Російські сайти поширили фейк про «затримання» Еки Згуладзе

Російські сайти поширили фейк про «затримання» Еки Згуладзе

15:45,
16 Грудня 2015
2367

Російські сайти поширили фейк про «затримання» Еки Згуладзе

15:45,
16 Грудня 2015
2367
Російські сайти поширили фейк про «затримання» Еки Згуладзе
Російські сайти поширили фейк про «затримання» Еки Згуладзе
Автори:
У вівторок російські та проросійські сайти повідомили, що заступник глави МВС України Ека Згуладзе «попалась» на вивезенні 4 мільйонів американських доларів із України. Однак, у МВС це заперечили. Також у ЗМІ поширили фейкову новину про відмову супермаркетів продавати торти Roshen.

Про це пише Радіо Свобода

Портал EurAsia Daily повідомив про буцімто вивезення 4 мільйонів американських доларів із України із посиланням на екс-міністра МВС України Віталія Захарченка, який на своїй сторінці у Facebook написав:

«Тижнів зо два тому перший заступник міністра МВС Ека Згуладзе відбула до свого чоловіка у Францію, тому що перебуває «у становищі» і повинна через пару місяців народжувати. На митниці в Борисполі її затримали з валізою грошей, в якій було – не багато, не мало – 4 мільйони доларів США. На запитання відповідних органів, мадам Згуладзе, не кліпнувши, і посміхаючись, пояснила, що це її особисті речі. А гроші потрібні виключно для організації медичного процесу в Парижі».

Інформацію також поширили Сегодня.ру«Анфтифашист»,«Царьград»«Украина.ру» та інші.

У прес-службі Міністерства внутрішніх справ України таку інформацію заперечили.

«Інформація щодо затримання Еки Згуладзе не відповідає дійсності. Наразі перший заступник міністра внутрішніх справ України перебуває у Києві», – наголосили в МВС.

Окрім того, у митниці Борисполя повідомили, що озвучених сум ні в протоколах, ні в деклараціях не було, про це пише «Комсомольская правда в Украине».

У жартівливій формі на інформацію відреагував народний депутат України Антон Геращенко.

«У соцмережах активно обговорюють питання про затримання першого заступника міністра внутрішніх справ Катерини Згуладзе в Борисполі зі сумкою, в якій були 14 мільйонів доларів США. Це неправда! У сумці було не 14, а 140 000 000, і не доларів, а євро!» – написав він.

В Соц сетях активно обсуждается вопрос о задержании Первого заместителя министра внутренних дел Екатерины Згуладзе в Бор...

Опубліковано Антоном Геращенком 15 грудня 2015 р.

Також у вівторок деякі російські і українські ЗМІ поширили новину, буцімто мережа супермаркетів «Ашан» відмовляється продавати торти компанії Roshen. Такий висновок зробили зі світлини оголошення у гіпермаркеті, яку опублікував у соцмережах журналіст Павло Шеремет.

«Шановні покупці! ТМ «Рошен» не хоче, щоб її торти продавали дешевше, тому вони відсутні в нашій крамниці», – йдеться в оголошенні.

Пошук, за допомогою Google Images показав, що ця світлина була опублікована і актуальна ще у 2013 році.

Пізніше, у деяких ЗМІ новину видалили. Наприклад, видання «Корреспондент.нет» та InfoResist.org

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ека Згуладзе, RFE/RL
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду