Facebook підготувалася до спроб втручання у вибори — Цукерберг

Facebook підготувалася до спроб втручання у вибори — Цукерберг

12:29,
14 Вересня 2018
2184

Facebook підготувалася до спроб втручання у вибори — Цукерберг

12:29,
14 Вересня 2018
2184
Facebook підготувалася до спроб втручання у вибори — Цукерберг
Facebook підготувалася до спроб втручання у вибори — Цукерберг
Автори:
Засновник і гендиректор соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг заявив, що компанія підготувалася ​​до спроб стороннього втручання у вибори.

Про це підприємець написав на своїй сторінці у Facebook.

Пан Цукерберг відзначив, що під час президентських перегонів 2016 року втручання стало можливим через те, що системи безпеки соцмережі були спрямовані проти традиційних кібератак, таких як фішинг, хакерська діяльність і шкідливі програми. «Ми виявили ці загрози і повідомили уряд, а також всіх, хто постраждав. Чого ми не врахували, так це скоординованих дій через кордон за рахунок мережі підставних акаунтів, що поширюють розбрат і дезінформацію», — повідомив він.

Тепер компанія Facebook, за словами її очільника, краще підготовлена.

«Ми виявили та видалили фейкові акаунти перед виборами у Франції, Німеччині, Алабамі, Мексиці та Бразилії. Ми знайшли і заблокували кампанії іноземної втручання з Росії та Ірану, які намагаються вплинути на США, Великобританію, Близький Схід і інші країни, а також групи в Мексиці та Бразилії, які активно працюють у своїй власній країні. Ми атакували економічні стимули для поширення дезінформації», — написав Марк Цукерберг.

Він повідомив, що завдяки розвитку машинного навчання Facebook створив системи, які щодня блокують мільйони фейкових облікових записів. Усього за шість місяців з жовтня по березень соцмережа видалила їх більше мільярда. Причому переважна більшість таких профілів видалялася протягом кількох хвилин після створення, тож вони не встигали завдати шкоди.

Пан Цукерберг також уточнив, що  Facebook ідентифікувала та заблокувала 270 акаунтів та сторінок російського «Агентства інтернет-досліджень» (IRA), більш відомого як «фабрика тролів». За його словами, ці профілі маніпулювали насампред думкою росіян та людей з російськомовних країн. Серед видалених були також офіційні сторінки державних медіа Росії, які підпали під санкції США й, як відзначив пан Цукерберг, «були ефективно контролювані та керовані IRA».

Для виявлення фейкових акаунтів компанія за останній рік у два рази збільшила кількість працівників відділу безпеки: з 10 до 20 тисяч.

«Наші супротивники використовують комп'ютери для одночасного створення великої кількості невправжніх акаунтів. І хоча ми швидко вдосконалюємо нашу здатність виявляти та блокувати їх, все ще дуже важко визначити найбільш досвідчених дійових осіб, які вручну створюють свої мережі: по одному фейковому профілю за раз», — зазначив гендиректор  Facebook.

Марк Цукерберг також повідомив, що на відміну від виборів 2016 року, коли певні меседжі на платформі просували мережі фейкових акаунтів, зараз вони нерідко співпрацюють із реальними профілями. Справжні та несправжі облікові записи рекламують дописи одне одного, намагаючись скласти враження, що вони мають більш широку підтримку.

За словами керівника соцмережі, одним з викликів є те, що діяльність цих акаунтів нерідко прямо не порушують правила Facebook. Однак порушенням є власне те, що профілі є фейковими.

Марк Цукерберг нагадав, що впродовж останніх місяців Facebook тісно співпрацював з урядами, в тому числі в Німеччині, США та Мексиці для поліпшення безпеки під час виборів. А також, що компанія встановила новий стандарт прозорості в рекламній політиці, відповідно до якого рекламодавці на Facebook несуть відповідальність за свої оголошення. 

«Хоча ми домоглися стійкого прогресу, ми стикаємося зі складними, добре фінансованими противниками. Вони не здадуться, вони будуть розвиватися. Нам потрібно постійно ставати кращими й залишатися на крок попереду. Це буде тривати: великі інвестиції в безпеку з нашого боку, а також тісна співпраця з урядами, технічною галуззю і експертами з безпеки, оскільки жодна орнанізація не може вирішити це самостійно», — уважає пан Цукерберг.

Як писав MediaSapiens, 5 вересня головна операційна директорка компанії Facebook Шеріл Сандберг і генеральний директор компанії Twitter Джек Дорсі виступили на слуханнях комітету з розвідки сенату США. Чимало запитань сенаторів спросувалося спроб втручання у вибори. Пані Сандберг зокрема повідомила, що 32 сторінки та акаунти, пов’язані з Росією, Facebook видалила зовсім нещодавно: в липні (у соцмережах Facebook та Instagram, яка також належить Facebook Inc).

Керівник Twitter повідомив, що усього Twitter заблокував  3843 акаунтів у Twitter, пов'язаних з IRA. У березні соцмережа виявила ще 18 профілів, які пов'язала з IRA. «Ці акаунти було зареєстровано після виборів в США 2016 року. Вони видавали себе за американців, наголошуючи на важливих соціальних та політичних питаннях. Акаунти видавали себе за прихильників поглядів всього політичного спектру», — уточнив пан Дорсі.

Раніше в США IRA було винесено звинувачення пов'язані з втручанням до виборів 2016 року.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
The Washington Post via Getty Images
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду