Головним тютюновим лобістом року визнано депутата Олега Надошу

00:00,
24 Січня 2013
586

Головним тютюновим лобістом року визнано депутата Олега Надошу

00:00,
24 Січня 2013
586
Головним тютюновим лобістом року визнано депутата Олега Надошу
У першу трійку високопосадовців, що відстоювали інтереси тютюнової індустрії,  увійшли також Тарас Чорновіл та Анатолій Кінах. Їх нагородили антипремією «Золота коса».

Впродовж 2012 року громадські організації моніторили діяльність народних депутатів та представників органів влади і за підсумками уклали список тих з них, хто нехтував інтересами суспільства, використовуючи своє службове положення для відстоювання інтересів тютюнового бізнесу.

До списку лобістів увійшли колишні депутати Юрій Каракай, Михайло Волинець, Юрій Прокопчук, Володимир Мойсик, Сергій Шевчук, Артем Синиця та вже згадані Тарас Чорновіл, Анатолій Кінах і Олег Надоша. Цікаво те, що більшість із цих людей до складу нового парламенту не потрапили.

Активісти громадських організацій та експерти, що укладали рейтинг тютюнових лобістів

«Політики мають знати – ми слідкуємо за усіма їхніми діями. Нам набридло, що вони обіцяють здорове і прекрасне життя, а натомість лобіюють інтереси тютюнового та алкогольного бізнесу. Ми хочемо, щоб кожен знав імена тих, хто допомагає нам вмирати», - наголосила Марія Землянська, журналіст Бюро журналістських розслідувань «Свідомо».

Отже, головним тютюновим лобістом країни експертне журі визнало Олега Надошу. Він відзначився тим, що вже через два тижні після підписання президентом закону про заборону куріння у закладах харчування, зареєстрував законопроект, в якому пропонував відвести для некурців лише 30% площі ресторанів (і це попри те, що напередодні голосував за повну заборону куріння). У пояснювальній записці до законопроекту, яка не містила жодних експертних думок чи фактів, зазначено, що впровадження законопроекту «зніме соціальну напругу, яка може виникнути у наслідок введеної заборони куріння у закладах громадського харчування». Цікавим нюансом є й те, що Надоша був певний час мером міста Кременчук, де знаходиться фабрика однієї з тютюнових корпорацій – JTI.

Карикатура екс-надрепа Олега Надоші, якого визнано головним тютюновим лобістом 2012 року і нагороджено антипремією «Золота коса»

Друге місце посів Тарас Чорновіл, який став автором чи не найбільшої кількості правок до антитютюнових законів, що розглядалися 2012 року, і вів надзвичайно активну кампанію у ЗМІ, всіляко намагаючись дискредитувати ініціативи, спрямовані на боротьбу з курінням.

Карикатура екс-надрепа Тараса Чорновола, якого нагороджено антипремією «Срібна  коса» за відстоювання інтересів тютюнової індустрії

На третє місце потрапив Анатолій Кінах, нардеп і Президент Українського союзу промисловців та підприємців, до якого входять  чотири тютюнові транснаціональні корпорації. Кінах послідовно виступав проти підвищення акцизів на тютюнові вироби та долучився до блокування підписання президентом закону про заборону реклами тютюнових виробів.

Карикатура надрепа Анатолія Кінаха, якого нагороджено антипремією «Бронзова  коса» за відстоювання інтересів тютюнової індустрії

Спеціальний приз «Золоте гальмо» цього річ дістався Валерію П’ятницькому, урядовому уповноваженому з питань європейської інтеграції, за лобістські дії від імені уряду на міжнародній арені – блокування австралійського законодавства із введення уніфікованих пачок для всіх марок сигарет і втягнення України у міжнародний скандал.

Карикатура урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції, якого нагороджено спеціальною антипремією «Золоте гальмо» за лобістські дії від імені уряду України на міжнародній арені

Валерій Пятницький від імені України блокував антитютюнове законодавство Австралії. Інший співробітник Міністерства пані Світлана Зайцева на міжнародній урядовій конференції сторін Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну в Сеулі публічно висловила позицію на користь тютюнової індустрії та всупереч позиції української делегації. Такий міжнародний лобізм на користь виключно тютюнових транснаціональних корпорацій псує імідж держави та додає до балів у міжнародному рейтингу корумпованості, – пояснила Ганна Гопко, координатор коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну».

Нагадаємо, що перша церемонія відзнаки «Золота коса» відбулася 30 листопада 2011 року на основі моніторингу діяльності народних депутатів протягом 2009-2011 років. Тоді символічні коси отримали п’ять народних обранців, серед яких теж були Тарас Чорновіл та Анатолій Кінах. Спеціальний антиприз «Золоте гальмо» дістався прем’єр-міністру Миколі Азарову за блокування постанови про запровадження кольорових попереджень на упаковці сигарет та запровадження мораторію на підвищення тютюнових акцизів.

Для створення рейтингу тютюнових лобістів використовувалась така методика: можновладцям нараховували бали відповідно до їх діяльності. Всі, хто голосує за закони на підтримку тютюну чи алкоголю отримували 1 бал; за поправку на користь шкідливих звичок – 2 бали; за ініціювання закону чи рішення уряду політики отримали одразу по 4-ри бали. Потім до цих балів додавалися бали п'ятьох експертів, які багато років спеціалізуються на зменшенні поширеності куріння та алкоголізму. Експерти назвали свою п’ятірку найбільших лобістів: за 1 місце давалося 5 балів, за останнє  – 1 бал.  

Експертами рейтингу «Золота коса-2012» виступили:

Артем Ступаков, Центр ефективного розвитку та корисних звичок, ГО «Твереза Україна»;  

Андрій Скіпальський, Центр громадянського представництва «Життя»;

Віталій Черняховський, голова громадянської кампанії «Форум порятунку Києва»;

Ганна Гопко, координатор коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну»;

Віталій Шабунін, Центр протидії корупції;

Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ;

Тарас Шевченко, директор  Інституту Медіа Права;

Марія Землянська, журналіст Бюро «Свідомо».

Фото - Павла Довганя

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото - Павла Довганя
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду