24 країни повністю заборонили рекламу сигарет

00:00,
16 Липня 2013
634

24 країни повністю заборонили рекламу сигарет

00:00,
16 Липня 2013
634
24 країни повністю заборонили рекламу сигарет
ВООЗ стверджує, що заборона реклами сигарет є одним із найбільш ефективних заходів боротьби з курінням – вона може знизити поширеність куріння в країні на 6-7%. 

Однак, ефективною є лиш повна заборона усіх форм реклами і просування тютюнових виробів. Наразі вона введена у 24 країнах, в яких проживає 694 млн. людей. Тобто повністю захищеними від реклами тютюну є близько 10% населення планети. А ще п’ять років тому цей показник складав лиш 2,4%.

Синім позначено країни, в яких діє повна заборона реклами тютюнових виробів

У 103 країнах діє часткова заборона реклами, а в 67 – жодних обмежень немає або ж вони мінімальні.

Як ми вже писали, найбільш активно у світі впроваджують заборону реклами тютюну у ЗМІ, насамперед на телебаченні і радіо. Такі заборони, повні або часткові, діють в абсолютній більшості країн світу.

Далі йдуть заборона зовнішньої реклами сигарет, продакт-плейсмент у фільмах і телепрограмах, роздача безкоштовних сигарет населенню. Найрідше забороняють рекламу у точках продажу і просування торгівельної марки, якій належать права на різні сигаретні бренди.

Кількість країн, в яких заборонені ті чи інші форми реклами тютюнових виробів: тб і радіо, преса, зовнішня реклама, продакт-прейсмент, безкоштовне поширення сигарет, спонсорство заходів, знижки і акції, просування назви бренду, реклама у точках продажу, просування торгівельної марки.    

Абсолютну заборону реклами тютюнових виробів почали вводити з 2003 року – тоді вона діяла лише у двох країнах світу. 2005 таких країн стало три, 2008 – дванадцять, 2012 – же 24.

Динаміка впровадження повної заборони реклами тютюнових виробів у світі

Нагадуємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, в якому пропонується повністю заборонити усі форми реклами сигарет та алкогольних напоїв.

У світі куріння є основною причиною смертей, яким можна було би запобігти. Щорічно воно вбиває 6 млн. людей. Це число може зрости до 8 млн. на рік, якщо збережуться нинішні тенденції і куріння не буде обмежуватися більш жорстко – прогнозує ВООЗ. 

«Медіафільтр» щоденно публікує переклад і стислий виклад одного із розділів звіту ВООЗ «Епідемія тютюнопаління у світі, 2013», а також робить огляд медійних антитютюнових кампаній, які ВООЗ визнала найбільш ефективними. Матеріали можна знайти за тегом «звіт ВООЗ-2013».

Джерело: ВООЗ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
viewitem.eim.ebay.pt
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду