У Туреччині тимчасовий уряд Ердогана захопив медіа-групи Koza İpek

У Туреччині тимчасовий уряд Ердогана захопив медіа-групи Koza İpek

17:50,
28 Жовтня 2015
5925

У Туреччині тимчасовий уряд Ердогана захопив медіа-групи Koza İpek

17:50,
28 Жовтня 2015
5925
У Туреччині тимчасовий уряд Ердогана захопив медіа-групи Koza İpek
У Туреччині тимчасовий уряд Ердогана захопив медіа-групи Koza İpek
Автори:
Менш ніж за тиждень до дострокових виборів, намічених на 1 листопада, 5-й Кримінальний мировий суд Анкари передав управління холдингом Koza İpek, якому належить медіа-група İpek, опікунській раді, замінивши існуючу раду директорів.

У понеділок ввечері, 26 жовтня, на вимогу Генеральної прокуратури Анкари 5-й Кримінальний мировий суд Анкари ухвалив рішення передати управління холдингом Koza İpek раді опікунів. Опікуни були призначені з проурядової медіа-групи Sabah-ATV.

Дана обставина підтвердила інформацію про те, що турецький уряд планує захопити холдинг і його дочірні компанії за допомогою фальсифікації звітів Koza İpek, підготовлених Радою з розслідування фінансових злочинів (MASAK) Міністерства фінансів Туреччини.

Медіа-группа İpek, якій належить видання Bugün іMillet, телеканали Bugün ТВ и Kanaltürk, а також англомовні новинні портали http://www.bugun.com.tr/http://www.BGNNews.com, давно відома своєю критичною позицією щодо до уряду.

У своєму листі від 14 серпня голова MASAK закликав Управління злочинів проти конституційного порядку при Генеральній прокуратурі Анкари захопити холдинг і призначити довірену особу, щоб замінити існуючу раду директорів. 

За словами голови MASAK, якби компанія перебувала під контролем уряду, було б легше досліджувати її активи.

Постанову про передачу управління холдингом Koza İpek раді опікунів було видано менше, ніж за два місяці після рейду на штаб-квартиру компанії в Анкарі. 

Раніше співробітники MASAK у супроводі поліцейських, пред'явивши 4-х сторінковий ордер на обшук, перевірили офіси, що належать холдингу Koza İpek медіа-групи İpek, університету İpek,телеканалу Kanal Türk, а також будинок голови холдингу Акіна Іпека.

Слідчі MASAK провели в офісах компанії в Анкарі кілька днів, скопіювавши інформацію з усіх жорстких дисків, а також фінансові документи та інформацію про банківські рахунки. Через тиждень команда у складі 50 поліцейських повернулася до офісів компанії, щоби забрати балансові звіти.

Відповідно до копії ордера на обшук, яку вдалося отримати репортерам інформаційного  агенства Reuters, дві дочірні компанії холдингу – Koza Altın та Koza Anadolu Metal – також перебувають під слідством за підозрою у «фінансуванні терористичних угруповань» і «веденні терористичної пропаганди». Ордер був виданий суддею 7-го Кримінального мирового суду Анкари Мустафою Чорумлу.

Кримінальні мирові суди Туреччини часто піддаються критиці за відсутність об'єктивності та незалежності, а також за ухвалення політично мотивованих рішень, що відповідають інтересам президента Ердогана і Партії справедливості і розвитку (ПСР). 

Окрім того, оскаржити судові постанови можна тільки в тому ж суді і часто у того ж судді, який ухвалив початкове рішення.

У всіх політично мотивованих справах уряд використовує кримінальні мирові суди для боротьби з інакомисленням, проводячи показові процеси. Суддя Юнус Сюєр, що видав постанову про передачу управління холдингом Koza İpek в понеділок, відомий тим, що ранішев заборонив доступ до Twitter в Туреччині, після того як президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що збирається викорінити соціальні медіа.

Постанова, яка видана в понеділок, прямо суперечить Конституції Туреччини, яка свідчить, що суд, перед тим як призначити раду опікунів, у першу чергу повинен повідомити відповідній компанії про її порушення і про можливу передачу управління. Крім того, такі заходи вживають тільки після всеохопної доповіді Міністерства торгівлі, де детально вказуються всі порушення цієї компанії.

Практично відразу опозиція Туреччини рішуче засудила постанову суду, в той час як депутат Народно-республіканської партії (НРП) Бариш Яркадаш назвав передачу управління холдингом Koza İpek необгрунтованим і незаконним.

«Ця операція, яка була проведена без постанови суду, виданого відповідно до Конституції, є необґрунтованою, недійсною і незаконною. Ті, хто ухвалив це рішення, а також ті, хто здійснив його, вчинили злочин проти Конституції» - написав Яркадаш у своєму мікроблозі в Twitter.

Депутат також додав, що це ще одна чергова спроба уряду і президента Ердогана змусити замовкнути критично налаштовані ЗМІ.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду