ms.detector.media
MediaSapiens
Dreamstime.com
08.08.2019 13:47
Влада Туреччини знищила понад 300 тисяч книг через цензуру
Влада Туреччини знищила понад 300 тисяч книг через цензуру
За останні три роки у Туреччині вилучили зі шкіл, університетів і бібліотек та спалили понад 300 тисяч книг. Книги знищують через зв'язок з письменником і громадським діячем Фетхуллахом Ґюленом, якого диктаторський режим Ердогана звинувачує підбурюванні до військового перевороту.

Як повідомляє Bird in Flight з посиланням на місцеве видання Hürriyet, цензурі піддається все, у чому може простежуватися хоч якийсь зв'язок з Фетхуллахом Ґюленом. 

Фетхуллах Ґюлен — турецький письменник, громадський діяч, який входить до переліку ста найвпливовіших людей світу за версією журналу Time. Зараз він проживає у США. Туреччина звинувачує Ґюлена в підбурюванні до невдалого військового перевороту 2016 року. Він свою провину заперечує.

За даними турецьких ЗМІ, цензура в країні часом набуває абсурдних форм. Так, у 2016 році був заборонений підручник з математики, тому що там було формулювання «від точки F до точки G» — це ініціали Фетхуллаха Ґюлена. Одне з місцевих медіа писало, що 1,8 мільйона підручників були вилучені і перевипущені, оскільки в них були присутні слово «Пенсільванія». В цьому американському штаті проживає Ґюлен.

Міжнародна правозахисна організація PEN говорить про кризу видавничої справи в Туреччині. За її інформацією, за три роки в країні було закрито 29 видавництв «за пропаганду тероризму». Англійська філія PEN в своєму звіті за 2018 рік повідомляє про 200 закритих медіа і видавництв, 80 письменників, які зазнали переслідувань, і тисячі академіків, звільнених з університетів.

Як повідомляв «Детектор медіа», у квітні минулого року тринадцятьох працівників турецької опозиційної газети Cumhuriyet засудили до тривалих термінів ув'язнення за «допомогу озброєним терористичним організаціям, членами яких вони не були».

Раніше того ж року турецький суд засудив шість осіб до довічного ув’язнення, серед них — троє відомих журналістів. За даними організації Amnesty International, після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016 року, принаймні 156 видань в Туреччині були закриті, а 2500 журналістів та інших працівників ЗМІ втратили роботу.

Міністерство юстиції Туреччини оголосило у липні 2016 року було заарештовано більше 50 000 осіб, а з моменту спроби перевороту — 169 013 осіб.

Згідно з індексом свободи преси від організації «Репортери без кордонів», Туреччина посідає 157 місце серед 180 країн. Організація звертає увагу, що запроваджений в країні після спроби державного перевороту надзвичайний стан дає владі можливість затримувати опозиційних журналістів та закривати медіа «одним розчерком ручки».

 

ms.detector.media