Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 5–6 червня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 5–6 червня 2024 року — резюме

10:00,
14 Червня 2024
585

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 5–6 червня 2024 року — резюме

10:00,
14 Червня 2024
585
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 5–6 червня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 5–6 червня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «1+1» ICTV та СТБ, «Рада», «Ми — Україна», «Інтер» і в ефірі Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була звичною для ранкового слота: щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин і короткі в середині), о 10-й був 15-хвилинний випуск новин, решту ефіру займали гостьові студії. В останній годині ефіру був 30-хвилинний випуск новин, далі показували фільм-розслідування.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями або ж замість них у ці проміжки часу показували фільми й фрагмент тижневика «Факти тижня» за попередню неділю.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: перші дві ефірні години починалися випусками новин (20- і 15-хвилинними), на 30-й хвилині були коротші новини (10- і 5 хвилинні), решту часу займали гостьові студії, але в них ведучий теж зачитував дуже багато інформаційних повідомлень. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для ранкового блоку. Щопівгодини були 10-хвилинні випуски новин, решту часу займали гостьові студії. З 10-ї ранку години починалися 13-15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для денного слота: години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: до 10-ї ранку були суцільні гостьові студії, на початках яких гостьові ведучі по 6–7 хвилин начитували дайджести новин. З 10-ї ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Основні теми дня

5 червня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «1+1» був репортаж про бойові дії під Очеретиним на Донеччині. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, виконавчим директором Українського центру безпеки та співпраці Дмитром Жмайлом, офіцером 12-ї бригади полку «Азов» на позивний «Равлик», військовослужбовцем 47-ї ОМБР на позивний «Азимут» і командиром 17-го окремого мотопіхотного батальйону 57-ї ОМБР на позивний «Умка». В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про бойову роботу бійців 148-ї окремої бригади ДШВ під Вугледаром. Говорили з пресофіцеркою 47-ї окремої механізованої бригади Анастасією Блищик і з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» у новинах про події на фронті розповідали лише короткими повідомленнями. У гостьовій студії говорили з командиром розвідки підрозділу «Фенікс» бригади Гвардії наступу «Помста» Андрієм Полторацьким і з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

6 червня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В новинах каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет і спілкувалися з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. В ефірі каналу «Інтер» фронтову тематику згадували лише короткими повідомленнями в новинах. В ефірі Першого каналу Суспільного фронтові події згадували лише короткими повідомленнями. Говорили зі співзасновником проєкту Deep State Русланом Микулою.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 4 репортажні сюжети, 2 прямі ввімкнення і 2 гостей-ньюзмейкерів. Сюжети були про акцію під канадським парламентом зі згадуванням загиблих українських дітей, про наслідки ракетної атаки по Дніпру, про бойові дії під Очеретиним на Донеччині та про ворожі обстріли Нікополя. Прямі ввімкнення були про акцію інвесторів «Київміськбуду» під КМДА і про підготовку волонтерами продуктових наборів для переселенців з Харківщини та Сумщини.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 4 репортажні сюжети та 2 прямих ввімкнення. У розмовній студії побували 3 ньюзмейкери. Репортажі були про бойову роботу артилеристів 148-ї окремої бригади ДШВ під Вугледаром, про евакуацію «Білими янголами» людей із селища Дробишеве на Донеччині, про засідання Верховної Ради та про нинішній стан будинків, затоплених після підриву Каховської ГЕС. Прямі ввімкнення були про підсумки засідання Верховної Ради та про виставку фотографій зниклого безвісти військового.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» була надзвичайно слабкою в репортажній частині — жодного репортажного сюжету і лише одне пряме ввімкнення про підготовку до роковин висадки десанту в Нормандії. У гостьовій студії побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була слабкою: жодного репортажного сюжету, 3 прямих ввімкнення, 2 гості-ньюзмейкери. Прямі ввімкнення були з Чопа про залізничну катастрофу в Чехії та два — про приїзд лідерів до Франції до річниці висадки у Нормандії.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: один репортажний сюжет і 5 прямих ввімкнень. У гостях побувало 2 ньюзмейкери. Репортажний сюжет був про прибуття евакуаційного потягу з Донеччини до Рівного. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Дніпропетровщини, Херсонщини, Миколаївщини, Сумщини, про початок виборів до Європарламенту і про урочистості в Нормандії.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була слабкою в репортажній частині — лише 2 прямі ввімкнення. У гостях побувало 4 ньюзмейкери. Прямі ввімкнення були про відкриття у Луцьку меморіального стенда загиблим воїнам, про початок виборів до Європарламенту і про залізничну катастрофу в Чехії.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: 2 ньюзмейкери, один речник, 2 експерти й 4 учасники подій. З заступником міністра енергетики Миколою Колісником говорили про стан енергосистеми та відімкнення електрики. З гендиректором Державного оператора тилу Арсеном Жумаділовим говорили про економію на закупівлях харчів, палива й одягу для війська. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію зі снарядами, дозволи бити західною зброєю по території Росії, підготовку до Саміту миру в Швейцарії, фестиваль дитячого кіно «Чілдрен кінофест» та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 6 людей: 3 ньюзмейкери, одна речниця і 2 експерти. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про ситуацію в області. З заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про роботу застосунку «Резерв+». З в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким говорили про нове блокування польськими фермерами пункту перепуску Гребенне — Рава-Руська. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, загрози наступу ворога на Сумщині, дозволи використання західної зброї по території Росії, виживання в умовах великих відімкнень електрики та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» побувало протягом чотирьох годин ефіру 8 людей: 4 ньюзмейкери, один радник, один експерт і 2 учасники подій. З заступником голови Комітету ВР із питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про прогнози щодо саміту G7. З головою цього Комітету Олександром Мережком говорили про можливі зміни в Європарламенті після виборів та їхній вплив на підтримку України Євросоюзом. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про наслідки ворожих обстрілів прифронтових населених пунктів області. З виконавчим директором концерну «ДТЕК» Дмитром Сахаруком говорили про ситуацію в енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті під Кліщіївкою, майбутній Саміт миру у Швейцарії, дозволи бити по Росії західною зброєю, закон щодо англійської мови в Україні та інші теми.

У гостях каналу «Ми — Україна» за чотири проаналізованих години ефіру побувало 13 людей: 2 ньюзмейкери, 5 речників, один радник, 4 експерти й одна учасниця подій. З міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем говорили про екологічні втрати через підрив Каховської греблі. З в.о. директора підприємства «Гарантований покупець» Артемом Некрасовим говорили про ліміти й графіки відімкнення електрики. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті та на північних кордонах із Білоруссю, блокування поляками пункту пропуску Рава-Руська, спроби окупантів захистити Керченський міст, завершення збору на безпілотники «Сич» для ГУР, перебіг оновлення військовозобов’язаними своїх даних через «Резерв+», неефективність санкцій проти Росії, імовірність нападу Росії на країни НАТО, економічні збитки бізнесу і держави в цілому від тривалих відімкнень електрики, майбутній Саміт миру та інші теми.

У гостьових студіях «Інтера» протягом чотирьох годин побувало 8 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники, 2 експерти й один журналіст. З послом України в Катарі Андрієм Кузьменком говорили про те, як Катар допомагає визволяти з Росії викрадених українських дітей. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про оперативну ситуацію в області. З іншими гостями обговорювали ситуацію в Чорному морі з кораблями ворожого флоту, ситуацію з ворожою ППО в Криму, знищення у Криму ворожого буксиру, перетин кордону чоловіків мобілізаційного віку з подвійним громадянством, очікування від зустрічей Зеленського з Байденом і Макроном, майбутню конфігурацію Європарламенту, сенси майбутнього Саміту миру, безпековий договір з США, фактор Угорщини для ЄС у питанні підтримки України та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного побувало протягом чотирьох годин ефіру 17 гостей: 4 ньюзмейкери, 8 експертів, один журналіст і 4 учасники подій. З головою Олешківської МВА Тетяною Гасаненко говорили про приховування окупантами реальної кількості загиблих внаслідок знищення ними Каховської греблі. З головою Селидовської МВА Анатолієм Немченком говорили про наслідки ворожого удару по місту. З головою Куп’янської РВА Андрієм Канашевичем говорили про ворожі обстріли й гуманітарну ситуацію в районі. З директором департаменту сільського господарства Херсонської ОДА Дмитром Юнусовим говорили про збитки сільського господарства Херсонщини від знищення Каховського водосховища. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ставлення росіян до війни, майбутні зустрічі президента Зеленського з Байденом і Макроном, екологічні, гуманітарні та економічні наслідки знищення Каховського водосховища, роботу журналістів в умовах війни, отримання посвідчень ветерана в «Дії», залізничну катастрофу в Чехії та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів). Ці два дні були бенефісом «Слуги народу» — в ефірі були лише народні депутати від цієї політсили, їх було 4: Арсеній Пушкаренко й Олександр Мережко (на «Раді»), Юлія Овчинникова і Віталій Безгін (на «Інтері»). Представників інших фракції в ефірі у ці дні не було. До цього ще можна додати повний показ брифінгу спікера парламенту Руслана Стефанчука (формально позафракційний, втім делегований тими ж «слугами народу»). В ефірах каналів «1+1», ICTV та СТБ і «Ми — Україна» народних депутатів у ці дні не було.

Тим часом в ефірі Першого каналу Суспільного протягом цих двох днів побували загалом 9 нардепів: 4 народних депутати від «Європейської солідарності» (Іванна Климпуш-Цинцадзе, Олег Синютка, Олексій Гончаренко і Володимир В’ятрович), 3 народних депутати від «Слуги народу» (Василь Мокан, Олександр Федієнко й Ольга Василевська-Смаглюк, ще в одному випадку «слуги» відмовилися від запрошення), одна представниця «Голосу» (Юлія Клименко) і один представник «Батьківщини» (Іван Крулько).

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 331 раз протягом чотирьох годин ефіру. Це майже по 83 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по 1,5 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 166 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Зі 101 порушення стандарту достовірності найбільше (майже третина) були факти без будь-яких посилань на джерела інформації. 47 разів порушували стандарт точності, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах. 10 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 6 разів — стандарт повноти інформації й одного разу порушили стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 358 разів, це по 89,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по 1,5 порушення щохвилини. Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 256 разів, у більшості випадків це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 67 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. З 28 порушень стандарту точності майже всі були невідповідністю картинки й тексту в сюжетах та БЗ. Крім того, 4 рази порушили стандарт доступності подачі інформації, 2 рази — стандарт повноти інформації та в одному випадку було порушення стандарту оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 285 разів. Це більш як по 71 порушенню на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 165 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 57 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. З 31 порушення стандарту повноти інформації переважною більшістю було відео без інтершуму в сюжетах і БЗ. Стандарт точності порушували 26 разів, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у БЗ та сюжетах. Крім того, 6 разів порушили стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 322 рази, це по 80,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 147 разів, більшістю були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 88 разів, більше половини з цих порушень було узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. 48 разів порушували стандарт точності, головно — невідповідністю картинки й тексту за кадром. 27 разів порушували стандарт повноти інформації, більш як дві третини з цих порушень — відсутність інтершуму на відео. Ще 12 разів порушували стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували рекордно (як для каналу) мало. Було 201 порушення. Це трохи більш як по 50 порушень на годину і цього разу вже менше, ніж по порушенню щохвилини (раніше було стабільно більше). Стандарт відокремлення фактів від думок було порушено 97 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Більше половини з 67 порушень стандарту достовірності були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. З 24 порушень стандарту точності майже всі були невідповідностями картинки й тексту за кадром, а також картинки як «ілюстрації» до розмов із гостями. Крім того, 9 разів порушили стандарт повноти інформації, 2 рази — стандарт оперативності й одного разу — стандарт доступності.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 101 раз, це більш як по 25 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше було порушень стандарту достовірності — 48. І майже всі вони були використанням в якості джерел телеграм-каналів і сторінок у соцмережах. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 30 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. 19 разів порушували стандарт точності, майже все це було недоладне використання картинки в БЗ, сюжетах і в якості «ілюстрацій» до розмов із гостями. Крім того, тричі порушили стандарт доступності подачі інформації й одного разу — стандарт повноти.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

5 червня

Швейцарія і країни Глобального Півдня протискають невигідне Україні рішення Саміту миру.

Керівник Мінкульту стверджує, що в міністерстві не знали про «темники» в Укрінформі.

Пісторіус: Німеччина не відправлятиме своїх військових до України.

У ТЦК на Житомирщині помер доправлений на ВЛК чоловік.

Після звільнення під тиском медійників Гуменюк стала заступницею начальника управління комунікацій ОК «Південь».

Росіяни вдарили по селу на Херсонщині під час видачі гуманітарної допомоги, 2 поранених.

Дослідження КМІС: Половина українців вважає, що Зеленський не впорався з виконанням своїх передвиборчих обіцянок.

6 червня

У Києві ексвійськовий напав на представника ТЦК.

Міжнародні резерви України у травні скоротилися на 8% до 39 млрд доларів.

У ТЦК на Житомирщині помер доправлений туди чоловік, поліція розслідує його смерть як умисне вбивство.

Україна розчарована низькими темпами навчання союзниками пілотів F-16.

ISW: Невизначеність США щодо ударів по території Росії сприяє обстрілу українських міст російськими літаками.

В ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв бізнесового піару. В позитивному контексті згадували «Кредобанк» у сюжеті про тренінги з безбар’єрності.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — цитування керівника Офісу президента Андрія Єрмака з подякою президенту Туреччини Ердогану.

У проаналізованих ефірах каналів «1+1», «Рада» і «Ми — Україна» проявів політичного піару не було. Так само не було їх у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, гостьові студії вів токсичний ведучий каналу.

У проаналізованих ефірах усіх інших каналів російських наративів і токсичних медійних персонажів не було.

Скриншот відео: Факти ICTV/ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду