Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 26-27 серпня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 26-27 серпня 2024 року — резюме

13:30,
4 Вересня 2024
5504

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 26-27 серпня 2024 року — резюме

13:30,
4 Вересня 2024
5504
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 26-27 серпня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 26-27 серпня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер» і «Ми — Україна», а також ефіру Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: до 11 ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин і 10-хвилинні посередині), решту часу займали гостьові студії. В останній годині ефіру був один випуск новин.

Структура ефіру каналу «1+1» була традиційною: години починалися з дуже «різнокаліберних» випусків новин — і по 15, і по 30, і по 45 хвилин, продовжувалися гостьовими студіями. Остання година ефіру (з 17-ї) була повністю новинною.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, о 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступні за ним пів години показували фільми.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щопівгодини були 10-хвилинні випуски новин, решту часу займали гостьові студії. Далі години починалися з 13-хвилинних новин і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: ефірні години починалися з випусків новин (то 30-, то 15-хвилинних), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був 40-хвилинний підсумковий випуск новин і 20-хвилинні спортивні новини. Наступна година ефіру була повністю гостьовою.

Основні теми дня

26 серпня

Масована ракетно-дронова атака по всій Україні. В ефірі каналу «Рада» було пряме ввімкнення з Дніпра (яке планувалося редакцією як цілком неподієве, але кореспондентка за власною ініціативою почала його з наслідків ворожої атаки). У гостьових студіях говорили про наслідки з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим, головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим, керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком і з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було 8 прямих ввімкнень (по два з Дніпра і з Запоріжжя, а також з Одеси, Луцька, Сум і з Києва) і був репортажний сюжет із Сум. Говорили з головою Київської ОВА Русланом Кравченком і з головою Одеської ОВА Олегом Кіпером. У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ були репортажі з Київщини, Дніпропетровщини, Луцька й Одеси, а також загальний оглядовий сюжет по всій Україні. У гостьових студіях говорили з заступником голови Одеської ОВА Олександром Харловим, міським головою Львова Андрієм Садовим, міським головою Луцька Ігорем Поліщуком, речником ДСНС Олександром Хорунжим, речником Київської МВА Михайлом Шамановим, радником голови Чернігівської ОВА Андрієм Подорваном і з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

В проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного цього дня було 5 репортажних сюжетів про наслідки атаки на Дніпропетровщині, зокрема у Кривому Розі, на Одещині, в Луцьку і в Києві. Був оглядовий сюжет про наслідки цієї атаки по всій Україні. Були прямі ввімкнення з Луцька, Києва, з Хмельниччини. Говорили з першою заступницею голови Вінницької ОВА Наталією Заболотною, депутатом Волинської облради Іваном Миркою, головою Житомирської ОВА Віталієм Бунечком, нардепом-мажоритарником Олегом Дундою, директором енергетичних програм Центру Разумкова Володимиром Омельченком і з президентом Асоціації водоканалів Дмитром Новицьким.

Ситуація на різних ділянках фронту. В новинах каналу «Рада» про ситуацію на фронті згадували короткими повідомленнями й традиційним зведенням Генштабу від речника Андрія Ковальова. У гостьових студіях ситуацію на різних ділянках фронту обговорювали з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим, пресофіцером 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Орестом Дрималовським і з командиром підрозділу «Терра» 3-ї ОШБ Миколою Волоховим. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» події на фронті згадували лише короткими повідомленнями в новинах, з гостями фронтову тематику не обговорювали. В новинах каналів ICTV та СТБ події на фронті згадували лише короткими повідомленнями. У гостьових студіях говорили про різні ділянки фронту з офіцером 15-ї бригади Олександром Рясним, головним сержантом роти безпілотних авіаційних комплексів 3-ї окремої штурмової бригади на псевдо «Ткач» і з командиром 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Павлом Розлачем.

В ефірі Першого каналу Суспільного в новинах фронтову тематику згадували лише в коротких повідомленнях. У гостьовій студії про події на фронті говорили з ветераном російсько-української війни Євгеном Диким і з командиром батальйону ударних безпілотників «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком.

27 серпня

Ворожа повітряна атака на готель у Кривому Розі та по житлових будинках у Запоріжжі. В ефірі каналу «Інтер» було пряме ввімкнення з Запоріжжя. У гостьових студіях говорили з головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим і з заступником голови Дніпропетровської ОВА Андрієм Кульбачем. У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» були репортажі про рятувальні роботи в місці влучання ракети в готель у Кривому Розі та про наслідки ворожого обстрілу на Запоріжжі. У гостьових студіях ці події не обговорювали.

Ситуація на різних ділянках фронту. У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» у новинах ситуацію на фронті згадували лише короткими повідомленнями, було також традиційне ранкове зведення від речника Генштабу Андрія Ковальова. У гостьовій студії говорили з пресофіцером «одного з підрозділів, що працює на Курському напрямку» Олексієм Дмитрашківським. У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. В гостьових студіях говорили з офіцером пресслужби 26-ї артилерійської бригади Олегом Калашніковим, командиром загону «Омега» на псевдо «Рубін», командиром батальйону УБПАК «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком і з воєнно-політичним оглядачем «Інформаційного спротиву» Олександром Коваленком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» була слабкою в репортажній частині — лише один репортажний сюжет і одне пряме ввімкнення (та й те планувалося редакцією не як подієве). У гостях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажний сюжет був про військові курси для цивільних, влаштовані у Дніпрі десантниками 25-ї бригади, пряме ввімкнення — про наслідки ракетно-дронової атаки для Дніпра.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була потужною в репортажній частині — 5 репортажних сюжетів і 8 прямих ввімкнень. У гостях побувало 3 ньюзмейкери. Сюжети були про порятунок медиками поранених на Покровському і Курахівському напрямках, про наслідки влучання ракети в Сумах, про повернення з полону українських бійців за обміном, про участь у забігу в Нідерландах ветерана, який втратив на війні руку, ногу й зір, і про роковини з дня загибелі бойового льотчика Андрія Пильщикова на псевдо «Джус». Прямі ввімкнення були про наслідки масованої ракетно-дронової атаки у Дніпрі, на Запоріжжі, в Одесі, Луцьку, на Сумщині та біля дамби Київської ГЕС.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 8 репортажних сюжетів і одне пряме ввімкнення. У гостях побували 4 ньюзмейкери. Репортажі були про наслідки масованої ворожої атаки ракетами й дронами на Київщині, Дніпропетровщині, Миколаївщині, в Луцьку й Одесі, про ситуацію в прифронтових Покровську та Вугледарі й евакуацію людей із міст, про форум «Майстри добра» у Львові й про концерт «Дизель-Студіо» для ветеранів в Одесі. Пряме ввімкнення було про ситуацію у прифронтових Костянтинівці та Краматорську.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажні сюжети, 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 5 ньюзмейкерів. Сюжети були про навчання майбутніх бойових медиків, про наслідки ракетно-дронової атаки на Хмельниччині та про навчання піхотинців 141-ї бригади на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів на Херсонщині й Миколаївщині, в Запоріжжі й на Харківщині, про ліквідацію наслідків масованої атаки на Одесу.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 4 репортажних сюжети, прямих ввімкнень не було, в гостях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажі були про рятувальні роботи в місці влучання ракети в готель у Кривому Розі, про наслідки ворожого обстрілу на Запоріжжі, про евакуацію з прифронтового Мирнограда і про наслідки ракетно-дронової атаки на Київщині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 7 репортажних сюжетів і 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 5 ньюзмейкерів. Сюжети були про наслідки масованої ракетно-дронової атаки ворога по Дніпропетровщині, зокрема по Кривому Рогу, по Одещині, Луцьку, Київщині. Був спецрепортаж про життя прифронтового Новоекономічного на Донеччині. Прямі ввімкнення були про ліквідацію наслідків ворожої атаки у Луцьку (два), Києві та на Хмельниччині.

Гостьові студії

У гостях на каналі «Рада» побувало 15 людей: 4 ньюзмейкери, 4 речники, 2 радники, 3 експерти, один журналіст і один учасник подій. З членом Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком говорили про вплив підвищення цін на паливо на ціну агропродукції. З головою парламентської фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією говорили про роботу парламенту. Про наслідки ракетно-дронової атаки говорили з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим і головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, підсумки візиту індійського прем’єра Моді до Києва, можливі наслідки затримання Дурова у Франції, провадження щодо народного депутата Дмитрука, дрон-ракету «Паляниця», ризики й перспективи після ратифікації Римського статуту та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 3 ньюзмейкери, 3 експерти й 3 учасники подій. З головами Київської та Одеської ОВА Русланом Кравченком і Олегом Кіпером говорили про наслідки ракетно-дронової атаки ворога. З головою підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Юлією Гришиною говорили про підготовку шкіл до нового навчального року. З іншими гостями обговорювали останні активності з боку диктатора Лукашенка, підсумки візиту прем’єра Індії до України, перебіг передвиборчої кампанії в США, про наслідки затримання Дурова у Франції, колективну свідомість росіян щодо війни в Україні та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побували 11 гостей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, 2 радники й 3 учасники подій. Про наслідки масованої ракетно-дронової атаки ворога говорили з заступником голови Одеської ОВА Олександром Харловим, міськими головами Львова Андрієм Садовим і Луцька Ігорем Поліщуком. З прем’єр-міністркою Литви Інгрідою Шимоніте говорили про політичне значення Курського наступу ЗСУ і підтримку України Литвою. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію з електрикою і розгортання «пунктів незламності» в різних областях, імовірність залучення білоруської армії до бойових дій та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» побувало 10 людей: 5 ньюзмейкерів, 3 речники, експерт і учасниця подій. Про наслідки ворожих повітряних атак і про їхню ліквідацію говорили з головою Житомирської ОВА Віталієм Бунечком, заступником голови Дніпропетровської ОВА Андрієм Кульбачем і міським головою Луцька Ігорем Поліщуком. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про стан енергосистеми після масованої атаки ворога напередодні. З в.о. міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном говорили про створення ветеранських сервісів і просторів у громадах. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, гуманітарну ситуацію на контрольованій ЗСУ території ворожої Курщини, накопичення білоруських військ на кордоні з Україною, мирний план для України та наступний Саміт миру, майбутню роботу інспекторів служби освітньої безпеки в школах та інші теми.

У гостях каналу «Ми — Україна» побувало 13 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, один радник, 3 експерти й 3 учасники подій. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про наслідки обстрілів міста. Із заступником міністра енергетики Миколою Колісником говорили про ситуацію в енергосистемі після масованої ворожої атаки 26 серпня. З головою НБУ йшлося про обмеження переказів між картками фізичних осіб. Із заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про підсумки візиту індійського прем’єра Моді до України. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, переговори щодо обмінів полоненими, нові санкції США, зокрема проти угорських і китайських компаній, перспективи виробництва українських ракет, небезпеки використання телеграму українцями та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 гостей: 5 ньюзмейкерів, 7 експертів і 2 учасники подій. Про наслідки масованої ворожої повітряної атаки говорили з першою заступницею голови Вінницької ОВА Наталією Заболотною, депутатом Волинської облради Іваном Миркою і з головою Житомирської ОВА Віталієм Бунечком. З народними депутатами Андрієм Осадчуком і Олегом Дундою говорили про боротьбу з утікачами-зрадниками, зокрема про втечу нардепа Дмитрука. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, ймовірність переговорів щодо припинення вогню по енергетиці за посередництва Катару, Курський наступ ЗСУ і дозвіл партнерів на застосування західної зброї по Росії, затримання у Франції Дурова, війська Білорусі поблизу українського кордону, стан енергосистеми після масованої атаки ворога та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: у звітних два дні в ефірі марафону біли винятково гості від «Слуги народу» — їх було 4 (Дмитро Соломчук і Давид Арахамія на «Раді», Юлія Гришина на «1+1» і Арсеній Пушкаренко на «Ми — Україна»).

В ефірі Першого каналу Суспільного 26 серпня побувало лише два нардепи: Андрій Осадчук з фракції «Голос» і Олег Дунда з фракції «Слуга народу».

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 394 рази. Це 98,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт достовірності — 188 разів, це абсолютний рекорд для телемарафону, крім того були ще й два абсолютні рекорди за кількістю узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації (86) і за кількістю фактів, поданих без будь-яких посилань на джерела (54, щоправда цей рекорд протримався недовго, в наступному слоті його побили журналісти каналу «1+1»). Такі великі кількості порушень пояснюються багаторазовими повторами одних і тих же повідомлень з одними й тими ж порушеннями. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 149 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. 24 рази порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень було відео без інтершуму. Із 23 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки й тексту за кадром в сюжетах і БЗ. Крім того, 9 разів порушили стандарт доступності подачі інформації й було одне порушення стандарту оперативності.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 477 рази. Це більш як по 119 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по два порушення щохвилини. Найчастіше (234 рази) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. За порушеннями стандарту достовірності канал цього дня встановив два абсолютні рекорди телемарафону — по-перше, загалом було 169 порушень стандарту. І було 59 випадків, коли факти подавали без будь-яких посилань на джерела. Стандарт точності порушували 51 раз, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом в БЗ і сюжетах. Стандарт повноти інформації порушили 14 разів, стандарт доступності її подачі — 9 разів. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 539 разів. Це майже по 135 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по два порушення щохвилини. Найчастіше — 324 рази — порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 137 разів порушували стандарт достовірності. Найбільше було фактів, поданих без будь-яких посилань на джерела. Майже всі з 56 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. За таким різновидом порушення стандарту медіагрупа встановила цього дня абсолютний рекорд марафону (53 порушення). 16 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 5 разів — стандарт повноти й одного разу порушили стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 195 разів. Це майже по 49 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 97 разів. Усе це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності інформації порушували 70 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Із 20 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах. Крім того, 4 рази було порушено стандарт повноти інформації, 3 рази — стандарт доступності й було одне порушення стандарту оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 347 разів. Це майже по 87 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 199 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 81 раз. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 30 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео. Майже всі з 27 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 10 разів порушили стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 153 рази. Це більш як по 38 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше було порушень стандарту достовірності — 62, і більш як половина з них були неперевіреними картинками й інформаціями з соцмереж і з телеграм-каналів. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 43 рази, все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 22 рази порушили стандарт доступності подачі інформації, більшістю з цих порушень були абсолютно несприйнятні з екрана телевізора скриншоти й мапи. 21 раз порушували стандарт точності, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

26 серпня

Росіяни атакували безпілотником цивільне авто в Херсона, загинув чоловік.

На Волині під час конфлікту командир взводу застрелив поліцейського.

В Україні зростають борги підприємств по зарплаті працівникам.

DeepState: Росіяни просунулися біля Покровська і Мирнограда в Донецькій області.

27 серпня

Росіяни обстріляли швидку, яка їхала до пораненого в Херсоні, поранено трьох медиків.

Вночі невідомий обстріляв пост охорони Луцького ТЦК і поранив солдата.

Голова МАГАТЕ попередив про ризик ядерного інциденту на Курській АЕС.

Заяви президента Зеленського щодо заступника керівника ОП Татарова (про це повідомлялося в ефірі Першого каналу Суспільного).

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 5 проявів політичного піару. 4 рази давали фрагмент відеозвернення президента Володимира Зеленського, який не містив у собі новини. І була велика розмова з Давидом Арахамією як з очільником парламентської фракції «Слуга народу» зі зручними запитаннями та «домашніми заготовками».

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв політичного піару — без реальної новини «іміджеве» БЗ+СХ про «Нафтогаз України» і його очільника Олексія Чернишова.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — класичне «паркетне» повідомлення про прем’єра Дениса Шмигаля.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — традиційне надання слова голові правління «Нафтогазу Україна» Олексію Чернишову.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі каналу «1+1» не було.

Проявів політичного піару, російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного цього дня не було.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» російських пропагандистських наративів не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських пропагандистських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу.

У проаналізованих ефірах інших каналів російських наративів і токсичних медійних персонажів не було.

Російських наративів і токсичних персонажів у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного не було.

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду