Антитютюнові організації закликали рок-гурт Weezer відмовитися від концерту у Джакарті

Антитютюнові організації закликали рок-гурт Weezer відмовитися від концерту у Джакарті

00:00,
8 Січня 2013
462

Антитютюнові організації закликали рок-гурт Weezer відмовитися від концерту у Джакарті

00:00,
8 Січня 2013
462
Антитютюнові організації закликали рок-гурт Weezer відмовитися від концерту у Джакарті
Антитютюнові організації закликали рок-гурт Weezer відмовитися від концерту у Джакарті
Оскільки його спонсором виступила місцева тютюнова компанія. 

Причиною масштабної анти-кампанії став концерт гурту у Джакарті, який відбувся 8 січня 2013 року і одним зі спонсорів якого виступила місцева тютюнова компанія «Djarum» (це слово з індонезійської перекладається як «голка»), що виробляє молодіжні ароматизовані сигарети LA Lights.

Громадська організація Tobacco-Free Kids та низка інших антитютюнових рухів неодноразово закликали Weezer відмовитися від участі у концерті, який підтримує тютюнова компанія, або ж заборонити їй бути спонсором. Проте, музиканти цей заклик проігнорували.

Учасники гурту Weezer на фоні банеру бренду LA Lights під час прес-конференції, фото - la-lights.com

Активісти запустили ресурс Tune out tobacco, який дозволяв надіслати менеджерам групи лист зі скаргою або обуренням тим, що Weezer у такий спосіб підтримує пропаганду куріння серед молоді. Тут же відвідувачі могли перейти на сайт гурту або його сторінки в соціальних мережах і лишити повідомлення там – понад 1000 людей так і зробили, адресувавши музикантам питання на кшталт «Чому  Weezer пропагує куріння?»  

У відповідь на одне з подібних питань менеджери гурту відповіли: «Нам байдуже до спонсорів і самі ми зумисне не залучали тютюнові компанії до спонсорів. Напевне, це зробили наші промоутери, яким була потрібна додаткова інформаційна підтримка події. В будь-якому разі, зі сцени ми не пропагуємо куріння, наше головне завдання – показати справжнє шоу. Тож приходьте на концерт, насолоджуйтесь виступом і не думайте про сигарети».

Рекламний постер концерту, фото -la-lights.com 

Наразі сайт Tune out tobacco переріс у проект, який закликає не лише представників Weezer відмовлятися у майбутньому від участі у подібних заходів, але й чинити так само інших музикантів. На сторінці «Стіна сорому» викладено список більш ніж сотні виконавців, які брали участь у заходах за підтримки тютюнових компаній, і посилання на їхні акаунти в соціальних мережах.

Нагадаємо, що у Сполучених Штатах, ЄС та багатьох інших країнах (зокрема, й Україні), які ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ по боротьбі з тютюном (РКБТ), виробникам сигарет заборонено виступати спонсорами масових заходів. Проте, в Індонезії, де рівець куріння лишається одним з найвищих у світі, а антитютюнове законодавство – одним з найслабших, подібне промо сигарет дозволено. До речі, Індонезія – це єдина країна-член ВООЗ у Південно-Східній Азії, яка й досі не підписала РКБТ та не посилила відповідно до її рекомендацій своє законодавство.

Тютюнові компанії зловживають цими прогалинами в індонезійському законодавстві, які відкривають нечувані можливості для просування сигарет та залучення молоді до куріння. Приклад з брендом LA Lights є показовим – на його сайті можна знайти інформацію про сотні концертів, спортивних змагань і фільмів, профінансованих ним. Учасникам спільноти LA Lights пропонують знижки на всі заходи, які спонсоруються компанією, тут же можна придбати або виграти у щотижневих конкурсах футболки, чашки, брелоки та інші призи з логотипом бренду. А сам сайт LA Lights позиціонується як молодіжний розважальний ресурс і має вже аж 139 тис. шанувальників у соціальній мережі Facebook і майже 28 тис. у Twitter. За запрошення друзів приєднатися до сторінок бренду у соцмережах, написання коментарів, полирення лінків на матеріали зареєстрований на сайті користувач отримує бонуси, які потім може обміняти на сигарети, цінні подарунки або квитки на заходи, що підтримуються  тютюновою компанією.

Фото - la-lights.com

Завдяки такій агресивній і масштабній кампанії бренд LA Lights постійно присутній в інформаційному просторі молоді, більш того він стає частиною її життя і важливим його атрибутом. 

Джерело: Tobacco-Free Kids, La-lights.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.la-lights.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду