Російська редакція Euronews маніпулює у повідомленнях про Україну

00:00,
2 Червня 2014
2154

Російська редакція Euronews маніпулює у повідомленнях про Україну

00:00,
2 Червня 2014
2154
Російська редакція Euronews маніпулює у повідомленнях про Україну
Низка сюжетів російської редакції Euronews про події в Україні вийшла з перекрученнями, поширенням дезінформації та суттєво відрізняється від аналогічних сюжетів у інших мовних версіях телемережі.

Так, у сюжеті за 31 травня російська редакція озвучує термінологію кремлівської пропаганди та сепаратистів, зокрема, «народне ополчення», «каральна операція» і акцентує на тому, що учасники мітингу вимагали видати тіла загиблих «ополченців». Окрім цього, російська та англійські редакції Euronews повідомили про понад дві тисячі учасників мітингу. Натомість, місцеві ЗМІ писали про те, що на площу Леніна 31 травня вийшло близько 500 мітингувальників. Основними гаслами мітингу були «Донбас – Росія» та інші антиукраїнські гасла.

У сюжеті за 30 травня російська редакція Euronews повідомила, що бойовики знесли частину барикад в центрі Донецька, оскільки «мають намір охороняти не окремі будівлі, а кордони самопроголошеної ДНР».  В українській версії сюжету, натомість, вказано, що таким чином бойовики розчищають шляхи для втечі. Разом з тим, за повідомленнями місцевих ЗМІ, терористи з батальйону «Восток» вигнали з будівлі ОДА прихильників так званої ДНР, звинувативши їх у мародерстві. У англійській версії сюжету цей випадок не згадують взагалі.

У сюжеті про розстріл українських воєнних під Волновахою російська редакція Euronews транслює поширену російською пропагандою версію про найманців Коломойського, які вбили українських воєнних за відмову стріляти по мирних жителях. В українській та англійській версіях ця дезінформація відсутня. Англійська редакція Euronews обмежилась повідомленням про 10 загиблих мирних жителів внаслідок обстрілу Слов’янська без уточнення, хто вів обстріл.

У сюжеті за 29 травня російська редакція поширила повідомлення про те, що українські військові не випускають зі Слов’янська жителів міста: «Так, у четвер з міста не зміг виїхати автобус з дітьми, яких планували евакуювати до Криму». Водночас у прес-центрі АТО заявляли, що самопроголошена влада Слов’янська не узгоджувала вивезення дітей з міста, і що автобуси не перетинали блок-пост українських військових. 30 травня дітей перевезли зі Слов’янська до Криму потягом. У сюжеті також повідомляється, що українська армія «б’є прямо по житлових квартах, багато снарядів та мін потрапили в спальні райони міста». Водночас замовчано заяву пресс-центру АТО про те, що бойовики навмисно обстрілюють житлові будинки, щоб дискредитувати українських військових, яку озвучила українська редакція.

Російськомовна версія Euronews також транслювала нічим не підтверджені звинувачення, замовчуючи реакцію другої сторони: «У Слов’янську в четвер українські силовики вели артобстріл»; «Представники самопроголошеної Донецької народної республіки звинувачують українських силовиків у використанні заборонених міжнародними конвенціями боєприпасів». У англійській та українській версії сюжету ці твердження відсутні.

14 травня українська та англійська редакції Euronews підготували сюжет про загибель українських військових під Краматорськом напередодні. У російській версії цей сюжет вийшов під заголовком: «ООН перевірить, чи використовували її вертольоти під Краматорськом». Російська редакція додала до цього заяву російського МЗС про нібито використання українськими військовими вертольотів з символікою ООН. Як відомо, російські дипломати зробили таку заяву на підставі неправдивих повідомлень LifeNews, який показав кадри вертольотів півторарічної давності.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ru.euronews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду