Експерти фундації Thomson навчають українських журналістів  створювати якісні телесюжети про переселенців

Експерти фундації Thomson навчають українських журналістів створювати якісні телесюжети про переселенців

11:42,
18 Листопада 2015
1853

Експерти фундації Thomson навчають українських журналістів створювати якісні телесюжети про переселенців

11:42,
18 Листопада 2015
1853
Експерти фундації Thomson навчають українських журналістів  створювати якісні телесюжети про переселенців
Експерти фундації Thomson навчають українських журналістів  створювати якісні телесюжети про переселенців
Автори:
Тренінги проводяться в рамках навчального проекту для медійників «Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів».

Лише 3% інформаційного мовлення регіональні телекомпанії присвячують висвітленню проблем внутрішньо переміщених осіб (переселенців з Донбасу і Криму). Такі дані моніторингу українських медіа було оприлюднено в ході першого телевізійного продакшин-тренінгу, який для регіональних тележурналістів проводять тренери британської Фундації Thomson та Міжнародного Інституту регіональної преси та інформації у Харкові.

«В українських ЗМІ не так багато матеріалів на тему внутрішньо переміщених осіб. Тому не дивно, що  частіше можна побачити такі матеріали про Ірак, Сирію чи Афганістан», - коментує тренер Дебора Келлі, яка має досвід журналістської роботи у агентстві Reuters,  телекомпаніях ВВС та Аль-Джазіра.

Щоб посилити увагу українських ЗМІ до тематики вимушених переселенців,  в Україні розпочато масштабний навчальний проект «Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів». Головна складова роботи –  це продакшн-тренінги, в ході яких журналісти планують, знімають та монтують відеосюжети в режимі реального часу.

«Цей проект є особливим, - наголошує Хельга Пендер, старший менеджер з допомоги постраждалим у результаті конфлікту Представництва Європейської комісії. – ЄС багато реалізує програм, допомагаючи переселенцям в Україні, але очевидно, що  варто допомагати і медіа організовувати суспільну дискусію про інтеграцію внутрішньо переміщених громадян».

Одним з партнерів в організації тренінгів для журналістів виступає Національна спілка журналістів України, яка рекомендує до навчання частину учасників.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко взяв участь у відкритті першого телевізійного продакшн-тренінгу, який триває у Харкові: «Я щиро заздрю нашим колегам, які за 5 днів   отримують багато інформації про проблеми переселенців,  проходять інтенсивний курс з відеозйомки,  відвідують місця проживання  вимушених переселенців. Одна з гострих потреб наших журналістів – це підвищення професійної кваліфікації, яка дозволила би фахово висвітлювати   безліч тем, пов’язаних з конфліктом на Сході України».

Учасниками першого телевізійного тренінгу є 13 журналістів телекомпаній з Харкова, Вінниці, Сєвєродонецька, Бердянська та інших міст. Тренерами-наставниками є, крім згаданої Дебори Келлі, оператор-продюсер з Великобританії Саймон Хастінгс та продюсер з Кіпру Іван Хараламбус. Українським тренером-експертом є виконавчий директор Міжнародного Інституту регіональної преси та інформації Ангеліна Солдатенко.

«Місія журналістики важлива у кризових ситуаціях, як ніколи, - вважає Ангеліна Солдатенко. - Які проблеми переживають громадяни України, особливо ті, які змушені покинути свої домівки? Як усім нам повернутися до нормального життя? Які у нас перспективи? Що мусить робити влада, а що – суспільство? Говорити про це наразі дуже важливо, а ще важливіше – професійно, з урахуванням чутливості теми. Навчити цього і є, як на мене, головне завдання проекту».

«Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів» – це півторарічний проект, який фінансується ЄС і реалізується Медіа-консорціумом із п’яти організацій: Фундації Thomson, Міжнародного Інституту регіональної преси та інформації, Європейського центру журналістики, МEMO98 та Асоціації «Спільний простір».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото надані НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду