Влада Туреччини знищила понад 300 тисяч книг через цензуру

Влада Туреччини знищила понад 300 тисяч книг через цензуру

13:47,
8 Серпня 2019
2700

Влада Туреччини знищила понад 300 тисяч книг через цензуру

13:47,
8 Серпня 2019
2700
Влада Туреччини знищила понад 300 тисяч книг через цензуру
Влада Туреччини знищила понад 300 тисяч книг через цензуру
Автори:
За останні три роки у Туреччині вилучили зі шкіл, університетів і бібліотек та спалили понад 300 тисяч книг. Книги знищують через зв'язок з письменником і громадським діячем Фетхуллахом Ґюленом, якого диктаторський режим Ердогана звинувачує підбурюванні до військового перевороту.

Як повідомляє Bird in Flight з посиланням на місцеве видання Hürriyet, цензурі піддається все, у чому може простежуватися хоч якийсь зв'язок з Фетхуллахом Ґюленом. 

Фетхуллах Ґюлен — турецький письменник, громадський діяч, який входить до переліку ста найвпливовіших людей світу за версією журналу Time. Зараз він проживає у США. Туреччина звинувачує Ґюлена в підбурюванні до невдалого військового перевороту 2016 року. Він свою провину заперечує.

За даними турецьких ЗМІ, цензура в країні часом набуває абсурдних форм. Так, у 2016 році був заборонений підручник з математики, тому що там було формулювання «від точки F до точки G» — це ініціали Фетхуллаха Ґюлена. Одне з місцевих медіа писало, що 1,8 мільйона підручників були вилучені і перевипущені, оскільки в них були присутні слово «Пенсільванія». В цьому американському штаті проживає Ґюлен.

Міжнародна правозахисна організація PEN говорить про кризу видавничої справи в Туреччині. За її інформацією, за три роки в країні було закрито 29 видавництв «за пропаганду тероризму». Англійська філія PEN в своєму звіті за 2018 рік повідомляє про 200 закритих медіа і видавництв, 80 письменників, які зазнали переслідувань, і тисячі академіків, звільнених з університетів.

Як повідомляв «Детектор медіа», у квітні минулого року тринадцятьох працівників турецької опозиційної газети Cumhuriyet засудили до тривалих термінів ув'язнення за «допомогу озброєним терористичним організаціям, членами яких вони не були».

Раніше того ж року турецький суд засудив шість осіб до довічного ув’язнення, серед них — троє відомих журналістів. За даними організації Amnesty International, після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016 року, принаймні 156 видань в Туреччині були закриті, а 2500 журналістів та інших працівників ЗМІ втратили роботу.

Міністерство юстиції Туреччини оголосило у липні 2016 року було заарештовано більше 50 000 осіб, а з моменту спроби перевороту — 169 013 осіб.

Згідно з індексом свободи преси від організації «Репортери без кордонів», Туреччина посідає 157 місце серед 180 країн. Організація звертає увагу, що запроваджений в країні після спроби державного перевороту надзвичайний стан дає владі можливість затримувати опозиційних журналістів та закривати медіа «одним розчерком ручки».

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Dreamstime.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду