ms.detector.media
Гала Скляревська
18.06.2020 10:00
«1+1» видалив сюжет про «американські біолабораторії» в Україні, що повторював російський фейк
«1+1» видалив сюжет про «американські біолабораторії» в Україні, що повторював російський фейк
Канал пояснив, що видалив «поверхневий» сюжет «Секретних матеріалів» і натомість висвітлив тему в сюжеті ТСН.

Сюжет «Секретних матеріалів» про «американські біолабораторії» в Україні (випуск №55 від 27 квітня 2020 року) було видалено з плейлиста програми на ютуб-каналі «1+1». Крім того, повний випуск програми «Секретні матеріали» на сайті каналу «1+1» скоротився до 19 хвилин (звичайний хронометраж програми – 28-29 хвилин), а сюжет без пояснень зник з випуску. Це помітив MediaSapiens і звернувся по коментар до пресслужби каналу.

«Даний сюжет було видалено з усіх ресурсів групи 1+1 медіа після внутрішнього аналізу матеріалу. Ми публічно визнали, що він є поверхневим і не відповідає на всі поставлені запитання. Телеканал «1+1» продовжив розслідування та забезпечив всебічне висвітлення теми у матеріалі ТСН», – відповіли у пресслужбі.

У сюжеті Андрія Цаплієнка, що вийшов на «1+1» 24 травня в програмі «ТСН», ішлося про біологічні лабораторії в Україні, про те, чому саме уряд США фінансує їх, сам Цаплієнко побував в одній з таких лабораторій у Києві. Також у сюжеті розвінчувалися «фейки та теорії змови, вироблені російською пропагандою», які розповсюдили українські ЗМІ. При цьому в сюжеті жодним чином не згадується, що ті самі фейки та теорії змови просували ресурси холдингу «1+1», а саме – сайт УНІАН і програма «Секретні матеріали».

Нагадаємо, 27 квітня на каналі «1+1» у програмі «Секретні матеріали» (випуск 55, сезон 9) вийшов сюжет про начебто наявні в Україні численні «американськи секретні біолабораторії». Автори сюжету посилалися на дослідження «західних журналістів» та стверджували, що:

Жодне з цих тверджень не є правдою. В Україні дійсно існують біологічні лабораторії, на реконструкцію або будівництво яких у різні часи кошти виділяли та виділяють США в межах двосторонньої угоди, проте вони належать Україні, працюють згідно з розпорядженнями українського уряду, і там працюють українські вчені. Військовими ці лабораторії також не є.

Проте тези, ідентичні тим, що озвучували в сюжеті на «1+1» увесь квітень активно просували депутати партії «Опозиційна платформа – За життя», в першу чергу голова політради партії Віктор Медведчук, та канали, що належать його близькому оточенню. Також до поширення інформації про «американські військові лабораторії» в Україні були причетні анонімні телеграм-канали, юрист Андрій Портнов та депутат партії «Слуга народу» Олександр Дубінський. Раніше він працював на «1+1» та був керівником програмі «Секретні матеріали».

«Секретні матеріали», серед інших, по суті переповіли фейк, який уже понад десяток років просуває російська пропаганда, проросійські політичні партії в Україні та підконтрольні їм медіа. MediaSapiens досліджував виникнення та просування цього фейку.

Сюжет «Секретних матеріалів» викликав реакцію в суспільстві. На нього звернув увагу Державний департамент США, цей фейк спростувала Служба безпеки України. 7 травня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення після звернення фактчекерів зі StopFake звернула увагу на поширення цього фейку на «1+1» і NewsOne, але не призначила перевірок каналів. Нацрада вважала, що не має можливості реагувати на дезінформацію, хоча вона вже має досвід покарання за фейк – кейс каналу NewsOne.

8 травня канал «1+1» оприлюднив заяву, у який назвав власний сюжет про американські біолабораторії «поверхневим і таким, що не відповідає на всі поставлені запитання», проте пообіцяв «продовжити розслідування та забезпечити незаангажоване, всебічне й об’єктивне висвітлення теми». Результати розслідування мали повідомити в ТСН та Секретних матеріалах. У той же день видання «Фокус» звернуло увагу, що сюжет «Секретних матеріалів» було видалено з ютуб-каналу програми.

На початку червня з декларації Віктора Медведчука стало відомо, що його дружина Оксана Марченко володіє часткою каналу «1+1» через офшорну компанію, яку сам канал у своїй структурі власності вказував як компанію Ігоря Суркіса.

ms.detector.media