«Анти-ТЦК». Як працюють ворожі телеграм-рекрутери й боти, які вербують українців для диверсій

«Анти-ТЦК». Як працюють ворожі телеграм-рекрутери й боти, які вербують українців для диверсій

15:00,
3 Жовтня 2024
355

«Анти-ТЦК». Як працюють ворожі телеграм-рекрутери й боти, які вербують українців для диверсій

15:00,
3 Жовтня 2024
355
«Анти-ТЦК». Як працюють ворожі телеграм-рекрутери й боти, які вербують українців для диверсій
«Анти-ТЦК». Як працюють ворожі телеграм-рекрутери й боти, які вербують українців для диверсій
Аналітики Центру досліджень «Детектора медіа» знайшли й приєдналися до телеграм-спільнот, які за винагороду пропонують палити майно військових.

20 вересня Офіс Генерального прокурора повідомив про 266 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців і волонтерів. За словами голови Національної поліції Івана Виговського, це акції російської ФСБ, для яких вербують українську молодь. Так, відомо про понад 50 випадків вчинення підпалів автівок саме неповнолітніми.

Такі злочинні дії розпочалися з 2024 року. В червні стало відомо, що російські спецслужби використовують форуми в даркнеті для того, щоб вербувати виконавців підпалів автомобілів ТЦК, про що писав Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Зокрема йдеться про оголошення на форумі Hydra, який спеціалізується на торгівлі наркотиками. За підпали автомобілів автори оголошень пропонували гроші. Але даркнет — не єдиний майданчик, який російський спецслужби використовують для вербування паліїв. Речниця Офісу Генерального прокурора Надія Максимець повідомляє, що у більшості випадків паліїв військового майна в Україні та Європі координують через месенджери. Найчастіше вона та колеги-правоохоронці згадують про телеграм. Аналітики Центру досліджень «Детектора медіа» знайшли таких вербувальників в месенджері. Розповідаємо про механізм вербування та як ці підпали живлять російську пропаганду.

Анти-ТЦК

24 серпня співзасновника месенджера телеграм Павла Дурова затримали у Парижі. Основна претензія  французьких правоохоронців до засновника  платформи — фактична відсутність модерації каналів, що дозволяє організованій злочинності використовувати Телеграм без будь-яких обмежень, а також відмова надання на вимогу правоохоронців інформації, необхідної для слідства. 

Вже після арешту Дуров пообіцяв за запитами влади надавати IP-адреси та номери телефонів тих, хто займається нелегальною діяльністю, і почав співпрацювати у цьому напрямку з французькими правоохоронцями. Але, очевидно, що співпраця Телеграму з правоохоронцями обмежується кордонами Франції, принаймні, про співробітництво з українськими правоохоронцями публічно не повідомлялося. Тому в Україні, як і в багатьох інших країнах світу телеграм залишається  «ігровим майданчиком для злочинців, екстремістів і терористів», — так назвав його The New York Times  в своєму розслідуванні. Зрозуміло, що використовують його і російські спецслужби.

Організатори підпалів користуються можливістю залишитись анонімними й не бути заблокованими через недостатню модерацію спільнот у телеграмі. Як ми з’ясували, свої повідомлення вони публікують у групових чатах, де роботодавці залишають інформацію про можливості працевлаштування. У цих повідомленнях обіцяють заробітну плату в $800—1000 і більше. 

Зв’язавшись із «роботодавцем», можна отримати деталі про умови «роботи»: знайти автомобіль військових, погодити ціль із куратором, момент підпалу зняти на камеру. Після цього чекати на гроші, які куратори обіцяють надіслати на криптогаманець.

Спілкування про таку роботу може починатись і з телеграм-бота, на якого натрапляють користувачі, перейшовши за посиланням у дописі про вакансію з високою заробітною платою. Після команди «/start» бот або рекрутер деталізують «посадові обов’язки».

 

Це повідомлення, які аналітики Центру досліджень «Детектора медіа» отримали при спілкуванні з «роботодавцями» (ліворуч — імовірно з людиною-рекрутером, праворуч — імовірно, з ботом)

На скриншотах можна побачити, що «рекрутери» націлені й на підпали приміщень, пов’язаних із ТЦК.

На першому скриншоті в кінці повідомлення рекрутера є фраза «це (підпали автівок — “ДМ”) відбувається зараз усюди, по всій Україні». Ті, хто стоїть за телеграм-ботами й рекрутерами, ймовірно, намагаються створити враження існування організованого чи стихійного антивладного руху проти мобілізації в Україні. Проте у випадку оголошень у телеграмі до підпалів закликають не через переконання, а заради грошей.

Це підтверджує й інформація правоохоронців. Як повідомила речниця Офісу Генерального прокурора Надія Максимець, «близько 90% (випадків підпалів авто військових — “ДМ”) — це саме корисливі мотиви. Тобто це бажання легкого заробітку».

А підпали є одним із рівнів «завдань».

«Не завжди замовлення починаються саме з підпалу автомобілів. Це можуть бути якісь легші замовлення, наприклад, розклеїти листівки. Або роздати їх десь. І потім, коли це завдання виконане, вже тоді надходить складніше у вигляді підпалу автівок», — каже Надія Максимець.

Начальник поліції Києва Дмитро Шумейко коментує:

«Ворожі спецслужби через соцмережі пропонують гроші — від 600 до кількох тисяч доларів за підпали авто. Але жоден із тих, хто погодився, цих грошей не отримав».

Його слова про те, що російські куратори не виплачують гроші тим, хто зголосився на підпал, підтверджує і Надія Максимець.

Російські агенти також використовують телеграм для вербування європейців для диверсій на військових об’єктах НАТО і проти техніки, яка прямує в Україну. Про такі операції Кремля йдеться в розслідуванні OCCRP, опублікованому 26 вересня 2024 року. Видання повідомляє про відомі випадки вербування в Естонії, Латвії, Німеччині, Польщі та в інших державах Європи. Для рекрутингу російські спецслужби так само використовують чат-боти в телеграмі. Як повідомив директор Міжнародного центру оборони та безпеки Естонії Індрек Каннік у цьому матеріалі, «найважливіша мета Росії у здійсненні диверсій — це створити хаос і страх у західних суспільствах, що приведе до влади політичні сили, які готові не підтримувати Україну».

Читайте також:

Канал для «зацікавлених»

Аналітики Центру досліджень «Детектора медіа» окрім чат-ботів також виявили телеграм-канал із 7,6 тисячі підписників, у якому поширюють відеозаписи підпалів автомобілів військових. Рекламні публікації про цей канал з’являлись у групах і каналах для пошуку роботи з аудиторією від кількох сотень до десяти тисяч підписників. Частина пропозицій роботи у цих спільнотах пов’язана з нелегальною діяльністю, як наркоторгівля, робота в шахрайських кол-центрах, а також відмивання грошей із валютних карток.

Адміністратори виявленого каналу повідомляють, що вони стоять за підпалами військового майна. І начебто гарантують виплату обіцяних грошей. Зокрема у єдиному дописі українською на каналі особа, яка начебто є керівником цієї групи, пише: «Дивлюсь новини, де постійно стверджують, що я не плачу гроші…». А далі висміює повідомлення правоохоронців про паліїв, яким не заплатили за злочини.

Єдина публікація на каналі українською мовою, в якій дискредитуються українські спецслужби

Адміністратори каналу також поширюють пропагандистські повідомлення та фейки. В одному з дописів у телеграм-каналі висміюють протидію правоохоронних органів підпалам авто військових. І називають відео, де демонструють затримання паліїв авто на гарячому, «постановками».

Останнє повідомлення про підпал автомобіля на каналі датується 28 вересня 2024 року. 24 вересня адміністратори каналу оголосили про «тимчасове припинення діяльності з підпалів автомобілів» начебто для безпеки їхніх «агентів». Свої дії злочинці виправдовують тим, що вони нібито націлені на «зупинку свавілля з боку ТЦК, але чинний режим влади лише посилив тиск і дав їм (співробітникам ТЦК — “ДМ”) ще більше повноважень». Наприкінці публікації адміни пишуть, що вони «не закінчили, а знайшли інший підхід» та обіцяють, що їх аудиторія «все сама зрозуміє».

Останнє повідомлення про підпал, за здійснення якого бере відповідальність злочинний канал та допис про «тимчасове призупинення діяльності з підпалами»

В описі каналу є посилання на чат-бота, де пропонують послуги «викрадення людей, силових акцій і підпалів авто». 5 вересня у телеграм-каналі опублікували відеозвернення, де людина у протигазі говорить, що їхня організація виконує «силові акції під замовлення». Далі людина у протигазі каже, у них замовляють те, що «раніше робили бандити в 90-ті». До звернення додана нарізка відео вбивств, катувань і підпалів.

Пальне для російських пропагандистів

Пропагандистські телеграм-канали використовують повідомлення про підпали автомобілів військових, щоб посилити враження про незадоволення українського народу діями влади й дискредитувати процес мобілізації в Україні. Пропагандисти подають паліїв автомобілів як «рух спротиву» чи учасників «партизанської війни».

Зокрема, пропагандист із 608 тисячами підписників у телеграмі подавав підпали авто військових в Україні як «справжню епідемію партизанських дій», яка не має стосунку до Росії. Мовляв, «українці-партизани не зараховують себе до підпілля і не допомагають російській армії в координації ракетних ударів». При цьому жодних доказів існування якихось  «партизанських рухів» не існує, —  лише кримінальні справи, де палії визнають, що діяли заради грошей.  

Також пропагандисти використовують ці справи для формування враження, начебто підпалювання майна військових свідчить про погіршення ставлення суспільства до військових. Наприклад, у телеграм-каналі із мільйонною аудиторією написали, що ставлення суспільства «від поваги перейшло в приховану ненависть». Проте це твердження є неправдивим. За інформацією соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Національного демократичного інституту протягом 8-25 травня 2024 року у формі телефонних інтерв’ю, на питання «Якою мірою ви довіряєте таким інституціям і органам влади, якщо довіряєте взагалі?», 91% респондентів відповіли, що довіряють Збройним Силам України. В рамках опитування, було проведено 2508 інтерв’ю, похибка репрезентативності вибірки не перевищує 2,2%.

Російські спецслужби використовують підпали автомобілів як тактику ведення диверсійної війни проти України, залучаючи до цього не власний оперативний склад, а звичайних жителів України, яких підкуповують легкими грошима. Найбільшою загрозою є те, що для вербування паліїв використовують не тільки форуми в даркнеті, а й більш легкодоступні великій аудиторії канали у телеграмі. 

Випадки підпалів автівок стають інформприводами для проросійських каналів, які використовують їх для підсилення своїх пропагандистських наративів. Попри намагання пропагандистів створити ілюзію політизованого руху паліїв, скоєння таких злочинів здійснюється з корисливих причин, про що свідчать дані правоохоронців. 

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить що два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду