«Тепер в України є все, окрім ядерки»: реакція росіян на появу F-16 в Україні

«Тепер в України є все, окрім ядерки»: реакція росіян на появу F-16 в Україні

16:00,
2 Серпня 2024
7578

«Тепер в України є все, окрім ядерки»: реакція росіян на появу F-16 в Україні

16:00,
2 Серпня 2024
7578
«Тепер в України є все, окрім ядерки»: реакція росіян на появу F-16 в Україні
«Тепер в України є все, окрім ядерки»: реакція росіян на появу F-16 в Україні
Розповідаємо, як пропагандисти в телеграмі реагували на інформацію про появу в українському небі F-16.

In English

Удень 31 липня 2024 року американське агентство Bloomberg повідомило, що перша партія винищувачів F-16 уже прибула в Україну. Опитані виданням посадовці на умовах анонімності розповіли, що кінець липня і був внутрішнім домовленим дедлайном для такої поставки. Британське видання The Times із посиланням на власні джерела деталізує, що йдеться про постачання Києву шести бортів із Нідерландів, і незабаром очікується ще кілька з Данії.  Британське The Telegraph ввечері 31 липня повідомило, що українські F-16 уже здійснили свої перші бойові вильоти, на першому етапі це робота на підсилення протиповітряної оборони. 

Представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі не став ані підтверджувати, ані заперечувати на брифінгу 31 липня передачу літаків Україні, переадресувавши це питання журналістів до української сторони. Він лише запевнив, що процес передачі просувається та, як і було обіцяно, винищувачі будуть готові для військових операцій в Україні до кінця літа. 

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що українська сторона не буде говорити ні «так», ні «ні» щодо цієї інформації, оскільки авіаційна компонента є «фактором суттєвого виживання», і порадив чекати офіційного підтвердження. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс фактично підтвердив надходження в Україну першої партії винищувачів F-16 у мережі X: «F-16 — в Україні. Ще одна неможлива річ виявилася цілком можливою».

Тож за відсутності офіційних спростувань можна, з посиланням на низку західних медіа та допис голови МЗС Литви стверджувати, що F-16 справді в Україні. 

Розблокування постачань американських багатоцільових винищувачів F-16 для України було анонсовано президентом США Джо Байденом у травні 2023 року на багаторазові прохання України та під тиском прихильних до України конгресменів і міжнародних союзників. Знадобився більш як рік, перш ніж ці літаки підсилили оборону України. Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія зобов’язалися надати Україні понад 60 бортів. За оцінками першого заступника міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, Україні потрібно щонайменше 130 винищувачів F-16 для боротьби з авіацією Росії. Навесні 2024 року речник міністерства оборони США генерал-майор Патрік Райдер повідомив, що Україна зможе використовувати надані їй винищувачі  F-16 лише в межах суверенної території. 

За останній рік Росія наростила використання авіації на полі бою, скидаючи на Україну близько 700 авіабомб щотижня. Тож спроможності Військово-повітряних сил України також стали критично важливими для спротиву агресії. Хоча наразі йдеться про поставку початково невеликої кількості літаків, із часом такі постачання повинні дозволити Києву наростити потенціал для підриву домінування Росії в повітрі, пише Bloomberg.

Водночас видання наводить і слова пілотів-ветеранів, що сама по собі поява F-16 не змінить правил гри на полі бою в Україні.  

У будь-якому разі можна говорити про посилення повітряної складової українських Сил оборони. Постачання F-16 також продовжує залучення Україною передових західних технологічних зразків озброєння, зокрема комплексів ППО Patriot, балістичних ракет Atacms і крилатих ракет Storm Shadow, танків Leopard та Abrams, РСЗВ Himars, БМП Bradley, CV-90, передових західних артилерійських систем. Усе це не тільки риторично, але і фактично у військовій площині інтегрує Україну в НАТО. 

Аналіз повідомлень телеграм-каналів, що поширюють кремлівську пропаганду, демонструє цілу палітру реакцій на появу перших F-16 в Україні: від переможницьких запевнень, що літаки ніяк не вплинуть на ситуацію на полі бою та їх усі буде швидко знищено, до розпачу, що тепер, мовляв, в Україні є всі види західного озброєння, окрім ядерного. 

«Шістнадцяті от-от запалають на українських аеродромах»

У червні 2022 року у відповідь на черговий пакет військової допомоги від США Путін сказав, що його армія «лускає американське озброєння в Україні як горіхи», в такий спосіб намагаючись применшити значення партнерської підтримки Києва та запевнити, що будь-яка західна зброя Росії по зубах. Схожу риторику поширює низка так званих z-блогерів і сьогодні: мовляв, літаки буде знищено прямо на військових аеродромах, ще до їх вильоту.

«Дочекалися. Очікуємо на фото й аеродроми базування», — писали автори телеграм-каналу на 512 тис. підписників, натякаючи, що невдовзі хтось із місцевих неодмінно здасть секретну інформацію про точне розташування літаків, тож росіяни ударять по місцях їхнього базування.

Інший z-блогер із 565-тисячною аудиторією закликав нищити «шістнадцяті» прямо на аеродромах і в такий спосіб відохотити від російсько-американського змагання винищувачів. «Не варто з'ясовувати, хто в повітрі крутіший — [російський] Су-35С чи [американський] F-16AM. Треба якнайшвидше позбавити Україну нового козиря… Палаючи на стоянках українських аеродромів, "шістнадцяті" здатні охолодити чимало "гарячих голів"».

Україна з травня і донині використовує далекобійні британські та пізніше французькі ракети Storm Shadow із переобладнаних для цього радянських фронтових бомбардувальників Су-24, які наявні в Україні в дуже обмеженій кількості, близько однієї ескадрильї (інформація World Air Forces 2024 та Military Balance 2024). Знищення цих літаків як носіїв далекобійних ракет України було і залишається ціллю для Москви, як і знищення новоприбулих F-16. Попри удари по аеродромах та бойові втрати літаки Су-24 продовжують успішно виконувати місії. Тож і полювання росіян на F-16 на аеродромах України, звичайно, слід очікувати, але навряд чи воно буде успішнішим за полювання на Су-24. Навпаки, технологічні можливості F-16 посилять протиповітряну оборону й літаки самі можуть брати участь у захисті аеродромів свого базування, зокрема проти дронів і крилатих ракет. 

«Прибули F-16: Україна готується до контрнаступу»

Низка пропагандистських телеграм-каналів написала, що прибуття винищувачів — свідчення початку українського контрнаступу.

«Підготовка до осіннього контрнаступу йде повним ходом, ось чому у серпні варто очікувати на перше застосування винищувачів на фронті», — йшлося в телеграм-каналі з мільйонною аудиторією. «Зеленський наполягає на тому, щоб F-16 брали участь у кейсі масштабного наступу. Американці поки що не хочуть, бо є ризик за перший місяць втратити десяток літаків у бою», — йшлося в іншому телеграм-каналі з більш ніж мільйоном підписників.

Подібними повідомленнями росіяни, з одного боку, виказують власні страхи перед західним озброєнням, адже припущення, що шість літаків можуть стати причиною до контрнаступу, свідчить про переоцінку їхньої ефективності. З іншого боку, спроби кореляції між появою F-16 і підготовкою до контрнаступу з’являються саме в сегменті телеграму, орієнтованому насамперед на українську аудиторію. Це може свідчити про те, що ворожа пропаганда намагається маніпулювати очікуваннями українців: нав’язати відчуття суттєвих і негайних змін на полі бою на користь Києва, розрахунок на швидку та легку перемогу. І коли швидка перемога внаслідок використання кількох чи кільканадцяти бортів F-16 восени не настане (що цілком очікувано, адже їх застосування має довгостроковий, а не миттєвий стратегічний ефект), це дасть змогу пропагандистам нарікати, що з появою західних літаків «позитивні зміни» не відбулися, а контрнаступ «провалився».

«Західні винищувачі — більше для піару, ніж для перемоги»

Водночас в іншому сегменті телеграму, орієнтованому радше на російську аудиторію, пропагандисти запевняли, що отримані літаки не в змозі змінити ситуацію на користь України, а їхня поява хіба додасть символічних балів українській владі, але не українській армії.

Анонімний телеграм-канал на 2,6 млн підписників писав: «Банкова вкотре розповість про “перемогу”, а російська армія продовжить знищувати ворога, на чому той не літав би». В цьому ж телеграм-каналі наголошували, що «у ЗСУ банально немає достатньої кількості злітно-посадкових смуг, які підходять для F-16 — відповідно, літаки вкрай уразливі для ударів ЗС РФ, а оскільки втрачати важко вимолену техніку Київ не готовий, навряд чи він ризикуватиме винищувачами».

В іншому телеграм-каналі на 740 тисяч підписників намагалися нівелювати «сенсаційність» новини: мовляв, літаки прибули до України ще місяць тому, але інформацію про них опублікували лише тепер: «Сигнали про бойове застосування F-16 із тилових районів України надходили вже місяць тому. Іде стара відпрацьована схема: озброєння та техніка НАТО доставляється в Україну, після чого Захід через підконтрольні ЗМІ заявляє про факт постачання».

«Тепер в України є вся західна зброя. Ну, окрім ядерної»

Попри те, що кількість отриманих літаків поки невелика, а також існують обмеження щодо їх використання, низка телеграм-каналів із так званого z-сегменту висловила занепокоєння щодо небачених масштабів військової модернізації збройного арсеналу України. Українці отримали західну техніку, опанувавши технології за умов браку часу, і ворожий сегмент телеграм-каналів це неодноразово підкреслює, втім продовжує просувати тезу про те, що Росія буцімто воює не стільки з Україною, скільки з НАТО.

«Тож, крім ядерної зброї та великого флоту, х*хли отримали все, що мають західні арсенали. З часів війни у ​​В'єтнамі ми в таких масштабах не протидіяли західній військовій думці, техніці та розвідці», — писали в телеграм-каналі на 600 тисяч підписників.

У каналі на 506 тисяч підписників інформували, що тепер Захід став по-справжньому залучений до війни, бо наділив Україну всім, що мав; і жодні «червоні лінії» не стали на заваді: «Це характеризує рівень залучення країн НАТО до війни. З передачею F-16 у ЗСУ з’явилися вже, по суті, всі види техніки, що є в арсеналах, крім ядерної зброї. А всі “червоні лінії”, які так любили малювати в цьому плані в Москві, виявилися перекресленими без особливих наслідків».

Канал із мільйонною аудиторією написав, що, надаючи Україні літаки, «MI-6 посилює ескалацію та може вивести війну в Україні на новий рівень, використовуючи для цього Молдову», адже Молдова може використовуватися як основна база для винищувачів F-16, «що дозволить країнам НАТО не стати об'єктом для російських ракет, але спровокувати Кремль на жорстку реакцію».

Раніше 6 травня 2024 року МЗС Росії використала тему постачань F-16 Україні для обґрунтування ядерного шантажу Заходу. Тодішні раптові навчання з підготовки та застосування ядерної зброї подавали як відповідь серед іншого на заплановану передачу літаків. Москва заявляла тоді, що поставлені в Україну винищувачі F-16 у будь-якій модифікації розглядатиме як носіїв ядерної зброї, а відповідне постачання вважатиме цілеспрямованою провокацією. У бажанні прирівняти постачання F-16 до постачань ядерної зброї, ймовірно, контекстуально було приховано погрозу застосувати ядерні засоби задля ліквідації відповідної нібито ядерної загрози від цих літаків для Росії. Та загалом така риторика була фактично і визнанням як власних тривог щодо посилення України відповідними винищувачами, так і безпорадності через неможливість запобігти такому посиленню. 

Щоби здобути перевагу над супротивником у повітрі, Україні знадобиться отримати не одну подібну партію винищувачів. Сили оборони при цьому зіткнуться з технічними та логістичними викликами. Окрім цього, потрібен час, щоб визначити, наскільки суттєво наявні вже F-16 впливають на бойові дії, і щоб удосконалити тактику їхнього застосування в сучасній російсько-українській війні. Та поява F-16 в українському небі вже має не лише символічне наповнення. Нехай і поодинокі, F-16 приступили до бойової роботи — і є наразі найтехнологічнішими за своїми можливостями бойовими літаками України. Їхня поява в українському небі, по-перше, покращує безпеку повітряного простору та підвищує здатність України тримати більше російських цілей на прицілі. По-друге, сприяє подальшій інтеграції в західну військово-повітряну систему оборони. По-третє, це є свідченням того, як Захід повільно, але все ж консолідується у «збройні» коаліції для України. Згадаймо, з якими дискусіями формувалася «танкова коаліція», як поступово західні партнери наважувалися надавати Україні далекобійні ракети, а згодом як несміливо погоджувалися на використання їхньої зброї по території Росії.

Кремлю поки вдається маніпулювати страхами Заходу щодо «ескалації» протистояння Росія — НАТО, мовляв, надання певного виду зброї тільки розлютить Путіна. Але поступово залякувальний потенціал «червоних ліній» слабшає, і застосування Україною перших західних винищувачів слугує цьому підтвердженням.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду