Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 8-9 липня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 8-9 липня 2024 року — резюме

09:10,
19 Липня 2024
628

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 8-9 липня 2024 року — резюме

09:10,
19 Липня 2024
628
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 8-9 липня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 8-9 липня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» і Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: щогодини було по два випуски новин — 15-хвилинні на початках годин, 5-хвилинні «посередині», решту часу займали гостьові студії. Новини вела Світлана Усенко, гостьові студії спочатку вели Ольга Нємцева і Назар Довгий, згодом — Тетяна Гончарова і Вадим  Колодійчук.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: ефірні години починалися випусками новин — по 30 і по 45 хвилин хронометражем, завершувалися гостьовими студіями. О 14:45 цю сітку було збито прямою трансляцією з Польщі. Новини вела Соломія Вітвіцька, гостьові студії — Ірина Прокоф’єва та Євген Плінський.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була трохи незвичною. До 20-ї все було як завжди — 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. Далі був півторагодинний підсумковий випуск (такого раніше медіагрупа не практикувала), а після нього відразу ж був 15-хвилинний випуск коротких новин, далі знову 15-хвилинна гостьова студія.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин, решта часу — гостьові студії, з 10-ї години починалися 13-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота. Ефірні години починалися випусками новин (по 10 і по 15 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Структура вечірнього слота Першого каналу Суспільного була такою: ефірні години починалися випусками новин (30- та 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями, о 20-й був 40-хвилинний підсумковий випуск (трохи «підрізаний» спочатку трансляцією брифінгу в «Охматдиті») і 20-хвилинні спортивні новини, наступна година була суцільно гостьовою.

Основні теми дня

8 липня

Масована ракетна атака по Києву, влучання в «Охматдит». Редакція телеканалу «Рада» доволі оперативно опрацювала ці події, спочатку в режимі усних повідомлень із гостьової студії, далі були три прямих ввімкнення з-під «Охматдиту», в яких на місці події говорили з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком і з головою Київської МВА Сергієм Попком. У гостьовій студії також говорили з речником Київської МВА Михайлом Шамановим, експертом з авіації Анатолієм Храпчинським і з радником керівника Офісу президента Сергієм Лещенком. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» з «Охматдиту» робили 8 прямих ввімкнень, ще 9 ввімкнень робили з п’яти інших місць влучань і падінь уламків збитих ракет. Говорили про наслідки й рятувальні роботи з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком, заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою, міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком і нардепом Олександром Качурою, які перебували на місці рятувальних робіт у «Охматдиті», крім того, говорили з головою Комітету ВР з питань зовнішньої політики Олександром Мережком, речником Київської МВА Михайлом Шамановим і з керівником Центру військово-політичних досліджень Олександром Мусієнком. По Києву канал відпрацював відмінно, повно й оперативно. У вечірньому ефірі каналів ICTV та СТБ було три прямих ввімкнення з «Охматдиту», м’яко кажучи, не надто якісних, а ще одне було повною рефлексією, а не репортажем. Було два набагато якісніших прямих ввімкнення з Сирця, а ще одне — не дуже якісне. Був репортажний сюжет про евакуацію хворих дітей з «Охматдиту». Ще канал робив два неякісних огляди про наслідки влучання ракет у різних районах Києва. Говорили про атаку на «Охматдит» і на інші об’єкти в Києві з генпрокурором Андрієм Костіним, уповноваженою з прав дитини Дариною Герасимчук, заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою і речником Київської МВА Михайлом Шамановим. У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного був оглядовий сюжет, робили 6 прямих ввімкнень з «Охматдиту» і одне — від зруйнованої п’ятиповерхівки в Шевченківському районі. Говорили з керівником департаменту війни Офісу генпрокурора Юрієм Бєлоусовим, речником ДСНС Києва Павлом Петровим, дослідницею тактики ударів російських військових по медичній інфраструктурі Ангеліною Карякіною, політконсультантом Дмитром Васильєвим, виконавчим директором «StopFake» Русланом Дейниченком і виконавчим директором Фонду «Таблеточки» В’ячеславом Биковим.

Ракетні влучання в Кривому Розі, Дніпрі та Покровську. В ефірі каналу «Рада» були лише усні повідомлення. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» робили два прямі ввімкнення з Дніпра, говорили з головою Криворізької РВА Євгеном Ситниченком і з заступником голови Дніпропетровської ОВА Юрієм Яндульським. У ефірах каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет про наслідки ракетного удару ворога по Дніпру та два прямі ввімкнення про наслідки влучання ракети в Кривому Розі. Говорили з речником ДСНС Дніпропетровщини Сергієм Ковтонюком. В ефірі Першого каналу Суспільного були репортажні сюжети з місць влучань у Дніпрі, Кривому Розі та Покровську. З Кривого Рогу та Покровська робили прямі ввімкнення. Говорили з головою Ради оборони Кривого Рогу Олександром Вілкулом.

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Рада» був репортаж про роботу зенітників проти дронів на Донбасі й добове зведення у прямому ввімкненні в новини речника Генштабу Андрія Ковальова. В ефірі каналу «1+1» давали зведення Генштабу, говорили з офіцером 12-ї бригади «Азов» на позивний «Мольфар». В ефірі каналів ICTV та СТБ були два репортажні сюжети — про бої за Часів Яр і про бої бригади «Рубіж» на півночі Харківщини. Було пряме ввімкнення з Донеччини, щоправда, незрозуміло звідки саме. Говорили з речником 24 окремої механізованої бригади Іваном Петричаком. У новинах Першого  каналу Суспільного події на фронті згадували лише в коротких повідомленнях. У студії говорили з речником ОТУВ «Харків» Юрієм Повхом.

9 липня

Завершення розбору завалів у «Охматдиті» та п’ятиповерхівці на Сирці. У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» було пряме ввімкнення з «Охматдиту» й оглядовий сюжет. Говорили з речником Київської МВА Михайлом Шамановим і з речницею лікарні Анастасією Магерановою. У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був репортажний сюжет про розбір завалів «Охматдиту», пряме ввімкнення звідти й пряме ввімкнення про розбір завалів п’ятиповерхівки на Сирці. Говорили з начальником Нацполіції Києва Дмитром Шумейком, речником Київської МВА Михайлом Шамановим і з медичним директором «Охматдиту» Сергієм Чернишуком.

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, командиром батальйону БПЛА «Ахілес» Юрієм Федоренком і з бійцем окремого загону «Крила Омеги» на позивний «Булат». В новинах на каналі «Ми — Україна» про фронт згадували лише короткими повідомленнями. У гостьовій студії говорили з офіцером секції планування бригади «Рубіж» Дмитром Кожубенком.

Початок саміту НАТО у Вашингтоні. На «Інтері» був репортажний сюжет із Вашингтона та бекграундовий сюжет про історію самітів НАТО. У Вашингтоні кореспондент каналу говорив із головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком, у студії говорили з експертом Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександром Краєвим. У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 4 прямих ввімкнення з Вашингтона, бекграундовий сюжет. У гостьових студіях тему обговорювали з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, головою української делегації в ПА НАТО Єгором Чернєвим, віцепрем’єр-міністеркою Ольгою Стефанішиною і з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 2 репортажні сюжети, 5 прямих ввімкнень, говорили з 6 ньюзмейкерами. Репортажі були про роботу зенітників проти дронів на Донбасі та про благодійний забіг у Києві. Прямі ввімкнення були про наслідки влучання ракети в «Охматдит» (три), про наслідки падіння уламків збитої ракети в Харкові та про підсумки виборів у Франції.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» цього дня складалася з 19 (!) прямих ввімкнень і 3 репортажних сюжетів. Говорили цього дня як у студії, так і в прямих ввімкненнях із 9 ньюзмейкерами. Усі 19 прямих ввімкнень були з місць влучань ворожих ракет і місць падіння уламків: 8 — з «Охматдиту», 9 — з інших п’яти локацій у Києві, ще 2 — з місця влучання в Дніпрі. Репортажні сюжети були про відправлення евакуаційного потяга з Харкова, про наслідки ДТП на Рівненщині та про тренування річкової флотилії ВМС.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 5 репортажних сюжетів, 9 прямих ввімкнень (ще одне пряме ввімкнення було не новинним, а якимись уже повними рефлексіями кореспондента). У гостях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про евакуацію хворих дітей з «Охматдиту», про наслідки ракетного удару ворога по Дніпру, про бої за Часів Яр і про бої бригади «Рубіж» на півночі Харківщини. Прямі ввімкнення були про рятувальні роботи в «Охматдиті» (три), про наслідки влучання ракети в Кривому Розі (два), про рятувальні роботи в зруйнованій п’ятиповерхівці на Сирці (три), про бойові дії на Донеччині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 4 репортажні сюжети, 6 прямих ввімкнень. У гостях побувало 3 ньюзмейкери. Сюжети були про наслідки ракетних влучань у Кривому Розі, про наслідки ракетної атаки по Києву, про підготовку до саміту НАТО у Вашингтоні та про життя у Нікополі під ворожими обстрілами. Прямі ввімкнення були про аварійно-рятувальні роботи в «Охматдиті», про наслідки ракетних ударів по Дніпру та Кривому Рогу напередодні, про наслідки ворожих обстрілів Миколаївщини й Херсонщини, Сумщини й Чернігівщини, Запорізької області та про оперативну ситуацію на Харківщині,

Новинна складова чотирьох проаналізованих годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 2 репортажні сюжети, 7 прямих ввімкнень і 7 гостей-ньюзмейкерів. Сюжети були про розбір завалів «Охматдиту» й евакуацію дітей 8 липня, про суд над військовим, який кинув у Луцьку гранату в натовп. Прямі ввімкнення були про ситуацію в «Охматдиті», про розбір завалів п’ятиповерхівки на Сирці, про наслідки ракетної атаки по Дніпру і 4 прямих ввімкнення з Вашингтона про початок саміту НАТО.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 3 репортажних сюжети, 9 прямих ввімкнень, у студії побувало 5 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про влучання ворожої ракети у Дніпрі, про наслідки обстрілу Покровська та про наслідки ракетного удару по Кривому Рогу. Прямі ввімкнення були про рятувальні роботи в «Охматдиті» (шість), про рятувальні роботи у місці влучання ракети в п’ятиповерхівку в Шевченківському районі Києва, про рятувальні роботи на місці влучання ракети у Дніпрі та про наслідки обстрілу Покровська.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох проаналізованих годин побувало 19 гостей: 6 ньюзмейкерів, 5 речників, один радник, 4 експерти та 3 учасники подій. Про наслідки масованої ракетної атаки по Києву говорили з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком і головою Київської МВА Сергієм Попком. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про падіння уламків збитої ракети у Харкові. З членом Комітету ВР з питань аграрної політики Дмитром Соломчуком говорили про підвищення цін на харчі. З заступником голови Комітету ВР із питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про законопроєкт щодо розширення кола військовозобов’язаних із правом на відстрочку. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про стан енергосистеми. З іншими гостями обговорювали масовану ракетну атаку ворога, ситуацію на різних ділянках фронту, наслідки ворожих обстрілів різних областей, ситуацію на кордонах Чернігівської та Сумської областей, прогнози щодо рішень майбутнього саміту НАТО, наслідки візитів Орбана до Києва, Москви та Пекіна й інші теми.

У гостях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало загалом 12 людей: 8 ньюзмейкерів, один речник, один експерт і двоє учасників подій. Про наслідки ворожого ракетного удару по «Охматдиту» та по інших об’єктах у Києві говорили з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком, заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою, міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком, нардепами Олександром Мережком і Олександром Качурою. Про наслідки ракетних ударів по Дніпру та Кривому Рогу говорили з заступником голови Дніпропетровської ОВА Юрієм Яндульським і головою Криворізької РВА Євгеном Ситниченком. З іншими гостями говорили про ситуацію на фронті та про майбутній саміт НАТО у Вашингтоні.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ цього дня побувало 8 людей: 5 ньюзмейкерів і 3 речники. Про різноманітні наслідки ворожої масованої ракетної атаки по Україні говорили з генпрокурором Андрієм Костіним, уповноваженою з прав дитини Дариною Герасимчук, заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою і з заступницею голови Верховної Ради Оленою Кондратюк. З головою Держенергонагляду Русланом Слободяном говорили про стан енергосистеми й відімкнення електрики. З іншими гостями обговорювали бойові дії на Донеччині.

У гостьових студіях «Інтера» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 гостей: 3 ньюзмейкери, 4 речники, один експерт і 2 учасники подій. З головою Криворізької РВА Євгеном Ситниченком говорили про завершення аварійно-рятувальних робіт на місці влучання ракет у Кривому Розі. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про стан енергосистеми та скасування «днів без відімкнень». Зі спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком говорили про зустріч голів парламентів країн НАТО й України у Вашингтоні. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, перебіг рятувально-аварійних робіт у «Охматдиті», ситуацію в акваторії Чорного моря, очікування від саміту НАТО у Вашингтоні, підсумки виборів у Франції та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 13 гостей: 7 ньюзмейкерів, один речник і один радник, 2 експерти та 2 учасники подій. Про саміт НАТО у Вашингтоні говорили з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, віцепрем’єр-міністеркою Ольгою Стефанішиною і народним депутатом Єгором Чернєвим. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про ситуацію в місті. З начальником київської поліції Дмитром Шумейком говорили про розбір завалів у Києві. З заступником міністра енергетики Миколою Колісником говорили про відімкнення електрики та стан енергосистеми. З народним депутатом Олексієм Леоновим — про приїзд Зеленського до Одеси два дні тому. З іншими гостями обговорювали ситуацію на окремих ділянках фронту, підсумки скликаного Україною засідання Радбезу ООН, посилення української ППО, дозволи бити по території Росії західною зброєю, готовність Польщі збивати російські ракети в повітряному просторі України та інші теми.

У гостях на Першому каналі Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало загалом 11 людей: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, 3 експерти й один учасник подій. Про ракетний обстріл Києва й «Охматдита» говорили з секретарем Київміськради Володимиром Бондаренком і керівником департаменту війни Офісу генпрокурора Юрієм Бєлоусовим. Про ракетний обстріл Кривого Рогу говорили з головою Ради оборони міста Олександром Вілкулом. З заступником міністра освіти Михайлом Винницьким говорили про особливості цьогорічної вступної кампанії до вишів. З в.о.міністра агрополітики Тарасом Висоцьким говорили про перебіг жнив в Україні. З іншими гостями обговорювали події на фронті, реакції світу на удар росіян по «Охматдиту», безпекову угоду України з Польщею, наративи російської пропаганди стосовно влучання в «Охматдит» та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) цього дня майже тотально було за представниками фракції «Слуга народу» — 8 гостей (Дмитро Соломчук і Арсеній Пушкаренко на «Раді», Олександр Мережко, Олександр Качура і Дмитро Наталуха  на «1+1», Марія Мезенцева на ICTV та СТБ, Єгор Чернєв і Олексій Леонов на «Ми — Україна»). Представників інших фракцій в ефірі телемарафону в ці два дні не було, були двоє формально позафракційних — спікер парламенту Руслан Стефанчук на «Інтері» та його заступниця Олена Кондратюк на ICTV та СТБ.

В ефірі Першого каналу Суспільного 8 липня побував лише один народний депутат — Єгор Чернєв із фракції «Слуги народу».

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 299 разів. Це майже по 75 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт достовірності інформації 126 разів, встановивши таким чином «персональний» рекорд каналу. І заодно встановили й абсолютний рекорд марафону за кількістю узагальнених псевдопосилань на джерела фактів (73 таких порушення). Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 101 раз, майже дві третини з цих порушень становили суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій, ще майже третину становили неавторизовані суб’єктивні міркування ведучих у гостьових студіях. Стандарт повноти інформації порушували 32 рази, переважну більшість із цих порушень склала відсутність інтершуму на відео в БЗ. З 28 порушень стандарту точності майже всі були невідповідностями картинки й текстів у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях, а також як «ілюстрацій» до розмов із гостями. Крім того, 12 разів порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували протягом чотирьох годин ефіру 573 рази. Це більш як по 143 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по 2 порушення щохвилини. Обидва ці показники стали рекордними за весь час існування телемарафону. Таку велику загальну кількість порушень, на мою думку, зумовила суто емоційна складова — зокрема у дуже великій кількості прямих ввімкнень із місць рятувальних робіт після ворожої ракетної атаки журналісти вживали незвично велику кількість суто емоційної лексики, а ще повністю забували про посилання на джерела інформації, підміняючи їх абстракціями. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 387 і переважну їхню більшість становили суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 113 разів, рекордно великою була кількість суто абстрактних псевдопосилань на джерела. З 44 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ, прямих ввімкненнях і сюжетах. Стандарт повноти інформації порушували 22 рази, найбільше було нетитрованих синхронів. Крім того, 7 разів порушили стандарт доступності інформації. Інших стандартів не порушували.

Канали ICTV та СТБ цього дня встановили ганебний абсолютний рекорд телемарафону за весь час його існування — протягом чотирьох годин ефіру стандарти інформаційної журналістики порушували 721 раз! Це більш як по 180 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по 3 порушення щохвилини. Звісно ж, найбільше (і теж рекордно багато) порушували стандарт відокремлення фактів від думок — було 529 порушень, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах, значна частина з яких були суто емоційними. 106 разів порушували стандарт достовірності. Найбільше було повідомлень про відповідальні факти (наприклад, про кількості загиблих і поранених) без будь-яких посилань на джерела. За моїм спостереженням, під час значних надзвичайних пригод чомусь завжди різко зростає кількість подібних порушень стандарту, а ще — кількість суто абстрактних псевдопосилань. Стандарт точності журналісти медіагрупи порушували 64 рази, і це теж рекорд для телемарафону. Найбільше було, як і завжди, невідповідностей між картинкою і текстом за кадром у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. 13 разів було порушено стандарт повноти інформації, 6 разів — стандарт доступності її подачі та двічі — стандарт оперативності. Було також одне порушення етичних норм журналістики — в одному з прямих ввімкнень показували раніше відзняте шокове відео тяжкопораненої жінки.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 445 разів, це більш як по 111 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по два порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 286 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. 104 рази порушували стандарт достовірності, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 27 разів, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 16 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та 12 разів — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 452 рази протягом чотирьох годин ефіру. Це «персональний» рекорд каналу за весь час марафону і це означає по 113 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по 2 порушення щохвилини. Найбільше, як і зазвичай, порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 282 рази (теж рекордний для каналу показник), майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 86 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 41 раз порушували стандарт точності, переважно невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ, а також «ілюстрацій» у прямих ввімкненнях і в розмовах із гостями. Крім того, 31 раз порушували стандарт повноти інформації, більшістю з порушень була відсутність інтершуму на відео. Стандарт доступності подачі інформації порушили 11 разів. Було й одне порушення стандарту оперативності.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували цього дня рекордно багато (рекордно — для каналу). Загалом 298 разів. Це по 74,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 178, і майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 65 разів. Найбільше було розмитих узагальнених псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Чимало було й інформації з телеграм-каналів і соцмереж. 19 разів порушували стандарт повноти інформації, найбільше було відео без інтершуму. З 18 порушень стандарту точності більшістю була невідповідність картинки й тексту в БЗ, сюжетах, прямих ввімкненнях і в розмовах із гостями. Крім того, 18 разів порушили й стандарт доступності подачі інформації.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

8 липня

У Празі відбулися протести проти ударів Росії по «Охматдиту».

41 бригада заявляє про кампанію з дискредитації її командування та бійців.

Енергетики скасували раніше заявлений «день без відімкнень» для областей України.

Байден каже демократам у Конгресі, що не зніматиметься з виборів.

Повітряні сили про особливість удару Росії 8 липня: ракети летіли на надмалих висотах.

У Києві з міркувань безпеки обмежували рух червоною лінією метро.

ЄС удвічі переоцінив свої можливості з виробництва снарядів для України та передає їх із запізненням, пишуть «Схеми» «Радіо Свобода».

9 липня

Bihus.Info: у телефоні ідеолога «Великого будівництва» знайшли листування з підрядником, який отримав 4 млрд грн.

Росіяни вдарили по Куп’янську-Вузловому, двоє загиблих і чотири поранених.

Російські ракети знищили найбільші підприємства Вільнянська Запорізької області.

У Берліні на акції протесту проти ракетного удару Росії заборонили промови українською мовою.

Кабмін упорядкував централізований друк і надсилання повісток військовозобов’язаним поштою.

Посольство Росії у Празі облили «кров’ю».

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ цього дня було 6 проявів політичного піару. Два «паркетних» повідомлення без реальної новини про прем’єра Дениса Шмигаля і президента Володимира Зеленського. Тричі піарили власників медіагрупи Віктора й Олену Пінчуків. І показували суто піарівський сюжет про благочинність «Нафтогазу України» й особисто його керівника Олексія Чернишова.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» було 2 прояви політичного піару — «паркетні» без реальної новини цитування прем’єра Дениса Шмигаля.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» цього дня було 5 проявів політичного піару. Чотири з них були суто «паркетними» повідомленнями про президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і голови «Нафтогазу України» Олексія Чернишова. Була компліментарна розмова про поїздку президента Зеленського до Одеси з нардепом-«слугою» Олексієм Леоновим.

Проявів політичного піару у проаналізованих ефірах каналів «Рада» і «1+1»не було.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного також не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, гостьові студії вели троє токсичних ведучих каналу.

В ефірі каналів ICTV та СТБ хай і завуальовано, але звучав один із головних наративів російської пропаганди — про те, що в «Охматдит» буцімто влучила не російська ракета, а уламки ракети, збитої українською ППО.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах каналів «1+1», «Інтер» і «Ми — Україна» не було.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного не було.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду