський — президент» та інші.

Сторінку «Бенін клоун» створено 31 жовтня 2018 року. Її адмініструють 13 людей, із яких один із Туркменістану та 12 з України. За весь час зі сторінки було опубліковано 9 рекламних постів, які в основному стосувалися просування самої сторінки та містили фото із коротким текстом (Наприклад: «Клоун Зеленський має вибачитися за брехню щодо бізнесу в Росії! Згодні? — Ставте лайк!»).

Реклама 5 із 9 дописів коштувала від 1 до 5 тис. доларів за кожен. Ще два пости прорекламували щонайменше за 100 доларів, один — від 500 до 1000 доларів та на ще один витратили менше 100 доларів. Точну кількість грошей, витрачених на рекламну кампанію, підрахувати складно, адже Фейсбук визначає вартість реклами в залежності від тривалості її показу та охоплення. Однак якщо відштовхуватися від окреслених діапазонів, то розкрутка сторінки коштувала від 6 тис. до 27 тис. доларів.

На російськомовну сторінку «Бенин клоун» витратили приблизно таку ж суму. Найдорожчий пост обійшовся у суму від 5 до 10 тисяч доларів. Інші дописи рекламувалися за значно скромніші гроші — до 500 доларів. Варто зауважити, що україномовна реклама таргетувалася на мешканців західних областей України, а російськомовна — переважно східних і південних. Загальний обсяг підписників сторінок — майже 270 тис. Наразі сторінка видалена.

Сторінку «Слуга урода» створено 14 грудня 2018 року. Нею керують 50 людей, 43 із яких перебувають в Україні, троє в Туркменістані та по одному в Австрії, Бельгії, Індії та Росії. Сторінка має порівняно невелику кількість вподобань — понад 10 тис., однак на неї витрачено значно більше коштів, ніж на «Бенін клоун».

Загалом, тут опубліковано 38 рекламних пости. Майже половина із них (14) коштували від 1 до 5 тис. доларів. Кожен із цих дописів переглянули майже мільйон людей. Ще 7 постів коштували від 100 до 1 тис. доларів. Решта — до 100 доларів. Найдорожчий допис коштував від 5 до 10 тис. доларів. Загальна сума грошей, витрачених на рекламу дописів сторінки «Слуга урода», — в межах від 20 тис. до 90 тис. доларів.

Варто також зауважити, що виготовлення відеоконтенту, серед яких велика частина графічних роликів, тривалістю до хвилини, теж коштує не менше 500 доларів за кожен.

Цільова аудиторія реклами зі сторінки «Слуга урода» — молодь, віком від 18 до 44 років. Велика частина реклами налаштована для показу лише мешканцям східних, центральних і південних областей. Відеоролики, пов’язані із комунальними послугами, цінами на продукти харчування та доходами Володимира Зеленського таргетовані в основному на аудиторію віком від 25 до 54 років.

Майже вся реклама зі сторінок «Слуга урода», «Слуга урода» та «Коломойський — президент» демонструвалася без відповідної позначки «політична реклама», тому після ідентифікації адміністрація Фейсбуку припинила її показ. Станом на 2 квітня активної реклами на сторінці немає.

Найдорожчою антирекламою є допис зі сторінки «Коломойський — президент». На показ 40-секундного ролика про те, що Зеленський і Тимошенко є маріонетками олігарха Ігоря Коломойського, витратили від 10 до 50 тис. доларів. Допис побачили 1,3 млн користувачів Фейсбуку. Наразі сторінка недоступна для перегляду.

Порошенко — «корупціонер і агент Москви»

Рекламні дописи проти Петра Порошенка базуються переважно на твердженнях про його зв’язки з Росією, корупційним оточенням, бізнесом та апеляцією до погіршення життя українців.

Найпомітнішою серед сторінок, які публікують антирекламу проти Петра Порошенка, є спільнота «АнтіПор» із аудиторією майже півмільйона підписників. Сторінка створена 21 січня цього року. Її адмініструють 6 людей, усі з України.

На сторінці опубліковано 9 рекламних дописів, більшість із яких — у березні.

Більша частина рекламних постів пов’язана із розкруткою сторінки та містить фото з коротким текстом на кшталт: «Рішення Президента щодо підвищення тарифів на газ на 23 % переходить вже всі межі! Згодні? — Ставте лайк!». Ще два дописи — відеонарізка виступу міністра МВС Арсена Авакова із критикою Порошенка та розслідування від «1+1» — «Українські сенсації. Чорний кеш Порошенка».

На рекламу 6 із 9 постів витратили від 1 до 5 тис. доларів за кожен допис із охопленням від півмільйона до мільйона користувачів Фейсбуку. Найдорожчий пост коштував від 5 до 10 тис. доларів. Загалом на рекламу зі сторінки витратили від 12 тис. до 40 тис. доларів.

Цільова аудиторія реклами спільноти «АнтіПор» — жінки, які живуть переважно у Львівській та Дніпропетровській області.

Іншою спільнотою, що активно критикує Порошенка, є група «Петро Incognito». Її створили наприкінці січня цього року. Вартість рекламних дописів порівняно невелика — близько 100 доларів за кожен із охопленням до 50 тисяч користувачів. Загалом було опубліковано 7 рекламних постів. У них ішлося про корупційне оточення Порошенка, зв’язки його родини з Росією, фінансування передвиборчої кампанії тощо.

Більшість рекламних постів сторінки «Петро Incognito» розраховані на жіночу цільову аудиторію та мають дуже чітке географічне таргетування. Наприклад, один із дописів налаштований для показу лише жінкам Вінницької області, віком 35–44 роки.

Більша частина реклами демонструвалася без відповідного застереження «Політична реклама», тому адміністрація соцмережі припинила платний показ цих дописів одразу після виявлення.

«Не вір Тимошенко»

Основна увага реклами проти Юлії Тимошенко сконцентрована на тому, де політик в останніх виступах суперечить своїм попереднім заявам. В іншій частині дописів стверджується, що Тимошенко пов’язана з українськими олігархами та Росією.

Найбільша кількість рекламних дописів проти Тимошенко була опублікована зі сторінки «НевірЮ». Серед 22 постів 9 були прорекламовані на суми від 100 до 500 доларів, 5 дописів коштували від 1 до 5 тис. доларів за кожен, ще 5 — від півтисячі до тисячі доларів. Три публікації обійшлися в суму близьку до 100 доларів кожна. Всі пости опубліковані в період із кінця лютого до кінця березня. Загалом, за приблизними підрахунками, на рекламу з цієї сторінки витрачено від 10 тис. до 35 тис. доларів.

Усі рекламні дописи сторінки є неактивними та мають були ідентифіковані адміністрацією Фейсбуку як реклама, що «демонструвалася без відповідного застереження».

Зі сторінки «ЮлеСтоп», яка має понад 50 тис. вподобань, було опубліковано 8 відеороликів із платною рекламою. Попри те, що сторінка створена у 2014 році, рекламні дописи опублікували лише напередодні виборів — у лютому та березні.

Найдорожчий допис сторінки коштував від 5 до 10 тис. доларів. Ще 4 публікації — більше 100 доларів. За дві заплатили від 1 до 5 тис. доларів та ще одна коштувала до 500 доларів. На промоцію дописів з цієї сторінки витратили від 7,5 тис. до 15 тис. доларів.

Спільноту адмініструють 46 людей, 39 із яких з України, троє — з Туркменістану та по одному з Австрії, Індії та Росії. Майже така ж кількість людей мають доступ до сторінки «Слуга урода». Варто зауважити, що в українському сегменті Фейсбуку зробили жорсткішими правила розміщення політичної реклами — спонсори зобов'язані розкривати свою особу, пройшовши двофакторну аутентифікацію. Однак поки що ця інформація частково відкрита лише на офіційних сторінках, а інформація про адміністраторів сторінок є непублічною.

Порівняння адміністраторів сторінок «ЮлеСтоп» та «Слуга урода»

Прикметно, що в антирекламній кампанії проти Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського часто використовують один і той же контент. Зокрема, 26 лютого на сторінці «Слуга урода» був опублікований відеоролик з імітацією профілів політиків у популярній мережі для пошуку стосунків Tinder. Того ж дня цей ролик опублікували на сторінці «ЮлеСтоп».

 

Аудиторія, на яку таргетована реклама проти Тимошенко, переважно жіноча, віком від 25 до 44 років. Це стосується майже всіх дописів, за винятком роликів про те, що Тимошенко продасть Україну Путіну. Тут цільова аудиторія — чоловіки віком від 18 до 34 років та жінки старшого віку. Географія реклами досить строката, в залежності від типу контенту.

Окрім цих сторінок, у Фейсбуку є чимало спільнот із антипіаром Тимошенко, на рекламування яких витрачали порівняно невеликі гроші. Зокрема, зі сторінки «БабЮля» за гроші був опублікований лише один рекламний відеоролик. На промоцію допису витратили понад 100 доларів. В описі до відео йшлося про те, що «Тимошенко заступилась за організатора вбивства Каті (Гандзюк, — Ред.) Владислава Мангера на своїй сторінці у Фейсбуку».

Адміністрація Фейсбуку видалила цей допис наступного дня після публікації. Також показ більшої частина постів був припинений через порушення правил маркування реклами як політичної.

Лише один рекламний пост був опублікований зі сторінки «Баронеса брехні». Його просування коштувало також трохи більше 100 доларів.

Ми бачимо, що політики не шкодують грошей на знищення рейтингу своїх опонентів у соцмережах. Це видно, навіть якщо проаналізувати незначну частину спільнот без урахування витрат на створення контенту, та оплату праці професійних команд, які планують такі кампанії.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду