«Міністропад», «кадровий цирк» і «косметична рокіровка» — реакція російських телеграм-каналів на зміни в уряді України

«Міністропад», «кадровий цирк» і «косметична рокіровка» — реакція російських телеграм-каналів на зміни в уряді України

09:00,
12 Вересня 2024
4629

«Міністропад», «кадровий цирк» і «косметична рокіровка» — реакція російських телеграм-каналів на зміни в уряді України

09:00,
12 Вересня 2024
4629
«Міністропад», «кадровий цирк» і «косметична рокіровка» — реакція російських телеграм-каналів на зміни в уряді України
«Міністропад», «кадровий цирк» і «косметична рокіровка» — реакція російських телеграм-каналів на зміни в уряді України
Як проросійські телеграм-канали писали про кадрові перестановки в Кабінеті Міністрів України.

In English

4—5 вересня Верховна Рада відправила у відставку шість міністрів і призначила дев’ять нових. Унаслідок кадрових перестановок п’ять міністерств отримали нових очільників замість виконувачів обов’язків, проте Мінреінтеграції залишилося без міністра після відставки й призначення Ірини Верещук заступницею голови Офісу Президента. Очільниками трьох міністерств стали колишні заступники голови ОП Андрія Єрмака.

«Кадровий цирк» і «захоплення влади»

Призначення колишніх заступників голови ОП на міністерські посади, а саме Андрія Сибіги, Миколи Точицького й Олексія Кулеби, спровокувало серед проросійських каналів публікації про нібито захоплення Андрієм Єрмаком влади в Україні. Зокрема телеграм-канал із мільйоном підписників стверджував, що «всі перестановки в Кабміні й ОП робляться з однією метою — повністю перебудувати роботу вертикалі влади під Андрія Єрмака». Ба більше, пропагандист повідомляв про наміри голови ОП змінити прем’єр-міністра, проте через те, що, мовляв, «західні партнери виступають проти» Денис Шмигаль усе ще залишається на посаді. 

Схожа публікація в іншому телеграм-каналі була присвячена вже колишньому очільнику МЗС Дмитру Кулебі, якого, як повідомляє канал із «власних джерел з ОП», Андрій Єрмак «давно хотів замінити, але американці побудували через нього комунікацію з Зеленським, що сильно дратувало голову Офісу президента». Пропагандист стверджував, що провал у роботі МЗС із державами Глобального Півдня, який нібито стався через Курську наступальну операцію, став приводом для відправлення Кулеби у відставку. Інші причини відставки Кулеби наводив російський пропагандист Сергій Мардан. Він говорив нібито про невдоволення Зеленського «у частині примусу західних партнерів дозволити Києву бити західною далекобійною зброєю вглиб території Росії», а також про те, що Дмитро Кулеба нібито «виступав за мир на будь-яких умовах».

Серед публікацій на тему перезавантаження уряду, або як його називав пропагандистський канал із 2,7 млн. підписників — «міністропад», — були повідомлення, в яких пропагандисти підважували ефективність кадрових рішень. Проросійський канал із мільйонною аудиторією назвав перестановки в уряді «кадровим цирком» і повідомив, що метою влади було створення «грандіозного шоу, скандалів і інтриги», щоб тему нових призначень обговорювали в суспільстві. Наприкінці допису пропагандист додав, що нові призначення буцімто аж ніяк не впливають на майбутнє, а всі рішення нібито приймаються лише «Офісом президента й особисто Зеленським». Схоже повідомлення було й в іншому каналі-мільйоннику, де пропагандист називав політичні процеси й боротьбу з корупцією в Україні «фікцією, яку подають суспільству як демократію, проте реальних змін немає і все вирішується на Банковій в одному кабінеті».

У цьому телеграм-каналі опублікували ще один допис на цю ж тему. Там ішлося, нібито «парламент та уряд втратили суб’єктність в Україні, всі процеси курує Банкова, а міністри, депутати, голови ОДА і навіть мери змушені виконувати рішення ОП. Усі перестановки зараз фіктивні, за фактом просто пересаджують акторів на нові місця й лише опонентів Андрія Єрмака прибирають із влади».

Проросійські телеграм-канали поширюють такі повідомлення для формування в аудиторії уявлення про встановлення авторитарного режиму Володимиром Зеленським в Україні за сприяння Андрія Єрмака, відсутності демократії в державі, що мало б призвести до посилення суспільного невдоволення.

Іншими повідомленнями, які поширювали телеграм-канали, була тема «крадіїв у владі». Так, на думку цього ж пропагандиста, «зміни в уряді — лише формальність, а всі, хто був і є у владі, займаються лише наживою. Крадуть і крадуть, а українців гонять на “нуль”, щоб ті їх захищали». Він написав, що доказом є те, що міністеркою юстиції призначили Ольгу Стефанішину, якій раніше оголосили підозру у кримінальному злочині за фактом незаконного заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем. Проте основною фігуранткою справи, за якою все ще ведеться слідство, є Олена Лукаш — міністерка юстиції часів Януковича, а Ольга Стефанішина є підозрюваною у справі, яку лише передали до суду. Факт того, що пропагандисти поширюють свої висновки про «крадіїв у владі» лише на основі непідтвердженої провини однієї людини з уряду, можна розцінювати як брак аргументів у пропагандистів для дискредитації новопризначених міністрів.

4 вересня, коли парламент погоджував відставку міністрів, пропагандистський канал (146 тис. підписників) поширив дезінформацію про начебто «бунт» народних депутатів, які «не змогли звільнити міністрів». Нібито очільники міністерств, які подали у відставку, хочуть втекти з України, й після «викриття» цього плану народні депутати не хочуть «евакуйовувати відповідальних за стратегічні напрями». Підтвердженням цього нібито є, що парламент провалив голосування щодо прийняття відставки Ірини Верещук, а «на Кулебі взагалі закрили засідання». Таким чином пропагандисти намагалися знайти приклади для ілюстрації «недієздатності» українського парламенту.

Пропагандисти також критикували слова новопризначеного міністра культури й інформаційної політики Миколи Точицького про необхідність збереження телемарафону, називаючи це «продовженням курсу Банкової на зачистку інформаційного простору». Телеграм-канали зображували телемарафон як інструмент, завдяки якому Офіс президента «повністю контролює телебачення» та від якого відмовлятися не будуть навіть попри те, що буцімто «його ніхто не дивиться». Один із каналів-мільйонників маніпулював статистичними даними, посилаючись на дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центру Разумкова. Так, спираючись на інформацію соцопитування, канал стверджував, що «лише 3% населення у віці від 26 до 40 років іноді дивиться телемарафон» (хоча в опитуванні не було таких даних). Саму ж телевізійну трансляцію пропагандист назвав «пральнею Офісу Президента для відмивання грошей».

«Відвертальний маневр» і «нелегітимна влада»

Два телеграм-канали з сумарною аудиторією у 2 мільйони підписників розповсюджували інше повідомлення, що нібито «перестановки в уряді організовані ОП з метою зміщення акцентів на Покровському напрямку, де відбувся обвал фронту, й необхідно каналізувати негативні настрої в суспільстві».

Ще однією підставою вважати кадрові зміни нібито піар-кампанією влади пропагандисти називають зниження рейтингів Зеленського. Зокрема, пропагандисти з телеграм-каналу зі 183 тис. підписників писали, що нібито Президента України підтримують лише 12% населення. В цьому телеграм-каналі намагалися переконати аудиторію, мовляв, така підтримка президента населенням «рівнозначна бунту». Іншим етапом «піар-кампанії» називали наступ на Курщині.

У цьому ж контексті пропагандисти оповідали про нелегітимність українських владних інституцій. Начебто через те, що 28 серпня закінчилися повноваження Верховної Ради й в «Україні більше не залишилося легітимних органів влади», українські міністри «вирішили втекти, поки все остаточно не посипалося». Спираючись на це повідомлення, пропагандисти зробили висновок, що «за 10 років Україна пройшла шлях від умовної демократії до диктатури у кращих африканських і латиноамериканських традиціях». Схожі дезінформаційні повідомлення поширював і народний депутат Олександр Дубінський, який перебуває під вартою через підозру в держзраді. У своєму телеграм-каналі Дубінський писав про нібито зміну прем’єр-міністра найближчим часом з огляду на нелегітимність влади:

«Працювати з прем’єром-стюардесою — задоволення маленьке, а ризик сісти за невиконання доручень нелегітимного прем’єра (за якого проголосує нелегітимна Рада) — великий. Ось ті, хто розумніший — і звалюють. Вони, на відміну від депутатів, можуть встигнути».

Проте такі тези пропагандистів про нелегітимність влади в Україні не відповідають дійсності. Відповідно до статті 83 Конституції України, «у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України під час дії воєнного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії ВРУ, обраної після скасування воєнного стану». Так само, згідно зі статтею 108 КУ Президент України виконує свої повноваження до вступу новообраного президента, проте стаття 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» забороняє проведення виборів Президента України та виборів до Верховної Ради України. З правової точки зору влада в Україні є легітимною і в державі не існує стану «вакууму легітимності», про який пишуть проросійські телеграм-канали.

Ще одним приводом для активізації пропагандистів і поширення дезінформації стали слова Володимира Зеленського про плани створення «міністерства української єдності», яке б займалося координацією зв’язків з українцями, які перебувають за кордоном. Уже згаданий Дубінський висміяв ідею президента, назвавши її «непотрібною прірвою для бюджетних грошей, імітацією турботи про тих, хто втік від війни та від Зеленського». У іншому телеграм-каналі із мільйонною аудиторією припустили, що нове «міністерство повернення українців» може стати інструментом мобілізації громадян України за кордоном.

Російський пропагандист Сергій Мардан написав, що завдання повернути 7,5 мільйона українців з-за кордону реалістичне, лише якщо «новому міністерству дадуть спеціально навчених людей, які будуть вивозити хохлів із ЄС фурами під дулами автоматів».

У телеграм-каналі зі 146 тисячами підписників «міністерство єдності» називали «міністерством примусової екстрадиції». І додали, що влада приймає такі рішення у той час, коли «українці платять по 25 тисяч доларів, щоб звалити з цього недорейху, а люди за кордоном благають забрати у них громадянство України».

Тема урядових перестановок і створення нового міністерства в майбутньому стала приводом для повторення давніших повідомлень. Проросійські телеграм-канали продовжують просувати тези про нелегітимність і злочинність української влади для дестабілізації суспільної думки. Ворожий агітпроп націлюється на підвищення відчуття відчуженості та розчарування владою серед жителів України. Пропагандисти намагаються поставити під сумнів демократію в Україні та не втрачають нагоди переконати свою аудиторію в нібито встановленні авторитарного режиму Зеленського в Україні завдяки Єрмаку. Демонізацією української влади та ворожою риторикою пропагандисти намагаються спровокувати аудиторію до протестів проти української влади.

Воєнний стан в Україні не передбачає проведення виборів президента або парламенту, тому Верховна Рада, яка призначає Уряд, залишається легітимною до першого засідання Верховної Ради наступного скликання. Відповідно новопризначені міністри є легітимними представниками влади, а тому сумніви в правомірності формування уряду, які поширює проросійська пропаганда, є ворожою провокацією.

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить що два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду