«Найбільш ефективна антитютюнова реклама – та, яка налаштовує курців проти тютюнової індустрії» – експерт

00:00,
7 Травня 2013
556

«Найбільш ефективна антитютюнова реклама – та, яка налаштовує курців проти тютюнової індустрії» – експерт

00:00,
7 Травня 2013
556
«Найбільш ефективна антитютюнова реклама – та, яка налаштовує курців проти тютюнової індустрії» – експерт
У цьому переконує Стентон Гланц (Stanton Glantz), професор Каліфорнійського університету і експерт з тютюнової тематики. 

Він стверджує, що наразі саме такий прийом – налаштування курців проти тютюнової індустрії, є найбільш ефективним способом впливу на аудиторію.

«Такий підхід робить куріння соціально неприйнятним і це дійсно працює. А якщо людина негативно налаштована щодо певної компанії, то вона й не захоче купувати її продукти», –  вважає пан Гланц.

За його словами, люди не хочуть почуватися використаними, тож втеча від цього відчуття є потужною мотивацією, аби відмовитися від куріння. В американській рекламі цей прийом використовують часто.

«Майже цілковита відсутність подібної реклами у Новій Зеландії є однією з причин того, що поширеність куріння тут значно вища, ніж у тому ж штаті Каліфорнія – 17% проти 12%», - додав професор.

Він радить використовувати у рекламі доволі різкі і шокуючи факти, які наочно демонструють усю безсенсовість звички і цинічність виробників сигарет. Також Гланц вважає, що уряд Нової Зеландії має вкласти більше коштів на кампанії по денормалізація куріння як звички, натомість зменшити фінансування програм допомоги людям, які хочуть кинути курити.

«Дослідження показують, що більшість людей кидають курити самостійно, не вдаючись до спеціальної терапії. Тож боротьба з курінням буде більш ефективною, якщо спрямувати зусилля і фінансування саме на формування нової соціальної норми – несприйняття куріння», –  переконує пан Гланц і додає, що 2005 року було оприлюднено результати дослідження, яке довело - 20% молоді, які протягом трьох попередніх років відмовилися від куріння, зробили це завдяки кампанії Truth about smoking («Правда про куріння»). В її основу було закладено саме ідею денормалізацію куріння.

В якості одного з вдалих прикладів подібної реклами, він наводить рекламний ролик про морозиво зі склом. Глядачам показують фабрику з виробництва морозива, в яке додають уламки скла. Морозиво – алюзія на сигарети. Директор підприємства розповідає:

«Ми погоджуємося з тим, що не існує такого поняття як “безпечне заморожування скла”. Наш продукт дійсно викликає звикання і може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. І так, фактично третина наших споживачів помирають від захворювань, викликаних уламками скла… і пам’ятайте, морозиво зі склом – тільки для дорослих».

Джерело: nzherald.co.nz

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
osocio.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду