«Обмін Курської АЕС на Запорізьку». Пропагандистські телеграм-канали — про бойові дії на Курщині

«Обмін Курської АЕС на Запорізьку». Пропагандистські телеграм-канали — про бойові дії на Курщині

09:00,
8 Серпня 2024
11242

«Обмін Курської АЕС на Запорізьку». Пропагандистські телеграм-канали — про бойові дії на Курщині

09:00,
8 Серпня 2024
11242
«Обмін Курської АЕС на Запорізьку». Пропагандистські телеграм-канали — про бойові дії на Курщині
«Обмін Курської АЕС на Запорізьку». Пропагандистські телеграм-канали — про бойові дії на Курщині
Пропагандисти пропонують своїй аудиторії не звертати увагу на бойові дії на території Росії. Розповідаємо, як у пропагандистських телеграм-каналах пишуть про бойові дії на Курщині.

In English

6 серпня близько 7 ранку за київським часом у російських медіа і телеграм-каналах почали повідомляти про «невдалу» спробу близько 100 українських військових прорвати російський кордон у Курській області.

«Противник продовжує підтягувати великі сили до переднього краю, насичувати район бойових дій засобами ППО і РЕБ, ЗСУ, зважаючи на все, серйозно планують розвивати наступ і не полишають спроби утримати частину нашої території. Обстановка складна», — написав о 7:25 російський «воєнкор» (так у Росії називають пропагандистів — «ДМ»), на якого у телеграмі підписані майже 719 тисяч користувачів.

Далі слово взяли місцеві чиновники з Курщини. О 10:26 тимчасовий виконувач обов’язків губернатора Курської області Олексій Смирнов повідомив:

«Бійці прикордонної служби ФСБ Росії та Збройних Сил РФ не допустили прориву кордону».

Його повідомлення поширили як провладні, так і опозиційні російські медіа й телеграм-канали.

Удень російські вони публікували огляди, «як почалася і чим закінчилася спроба прориву» у Курській області.

«Загалом вийшло кумедно, і тепер ви добре знаєте ціну подібних “репостів” салорейхівських сміттярок», — повчала медіаграмотності о 15:44 6 серпня за Києвом колись українська юристка, а нині російська пропагандистка Тетяна Монтян.

Вона писала, що «фейкову інформацію про масштабну операцію в Курську» начебто вкинули через українські телеграм-канали, аби спровокувати паніку. А насправді, писала Монтян, вона «невдала», тому пропагандистка порадила ніколи не довіряти інформації, що з’являється в українських телеграм-каналах. Наступного ж дня, не видаляючи попереднього допису, Монтян писала про «масштабну українську операцію в Курській області» як факт. І радила не довіряти повідомленням російського міністерства оборони про те, що армія Росії «відкинула нападників на територію України».

Попри «оголошення прориву закінченим» ще вдень 6 серпня публікації про ситуацію у прикордонні Курщини від російських пропагандистів і чиновників не припинились.

Зокрема, 6 серпня о 18:59 заступник начальника Головного управління з військово-політичної роботи Міноборони Росії, а раніше командир чеченського загону спецпризначення «Ахмат» Апті Алаудінов опублікував у телеграмі відео, де сказав, що ЗСУ використали останні свої резерви на кордоні Курської області.

«У принципі, напевно, це і є для нас уже ситуація, коли через знищення цих ресурсів ми вже вийдемо на фінішну пряму із завершення СВО», — сказав Алаудінов. При цьому низка російських «воєнкорів» звинуватила керівництво «Ахмату» в тому, що після початку «невдалого прориву» бійці цього батальйону «зникли в невідомому напрямку», хоча протягом останнього тижня перебували у Курській області.

Трохи згодом, о 19:21, про те, що «зазнавши втрат, українська ДРГ відступила на свою територію», повідомили й у телеграм-каналі Міністерства оборони Росії.

«Частина бойовиків спробувала закріпитися безпосередньо на території, що примикає до держкордону, де її було блоковано підрозділами російської армії», — йшлося в повідомленні. Але пізніше його відредагували, скоротивши до констатациї факту: «Сьогодні противник зробив чергову спробу прорватися на територію Курської області Російської Федерації. Вогнем артилерії, ударами армійської авіації та застосуванням ударних БпЛА противнику завдається вогневе ураження».

Ближче до 23:00 у телеграмі поширювали відео з підписами на зразок «Над Курчатовим Курської області (там розташована Курська АЕС — «ДМ») прогриміли вибухи». Такі відео, зокрема, опублікували і в українському  проросійському телеграм-каналі із 1,3 мільйона підписників.

Зранку 7 серпня російський «воєнкор», який має у телегамі 118 тисяч підписників, написав, що «підрозділи ЗСУ» зайняли села Миколаєво-Дар’їне, Дар’їне та Свердликове. Крім того, за словами пропагандиста, українські та російські війська ведуть бої в Гончарівці й Олешні. Згодом з’явилися повідомлення про бої в місті Суджа.

«Загалом на територію Курської області вторглося до 400 військовослужбовців ЗСУ, ще до двох тисяч військових зосереджені вздовж кордону», — писав пропагандист і додавав, що «операція ЗСУ» може тривати ще щонайменше кілька днів.

На другий день бойових дій пропагандисти і російське міноборони заплутались у цифрах, скільки людей зайшло та скільки вони нібито знищили. 7 серпня Міноборони Росії повідомило, ніби російська армія знищили 315 військових. А за день перед тим повідомляло, що загалом на території Курської області перебуває триста українських військових. Врешті решт, під час наради Путіна з керівниками російської армії, що відбулася ввечері 7 серпня, начальник Генерального штабу Росії Валерій Герасимов доповів, що на Курщину «вторглося» близько тисячі осіб. 

Ввечері 7 серпня в Курській області ввели режим надзвичайного стану —  через 36 годин після повідомлень про початок бойових дій в області. Причина введення стану —  «ліквідація наслідків заходу ЗСУ», повідомили пропагандисти. при цьому бойові дії в той момент все ще тривали.

Відсутність позиції українських військових про бойові дії на Курщині

У офіційних зверненнях ні Генеральний штаб Збройних Сил України, ні Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський 6 і 7 серпня не згадували про ситуацію на Курщині.

Події там прокоментував керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки й оборони України Андрій Коваленко. Їх він назвав доказом того, що росіяни не контролюють свій кордон.

У проукраїнському каналі, на який підписані 432 тисячі користувачів телеграму, відсутність у звітах Генштабу ЗСУ інформації про знищену російську військову техніку на Курщині подали як доказ, що «до подій у прикордонні ми відношення не маємо». Тих, хто веде бойові дії з російськими військами, на каналі називають «місцевими туарегами» та «невідомими повстанцями». А прикордоння Курщини — «буферною зоною». Це формулювання запозичене з російського агітпропу: там необхідністю створення «буферної зони» росіяни наприклад, виправдовували вторгнення на Харківщину у травні 2014 року та необхідність захоплення знищеного російськими військами міста Авдіївка на Донеччині в лютому цього ж року.

Не оминув увагою події в Курській області й український провладний телеграм-канал «Вертикаль», який має 196 тисяч підписників. Там (імовірно, іронічно) написали: «За вказівкою Путіна командування армії рф віддало наказ здійснити обстріл Курчатова».

Український воєнний кореспондент, головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов у своєму телеграм-каналі написав, що начебто один із російських гелікоптерів над Курщиною збили співробітники Служби безпеки України. Інформацію про причетність СБУ до падіння вертольота підтвердили «Радіо Свобода» й «Інтерфакс-Україна» з посиланнями на свої неназвані джерела. Проте СБУ теж офіційно не підтверджувала своєї залученості до бойових дій на Курщині ані 6, ані 7 серпня.

«Вторгнення в Курщину відволікає ЗСУ від тяжких боїв на Донеччині»

На ранок 7 серпня пропагандисти мали вже організованіший набір повідомлень. Насамперед із настановами споживачам пропаганди не звертати увагу на Курщину, адже, мовляв, важливіші бойові дії тривають на Донеччині. Для підкріплення цієї позиції вони навіть цитували українських воєнних експертів. Щонайменше 49 разів поширили позицію Юрія Бутусова про необхідність посилення оборони на сході:

«Не володію усією інформацією, але якщо ми десь почали наступати, значить, варто сподіватися, що Ставка Верховного головнокомандувача вжила необхідних заходів щодо посилання резервами оборони Мирнограда, Часового Яру, Торецька та Нью-Йорка, важливих міст, де зараз точаться бої. Значить, там найближчим часом зосереджуються боєприпаси, будуються надійні рубежі, покращується застосування дронів і РЕБ».

Ці слова Бутусова поширили й російські інтернет-видання. Зокрема, Lenta.ru. Лише за цей рік у цьому виданні для додавання авторитетності російській пропаганді позиції українського воєнного журналіста там поширили 34 разів.

З-поміж російських пропагандистів тезу «про погані новини для ЗСУ, які намагаються перебити історією з Суджею», поширив, зокрема, «воєнкор», який має у телеграмі 862 тисячі підписників.

«Піар-вилазки на Тендрівській косі й на кордоні Курської області, зрозуміло, не можуть перебити наростаючий негатив із фронту та падіння морального духу від вимушеного відступу ЗСУ», — написав цей же пропагандист в іншому дописі.

«Через Україну знову страждають цивільні»

Одночасно зі звинуваченнями України у намаганні захопити чи атакувати Курську АЕС чи поширенні тез про «воєнну авантюру для відволікання від проблем ЗСУ на Донбасі» росіяни поширювали традиційну тезу російської пропаганди про цілеспрямоване вбивство цивільних Збройними Силами України. 

Ватажок терористів на окупованій Донеччині Денис Пушилін, який має у телеграмі 74,6 тисячі підписників, написав:

«Жителі Донецької Народної Республіки знають, що таке підступність і підлість противника. Ми щиро співпереживаємо курянам і поділяємо біль рідних і близьких загиблих».

7 серпня російське опозиційне видання Meduza повідомило, що через бойові дії на Курщині загинули щонайменше п’ятеро цивільних. Пропагандисти звинувачують у їхній загибелі ЗСУ, пишуть про «цинізм» і «жорстокість» українських військових. І навіть жахаються, що російська Суджа може «перетворитися на Вовчанськ». Звісно, вони не згадують, скільки українців загинуло у Вовчанську, Бахмуті, Бучі й інших українських місцях. Проте демонізують українських військових.

«15 осіб ховаються у Свято-Миколаївському Білогірському монастирі в Горналі Суджанського району. Будівлю постійно обстрілюють... Біси луплять по монастирях», — написали у телеграм-каналі російського пропагандиста Володимира Соловйова, на який підписані 1,3 мільйона користувачів телеграму.

Про те, що «терористи з ЗСУ прицільно б’ють по автівкам цивільних» та начебто знищують заправки в області, щоб заважати евакуації, писав і пропагандист Євген Поддубний  в телеграм-каналі з 740 тисячами підписників. 

Також у телеграмі поширювали звернення російського президента Володимира Путіна з наради з членами російського уряду 7 серпня. Путін доповнив інформацію про жертв і постраждалих, які озвучували російські чиновники й медіа, пропагандистськими кліше.

«Як відомо, київський режим зробив чергову масштабну провокацію, веде невибіркову стрілянину з різних видів зброї, зокрема ракетної, по цивільних будівлях, житлових будинках, машинах швидкої допомоги», — сказав Путін.

Представниця російського МЗС, пропагандистка Марія Захарова назвала бойові дії в Курській області «терактом ЗСУ», а потрібен він, за словами Захарової, аби подовжити мобілізацію, і саме тому президент підписав 7 серпня відповідний закон. Насправді Зеленський учергове підписав закон про подовження воєнного стану та мобілізацію: її  подовжують в Україні кожні 90 днів. Минулого разу президент підписував такий самий закон 14 травня — і він діяв до 11 серпня.

«Міняємо нашу АЕС на вашу»

1809 повідомлень у аналізованих телеграм-каналах містили обговорення «вибухів у місті Курчатов, де розташована Курська АЕС». Саме з такими формулюваннями зі згадкою атомної електростанції найчастіше говорили про місто Курчатов у ніч із 6 на 7 серпня. Від кордонів України це місто розташоване на відстані понад 100 кілометрів. Однак тимчасовий виконувач обов’язки губернатора Курської області Олексій Смирнов повідомив, що «атомна електростанція працює у штатному режимі». Його позицію поширили найбільші російські телеграм-канали і «воєнкори». Але заспокоєння від чиновника не зупинило додумування пропагандистів.

«Логіка така: узяти Курчатов і вести торг із Росією з приводу Енергодара із ЗАЕС і чого завгодно», — припустив російський «воєнкор» із 382 тисячами підписників у телеграмі.

Схожу позицію у пропагандистських телеграм-каналах, які потрапили у нашу вибірку, повторили щонайменше 132 рази.

Споживачі російської пропаганди були підготовлені до згадок Енергодара. Адже тиждень перед тим пропагандисти поширювали повідомлення, мовляв, українська влада визначилась із напрямками контрнаступу. І буде наступати на Енергодар, щоб урятувати енергосистему України від тяжкої зими.

«Привід не транспортувати російський газ»

Ще у щонайменше 37 повідомленнях обговорювали, що у Суджі є газовимірювальна станція газопроводу «Уренгой — Помари — Ужгород»:

«Через цю станцію перекачується до 42 млн кубометрів газу на добу, що приносить Росії доходи для фінансування війни. Україна не планує продовжувати контракти на транзит російського газу, і знищення цієї точки може бути ключовим для розриву угод», — написали у телеграм-каналі з 7 тисячами підписників.

Далі це повідомлення повторювали у чатах, де було від 1 до 5 тисяч учасників. Серед пропагандистів цю тезу поширив хіба що уродженець Сумщини Юрій Подоляка. Політичний «експерт» із 2,9 мільйона підписників у телеграмі грається у «якбитологію» та чекає, що вимірювальну станцію газогону підірвуть — і можна буде звинуватити Україну:

«Поки що жодної офіційної інформації немає, але якщо припустити, що це диверсія, то відповідь на запитання, кому вигідний вибух на магістральному газопроводі “Уренгой — Ужгород” (останній газопровід, яким іде російський газ до Європи), очевидна».

Подоляка запевняє, що від припинення транспортування російського газу через Україну виграють тільки США. Які заповнять нішу Росії.

 

Поквартальна структура імпорту газу в 27 держав-членів ЄС від Bruegel, опублікована 30 липня 2024

Пропаганда перебільшує вагу транзиту російського газу через Україну. 30 липня 2024 року Брюссельський дослідницький центр Bruegel опублікував огляд імпорту газу до Європи. За структурою джерел імпорту газу до Європи транзит газу через Україну у 2023 і першому півріччі 2024 року становив близько п’яти відсотків від загального імпорту. Росія має й інші шляхи постачання газу до Європи: газопроводи, які проходять через Білорусь і Польщу, а також через Туреччину. Потенційно Росія могла б наростити транспортування газу через Білорусь і Польщу до Німеччини. Проте з німецького кінця газогону російського газу не потребують.

«Усіх інородців треба заборонити»

Події у Курській області також призвели до сплеску ксенофобних висловлювань, приводом для яких стали слова голови узбецької діаспори в Москві Бахрома Ісмаїлова.

«Узбеки, таджики, киргизи... Будьте готові покинути це місце (Курська область)», — написав він у телеграмі 6 серпня.

У російських телеграм-каналах його заклик поширили щонайменше 92 рази. У частині з них примішували ксенофобію та накладання на заробітчан обов’язку громадян Росії захищати Росію.

«Значить, як користуватися благами країни, так вони перші. Але коли країні, яка утримує їх (а на батьківщині вони не потрібні), потрібна допомога, то тут уже вони допомагати не хочуть. Як би сумно це не звучало, але Росія для багатьох — це всього лише дійна корова», — прокоментували у телеграм-каналі на 568 тисяч підписників.

«Усі діаспори інородців необхідно заборонити, кожному з лідерів давати по 20 років колонії суворого режиму», — написав автор чи авторка допису в телеграм-каналі з 2,3 тисячі підписників.

«Може, йому теж покинути Москву, тільки не в інші регіони Росії. А у свій кишлак разом зі своїми земляками. Наші воїни захищають не тільки нас, а й цей набрід і їхні сім’ї», — написали у телеграм-каналі із 77 тисячами підписників.

«Російські кордони — священні»

Російські дипломати і політики намагаються переконати союзників України, щоб ті припинили підтримувати Україну. Зокрема, Посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов поскаржився, що від чиновників США не прозвучало ні засудження Києва, ні співчуття щодо жертв події.

«Хотів би підтвердити, що російські кордони - священні. Ніхто з терористів не уникне відплати. Вашингтон має припинити постачання зброї Києву і "осмикнути" неонацистів із ЗСУ», — каже Антонов. 

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв пообіцяв, що після атаки Збройних сил України (ЗСУ) на Курську область Росії слід просуватися вглиб території України.

«З цього моменту СВО має набути відкрито екстериторіального характеру. Це вже не просто операція з повернення наших офіційних територій і покарання нацистів. Можна і потрібно йти на землі поки ще існуючої України. До Одеси, до Харкова, до Дніпропетровська, до Миколаєва. До Києва і далі... Нехай це усвідомлять усі, включно з англійськими виродками: ми зупинимося тільки тоді, коли вважатимемо для себе це прийнятним і вигідним», — написав Медвєдєв у своєму телеграм-каналі, у якого є майже 1,4 мільйона підписників.

У цьому випадку Медвєдєв намагається виставити дії України як виправдання для воєнної агресії проти України. Це залякування виглядає відірваним від контексту. Адже Росія ще у 2014 році окупувала Крим, частину Донецької і Луганської областей. А з 2022 року — ще частини Херсонської і Запорізької областей. Також росіяни своїми ракетами і дронами обстрілюють цілі по усій території України, і намагалися захопити Київ ще у лютому 2022 року.

Російська пропаганда у реакціях на нібито вторгнення українських військових у Курську область у телеграмі використала й офіційні заяви, і повідомлення від анонімних експертів у телеграм-каналах і медіа, і висловлювання українських експертів задля посилення позицій російської пропаганди. Серед ключових тем обговорення бойових дій на Курщині були звинувачення України у нападі на цивільних, тези про те, що бойові дії в прикордонні є способом відвернути увагу від подій на Донеччині, вигадана загроза Курській АЕС і спекуляції щодо газового транзиту.

Ілюстрація на головній: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду