«Президент Чехії визнав Крим російським»: українські ЗМІ поширили фейк

«Президент Чехії визнав Крим російським»: українські ЗМІ поширили фейк

13:04,
31 Жовтня 2019
5693

«Президент Чехії визнав Крим російським»: українські ЗМІ поширили фейк

13:04,
31 Жовтня 2019
5693
«Президент Чехії визнав Крим російським»: українські ЗМІ поширили фейк
«Президент Чехії визнав Крим російським»: українські ЗМІ поширили фейк
Автори:
Українські медіа масово поширили «новину», що президент Чехії Мілош Земан «визнав Крим частиною Росії». Хоча ніяких офіційних заяв щодо цього не було, а твердження базувалось на публікації у Facebook від проросійських активістів.

28 жовтня представники псевдо-кримськотатарської організації «Кирим бірлігі», підконтрольної російській окупаційній владі в Автономній Республіці Крим, відвідали урочистості з нагоди 101-ї річниці утворення Чехословаччини.

Згодом у Facebook на сторінці «Кирим бірлігі» з’явилось повідомлення про те, що «Мілош Земан — європейський політик, який визнав Республіку Крим частиною Російської Федерації». Зараз ці слова з посту прибрали, але вони збережені у кеші Facebook.

Скриншот. Натисність, щоб збільшити

На цю публікацію звернуло увагу чеське видання DenikN. Воно хотіло взяти коментар у прессекретаря президента Іржі Овчачеку. Утім він не став коментувати твердження «Кирим бірлігі», вступивши з журналістами, з якими у нього давно натягнуті відносини, в перепалку, пише «Радіо Свобода».

Втім, пізніше в коментарі інформагентству ČTK пан Овчачек сказав, що позиція президента Чехії «залишається незмінною — анексія Криму була і є незаконною». Про це пише «Міжнародне радіо Праги» (RPI).

Проте фейсбук-публікація від «Кирим бірлігі» про «визнання» президентом Чехії Криму російським чомусь стала новиною для низки українських ЗМІ: «Українська правда», «Європейська правда», «112.ua», «РБК-Україна», «24 канал», «Кореспондент», «Сегодня», «Gazeta.ua», телеканал «Прямий», «Лівий берег» тощо. Ці «новини» вже набрали десятки тисяч переглядів. Деякі медіа почали прибрали ці повідомлення і публікувати спростування прессекретаря Мілоша Земана.

Скриншоти

Сайт Novinky.cz нагадує, що Чехія офіційно не визнає  Крим російським. Раніше Мілош Земан назвав анексію півострова «доконаним фактом», уточнивши, що це не означає визнання легітимності дій Росії.

Посольство України в Чеській Республіці висловило «рішучий протест» проти участі в урочистостях представників «Кирим бірлігі».

«Розглядаємо подібні дії як чергову провокацію, метою якої є легітимізація незаконних дій Росії, спрямованих на спробу анексії суверенної території України, а також намагання зашкодити розвитку українсько-чеських відносин. Загравання з окупантами виглядають особливо цинічними в той час, коли в окупованому Криму продовжує залишатися забороненим справжній представницький орган кримських татар – Меджліс кримськотатарського народу, а сотні кримських татарів піддаються з боку окупаційної влади переслідуванням, репресіям, арештам, катуванням та фізичному знищенню», — написало посольство.

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржічек зазначив, що запрошення на захід надсилав апарат президента без консультацій з його відомством. Він сказав, що сам би не запрошував представників «Кирим бірлігі» на заходи.

BBC нагадує, що президент Чехії вже робив заяви, які викликали критику в Україні. Зокрема, він називав війну на Донбасі «громадянською». 

«Чеському МЗС часто доводиться після заяв пана Земана запевняти Україну у підтримці територіальної цілісності та наголошувати на підтримці санкцій проти Росії», — додає BBC.

Раніше MediaSapiens писав, як ЗМІ поширили фейкове відео 6-річної давнини про цензуру в Ірані.

Також ми розповідали, як медіа роздули сенсацію про «вихід Шумахера з коми».

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
svoboda.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду