«1+1» видалив сюжет про «американські біолабораторії» в Україні, що повторював російський фейк

«1+1» видалив сюжет про «американські біолабораторії» в Україні, що повторював російський фейк

10:00,
18 Червня 2020
9670

«1+1» видалив сюжет про «американські біолабораторії» в Україні, що повторював російський фейк

10:00,
18 Червня 2020
9670
«1+1» видалив сюжет про «американські біолабораторії» в Україні, що повторював російський фейк
«1+1» видалив сюжет про «американські біолабораторії» в Україні, що повторював російський фейк
Канал пояснив, що видалив «поверхневий» сюжет «Секретних матеріалів» і натомість висвітлив тему в сюжеті ТСН.

Сюжет «Секретних матеріалів» про «американські біолабораторії» в Україні (випуск №55 від 27 квітня 2020 року) було видалено з плейлиста програми на ютуб-каналі «1+1». Крім того, повний випуск програми «Секретні матеріали» на сайті каналу «1+1» скоротився до 19 хвилин (звичайний хронометраж програми – 28-29 хвилин), а сюжет без пояснень зник з випуску. Це помітив MediaSapiens і звернувся по коментар до пресслужби каналу.

«Даний сюжет було видалено з усіх ресурсів групи 1+1 медіа після внутрішнього аналізу матеріалу. Ми публічно визнали, що він є поверхневим і не відповідає на всі поставлені запитання. Телеканал «1+1» продовжив розслідування та забезпечив всебічне висвітлення теми у матеріалі ТСН», – відповіли у пресслужбі.

У сюжеті Андрія Цаплієнка, що вийшов на «1+1» 24 травня в програмі «ТСН», ішлося про біологічні лабораторії в Україні, про те, чому саме уряд США фінансує їх, сам Цаплієнко побував в одній з таких лабораторій у Києві. Також у сюжеті розвінчувалися «фейки та теорії змови, вироблені російською пропагандою», які розповсюдили українські ЗМІ. При цьому в сюжеті жодним чином не згадується, що ті самі фейки та теорії змови просували ресурси холдингу «1+1», а саме – сайт УНІАН і програма «Секретні матеріали».

Нагадаємо, 27 квітня на каналі «1+1» у програмі «Секретні матеріали» (випуск 55, сезон 9) вийшов сюжет про начебто наявні в Україні численні «американськи секретні біолабораторії». Автори сюжету посилалися на дослідження «західних журналістів» та стверджували, що:

  • американські біологічні лабораторії під керівництвом Пентагону створюють нові віруси в Україні;
  • нові та старі віруси випробовують на українцях;
  • уряд України та українські вчені не мають ані доступу, ані контролю над тим, що відбувається в лабораторіях;
  • Пентагон нібито підтвердив існування цих лабораторій.

Жодне з цих тверджень не є правдою. В Україні дійсно існують біологічні лабораторії, на реконструкцію або будівництво яких у різні часи кошти виділяли та виділяють США в межах двосторонньої угоди, проте вони належать Україні, працюють згідно з розпорядженнями українського уряду, і там працюють українські вчені. Військовими ці лабораторії також не є.

Проте тези, ідентичні тим, що озвучували в сюжеті на «1+1» увесь квітень активно просували депутати партії «Опозиційна платформа – За життя», в першу чергу голова політради партії Віктор Медведчук, та канали, що належать його близькому оточенню. Також до поширення інформації про «американські військові лабораторії» в Україні були причетні анонімні телеграм-канали, юрист Андрій Портнов та депутат партії «Слуга народу» Олександр Дубінський. Раніше він працював на «1+1» та був керівником програмі «Секретні матеріали».

«Секретні матеріали», серед інших, по суті переповіли фейк, який уже понад десяток років просуває російська пропаганда, проросійські політичні партії в Україні та підконтрольні їм медіа. MediaSapiens досліджував виникнення та просування цього фейку.

Сюжет «Секретних матеріалів» викликав реакцію в суспільстві. На нього звернув увагу Державний департамент США, цей фейк спростувала Служба безпеки України. 7 травня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення після звернення фактчекерів зі StopFake звернула увагу на поширення цього фейку на «1+1» і NewsOne, але не призначила перевірок каналів. Нацрада вважала, що не має можливості реагувати на дезінформацію, хоча вона вже має досвід покарання за фейк – кейс каналу NewsOne.

8 травня канал «1+1» оприлюднив заяву, у який назвав власний сюжет про американські біолабораторії «поверхневим і таким, що не відповідає на всі поставлені запитання», проте пообіцяв «продовжити розслідування та забезпечити незаангажоване, всебічне й об’єктивне висвітлення теми». Результати розслідування мали повідомити в ТСН та Секретних матеріалах. У той же день видання «Фокус» звернуло увагу, що сюжет «Секретних матеріалів» було видалено з ютуб-каналу програми.

На початку червня з декларації Віктора Медведчука стало відомо, що його дружина Оксана Марченко володіє часткою каналу «1+1» через офшорну компанію, яку сам канал у своїй структурі власності вказував як компанію Ігоря Суркіса.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Viktor
11:16 / 18.06.2020
Думаю, що "Секретні матеріали" близькі до істини. США не мають філантропічних звичок фінансувати щось за просто так, власна наука в Україні на нулі, наявність біолабораторій, які є джерелом підвищеної небепеки та розміщуються подалі від території США не заперечується, уряд України однозначно не контролює їх діяльність, отже дуже вірогідно, що займаються там чимось на користь американських військових.
Віталій
10:49 / 18.06.2020
Про чупокабру прикольно они говорили в ТСН.
Анна
10:47 / 18.06.2020
А что так? Это самый отвратительный канал. Спайка двух уродов-грабителей и врагов Украны - Медведчука и Коломйского
ЗЕ ПНХ
10:30 / 18.06.2020
Пора и сам жидокацапофашистский 1+1 выдалить навсегда, Чтоб эта калломойша не бздела
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду