Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 24-25 липня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 24-25 липня 2024 року — резюме

09:00,
3 Серпня 2024
733

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 24-25 липня 2024 року — резюме

09:00,
3 Серпня 2024
733
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 24-25 липня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 24-25 липня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «1+1», ICTV та СТБ, «Рада», «Ми — Україна», «Інтер» і Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку була звичною для ранкових слотів каналу «1+1»: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин – 15-хвилинні на початках годин і 10-хвилинні «посередині», решту часу займали гостьові студії. О 10-й був 15-хвилинний випуск новин, далі – рубрика «Оперативний черговий». Об 11-й був годинний новинний випуск. —

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, або фільмами, або фрагментами тижневика «Факти тижня».

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: до 20-ї щогодини було по два випуски новин: 20-ти і 15-хвилинні на початках годин, 4-хвилинні «посередині», решту часу займали гостьові студії. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для ранкового слоту: до 10-ї щопівгодини виходили 10-хвилинні випуски новин, решту часу займали гостьові студії, з 10-ї години починалисся з випусків новин (13-ти і 17-хвилинних) і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Інтер» була такою: ефірні години починалися 13-15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

***

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: до 10-ї новини на початку годин і посередині начитували ведучі гостьових студій (що не дуже-то добре). З 10-ї ранку години починалися випусками новин (10-ти і 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями.

Основні теми дня

24 липня

Бойові дії на різних ділянках фронту. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет про бої під Роботиним на Запоріжжі і оглядові сюжети про бої за Часів Яр, про бої на Покровському напрямку і про бої на Курахівському напрямку. Говорили з речником Генштабу Дмитром Гуцуляком, пресофіцером 24-ї окремої моторизованої бригади Іваном Петричаком, командиром роти 3-ї окремої штурмової бригади «Тохою», військовослужбовцем 47-ї окремої моторизованої бригади «Женихом» і воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем. В новинах каналів ICTV та СТБ був репортаж про бойову роботу снайперів на Лимано-Куп’янському напрямку. У гостьових студіях фронтову тематику не обговорювали. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» був репортаж про бої 24-ї окремої механізованої бригади під Часовим Яром. У студії говорили з речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим і з офіцером відділення розвідки бригади наступу «Рубіж» Віталієм Литвиним. В окремому ефірі Першого каналу Суспільного ситуацію на фронті обговорювали зі співзасновником проєкту DeepState Русланом Микулою.

Візит міністра закордонних справ Кулеби до Китаю. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» робили 4 прямі ввімкнення власної кореспондентки з Гуанчжоу. В гостьових студіях тему не обговорювали. В ефірі каналів ICTV та СТБ про подію згадували лише короткими повідомленнями в новинах. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» були лише короткі повідомлення. Обговорювали ж тему з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком (який виступав і як експерт, і як політик, хоча не є ні тим, ні іншим). В ефірі Першого каналу Суспільного тему обговорювали з головною консультанткою Національного інституту стратегічних досліджень Аліною Гриценко і з аналітикинею центру «Нова Європа» Наталією Бутирською.

25 липня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В новинах каналу «Ми — Україна» події на фронті згадували в коротких повідомленнях, зведення давав речник Генштабу Дмитро Гуцуляк. У гостьових студіях говорили з речником ОСУВ «Таврія» Дмитром Лиховієм і з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем. У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту, говорили з офіцером відділення розвідки бригади «Рубіж» НГУ Віталієм Литвиним.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: один репортажний сюжет, 4 прямі ввімкнення (ще 3 ввімкнення були нерепортажними). У гостях побувало 2 ньюзмейкери. Репортажний сюжет був про бої під Роботиним на Запоріжжі. Усі 4 репортажні ввімкнення були про візит міністра Кулеби до Китаю.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 2 репортажні сюжети і одне пряме ввімкнення. У розмовних студіях побувало 3 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойову роботу снайперів на Лимано-Куп’янському напрямку і про вишкіл бійців 63-ї та 67-ї бригад. Пряме ввімкнення було про засідання парламентської ТСК щодо руйнування пам’яток архітектури в Києві.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» була слабкою: один репортажний сюжет, 2 прямих ввімкнення і 2 ньюзмейкерів у гостьових студіях. Сюжет був про бої 24-ї окремої механізованої бригади під Часовим Яром, обидва прямі ввімкнення – про наслідки ворожого обстрілу Харкова.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була слабкою в репортажній частині – лише 2 сюжети, прямих ввімкнень не було. У гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкери. Сюжети були про навчання 25-ї окремої повітрянодесантної бригади і про майстер-клас рятувальників Кропивницького з порятунку потопельників.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була цього дня не надто потужною: лише один репортажний сюжет, 3 прямі ввімкнення і 2 гостя-ньюзмейкера. Сюжет був про інсталяцію в Лондоні, присвячену загиблим на війні українським спортсменам. Прямі ввімкнення були про відправлення з Лондона автівок для ЗСУ, про наслідки ворожих обстрілів Сумської області і про промову Байдена щодо виходу з виборів.

***

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного цього дня була надзвичайно слабкою: лише один репортажний сюжет (про змагання кінологів на Чернігівщині), прямих ввімкнень не було (хоча якраз Суспільне, маючи найрозгалуженішу кореспондентську мережу, мало би робити прямі ввімкнення з міст, де протягом ночі-ранку відбувалися ворожі обстріли), у гостях побувало 3 ньюзмейкери..

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 2 ньюзмейкерів, 2 речників, 2 журналістів і 5 учасників подій. З директоркою департаменту електронних послуг Мінцифри Валерією Ткач говорили про бронювання співробітників компаній через додаток «Дія». З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про поліпшення ситуації в енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, застосування ворогом хімічної зброї, розмінування забруднених земель і Чорного моря, очікування від виступів українських спортсменів на Олімпіаді та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало лише 5 гостей (дедалі частіше замість розмовних студій показують неформатні пропагандистські фільми і фрагменти недільного тижневика). 3 гостя були ньюзмейкерами, одна експертка і один учасник подій. З головою Комітету ВР з гуманітарної і інформаційної політики Микитою Потураєвим говорили про причини, чому погоджувальна рада не винесла на голосування законопроєкт про заборону московської церкви. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової і митної політики Данилою Гетманцевим говорили про прогнози щодо змін курсу гривні. З прокуроркою Вікторією Цукарєвою говорили про нові дані щодо розстрілів людей окупантами в Бучі. З іншими гостями обговорили створення і розвиток окремого роду військ безпілотних систем, роковини зі дня смерті Максима Рильського.

У гостях на каналі «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники, один радник і 3 учасники подій. З членкинею Комітету ВР з питань організації держвлади Ганною Бондар говорили про підсумки засідання парламентської ТСК щодо забудов у Києві. З заступницею міністра економіки Надією Бігун говорили про хід роботи програми «єОселя». З іншими гостями обговорювали ситуацію на окремих ділянках фронту, відновлення видачі документів чоловікам за кордоном, вибухи російських «шахедів» у Румунії, візит міністра Кулеби до Китаю, зміни в ставленні суспільства до військових і ветеранів та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 15 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, один радник, 7 експертів і один журналіст. З головою Куп’янської МВА Андрієм Беседіним говорили про обстріли і бомбардування міста ворогом. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про диференціацію повітряних тривог. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про наслідки ворожих обстрілів населених пунктів на Запоріжжі. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про покращення ситуації в енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, будівництво окупантами залізниці в Донецькій області, мілітарну підготовку окупантами українських дітей на Донеччині, обмеження на використання літаків F-16 в наближенні до лінії фронту, підсумки поїздки міністра Кулеби до Китаю, імовірну майбутню позицію Камали Гарріс щодо підтримки України, можливі реакції НАТО на заліти російських дронів у Румунію, погрози Угорщини за блокування Україною передачі російської нафти та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» побувало 8 людей: 2 ньюзмейкери, 2 експерти і 4 учасники подій. З міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком говорили про розшук і затримання підозрюваного в убивстві Ірини Фаріон. З т.в.о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про українську спортивну делегацію на Олампіаді в Парижі. З іншими гостями обговорювали події на фронті, відсутність реальних прав людини в українців на окупованих територіях, підсумки поїздки міністра Кулеби до Китаю, заміну Байдена на Гарріс на виборах президента США, наміри уряду підвищити військовий збір при купівлі автівок та інші теми.

***

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 18 гостей: 3 ньюзмейкери, 3 речники, 6 експертів, один журналіст і 5 учасників подій. З нардепами Микитою Потураєвим і Соломією Бобровською говорили про причини зволікань з розглядом ВР законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов’язаних з країною-агресоркою. З начальником Нацполіції Харківщини Володимиром Тимошком говорили про наслідки ворожих обстрілів Харкова і області. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, хід розмінування по Україні, пошкодження порому «Слов’янин» в російському порті «Кавказ», можливість використання російських заморожених активів на закупівлю зброї для України, можливості виробництва ракетної зброї в Україні, шанси Камали Гарріс стати кандидаткою у президенти США, візит міністра Кулеби до Китаю, участь української збірної в Олімпіаді в Парижі, заготівлю дров для населення та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) не було, в ефірах побували лише 3 представники фракції «Слуга народу» (Микита Потураєв і Данило Гетманцев на ICTV та СТБ, Ганна Бондар – на «Раді»). В ефірі «Інтера» був формально позафракціний Руслан Стефанчук. В ефірах «1+1» і «Ми – Україна» народних депутатів у ці дні не було.

Натомість в ефірі Першого каналу Суспільного 24 липня побували 2 представники «Слуги народу» (Микита Потураєв і Олег Дунда), представник «Європейської солідарності» (Олег Синютка), представниця фракції «Голос» (Соломія Бобровська), формально позафракційний Олександр Корнієнко і представник депгрупи «Довіра» (Павло Бакунець).

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 527 разів. Це майже по 132 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по 2 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 274 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Рекордною для марафону була кількість порушень стандарту достовірності інформації – 162 рази. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації (47 порушень і це теж рекорд марафону). Рекордною для марафону була цього дня і кількість порушень стандарту точності – 65 разів. Переважна більшість з цих порушень була невідповідність між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 17 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 9 разів – стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували протягом чотирьох годин ефіру 413 разів. Це більш як по 103 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 265 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 95 разів, майже третиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Майже всі з 36 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 13 разів порушили стандарт доступності подачі інформації і 4 рази – стандарт її повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 298 разів. Це по 74,5 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 128 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 86 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 38 порушень стандарт повноти інформації абсолютною більшістю були матеріали без інтершуму на відео. З 36 порушень стандарту точності – майже всі були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у сюжетах і БЗ. Крім того, 9 разів порушували стандарт доступності подачі інформації і було одне грубе порушення стандарту балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 346 разів. Це по 86,5 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 178 разів, переважна більшість з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 95 разів. Найбільше було відео та фото, взятих з телеграм-каналів та соцмереж. З 28 порушень стандарту повноти інформації переважною більшістю було відео без інтершуму. Усі 24 порушення стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром. Крім того, 20 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації і один раз, але надзвичайно грубо, стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 317 разів, це більш як по 79 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 213 разів, усе це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 71 раз, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 21 порушення стандарту точності майже три чверті були невідповідностями картинки і тексту в сюжетах і БЗ. Крім того, 8 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 4 рази – стандарт її повноти.

***

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували протягом чотирьох годин ефіру 119 разів. Це майже по 30 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт достовірності – 58 разів, більшою частиною з цих порушень була інформація, взята без перевірки з телеграм-каналів та соцмереж. Майже всі 29 порушень стандарту відокремлення фактів від думок були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах. Половина з 18 порушень стандарту точності була невідповідностями картинки і тексту за кадром у сюжетах і БЗ. Крім того, по 7 разів порушували стандарти повноти інформації і доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

24 липня

Росіяни на Донеччині FPV-дронами поранили трьох пенсіонерів.

Росіяни створили 12 організацій для мілітаризації українських дітей на окупованій частині Запоріжжя.

Кличко вважає, що прокуратура маніпулює в заявах про причини руйнування між станціями метро.

Росіяни обстріляли Херсон, поранена жінка (про це повідомляли в ефірі Першого каналу Суспільного).

Time: Якщо Трамп стане президентом США, він скоротить допомогу Україні та підштовхне її до "мирної угоди" на користь РФ

DeepState: Росіяни окупували Піщане (про це повідомляли в ефірі Першого каналу Суспільного).

25 липня

Активісти кажуть, що департамент КМДА видав дозвіл на знесення садиби Зеленських місяць тому.

Бійці 31-ї бригади з боєм вийшли з оточення біля Прогресу, так і не дочекавшись команди на відхід.

Нардеп Железняк: міністр енергетики Галущенки збрехав про відсутність аварії на Південноукраїнській АЕС.

Центр Разумкова: третині українців вистачає грошей лише на їжу.

Кобриг 125-ї бригади розповів, що відмовився приймати фортифікації на Харківщині через їх незадодвільний стан.

Fitch знизив кредитний рейтинг України до переддефолтного рівня.

Росіяни другу ніч поспіль атакували Ізмаїльсський район, є руйнування і поранені.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару на користь «Нафтогазу України» і його керівника Олексія Чернишова в «паркетному» сюжеті про якусь конференцію з енергетики.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару – гість-експерт у студії звинувачував експрезидента Петра Порошенка в участі у схемах Віктора Медведчука, в корисливих мотивах цієї участі і в «несправжньому» патріотизмі. Без найменшої реакції на це ведучих для забезпечення балансу думок і права обвинуваченого на слово у відповідь.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару – класичне «паркетне» БЗ+СХ про першу віцепрем’єрку Юлію Свириденко.

У проаналізованих ефірах каналів ICTV та СТБ і «Рада» проявів політичного піару не було.

***

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, натомість в ефірі була токсична ведуча каналу.

Російських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах інших каналів не було.

***

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного російських наративів і токсичних персонажів не було.

Скриншот відео: ТСН/ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду