Африканська рада в Україні обурена публікацією в «Новій Тернопільській газеті»

00:00,
1 Лютого 2012
1588

Африканська рада в Україні обурена публікацією в «Новій Тернопільській газеті»

00:00,
1 Лютого 2012
1588
Африканська рада в Україні обурена публікацією в «Новій Тернопільській газеті»
Представники громадських організацій, які захищають права іноземців в Україні, гостро розкритикували статтю в «Новій Тернопільській газеті» про іноземних студентів - «Біля «Орнави» лилася «чорна» кров. Араби з неграми билися за наших к…ів».

Прес-конференцію, присвячену цьому інциденту, організувала ГО «Африканська рада в Україні». На зустрічі також виступили Мрідула Гош,  голова правління Східно-Європейського інституту розвитку, Анікі Джонсон, представник Нігерійської діаспори в Україні, Яна Салахова, експерт представництва Міжнародної організації з міграції, Людмила Гуменюк, директор Центру медіа реформ. 

Мохамед Сісей, президент Африканської ради,  заявив, що матеріал є прикладом примітивного расизму та грубим порушенням Конституції України. Він висловив подив, що така стаття могла з’явитися на першій шпальті міської газети в той час, коли президент Янукович виступав у Давосі, декларуючи  прагнення до європейської інтеграції.

Людмила Гуменюк підкреслила, що цю статтю можна кваліфікувати як ксенофобський матеріал (згідно з Додатковим протоколом до конвенції про кіберзлочинність Ради Європи). Тому що у статті є відверте підбурювання до дискримінації за расовою ознакою, кольором шкіри та віросповіданням, вживається так звана «мова ненависті». «Весь текст просто замотаний у стереотипи та кліше, таке враження, що його писали 20 років тому», - сказала Людмила Гуменюк.

Як повідомляє Укрінформ, сьогоднішній номер «Нової тернопільської газети» вийшов  зі статтею-вибаченням за попередню публікацію. «Колаж на першій сторінці газети у жодному разі не є проявом расизму. Це швидше алегорія, якою ми намагалися показати, що індивідуум чоловічої статі у нетверезому стані (будь-якої раси, національності та віросповідання), який ще й залицяється до жінки, нагадує мавпу», - йдеться у статті.

Анікі Джонсон, представник Нігерійської діаспори в Україні, заявив що вони чекають реакції від влади: «Мы понимаем, что это мнение не большинства украинцев, это отдельно взятый случай. Но почему в таком случае до сих пор нету реакции со стороны центральной власти страны?». Анікі Джонсон сказав, що одних вибачень з боку газети недостатньо, журналісти та редакція мають нести кримінальну відповідальність за порушення законів (зокрема, статті  161 Кримінального Кодексу України - порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії).

Нагадаємо, що 25 січня «Нова Тернопільська газета» на першій шпальті  надрукувала публікацію про життя іноземних студентів в Україні. У матеріалі подано колаж, де на тлі іноземців мавпи намагаються обійняти дівчину.

Прокуратура Тернополя уже розпочала перевірку «Нової Тернопільської газети» через скандальний матеріал.

Детальніше на цю тему читайте завтра на сайті MediaSapiens.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду