ms.detector.media
НСЖУ
Фото надані НСЖУ
18.11.2015 11:42
Експерти фундації Thomson навчають українських журналістів створювати якісні телесюжети про переселенців
Експерти фундації Thomson навчають українських журналістів  створювати якісні телесюжети про переселенців
Тренінги проводяться в рамках навчального проекту для медійників «Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів».

Лише 3% інформаційного мовлення регіональні телекомпанії присвячують висвітленню проблем внутрішньо переміщених осіб (переселенців з Донбасу і Криму). Такі дані моніторингу українських медіа було оприлюднено в ході першого телевізійного продакшин-тренінгу, який для регіональних тележурналістів проводять тренери британської Фундації Thomson та Міжнародного Інституту регіональної преси та інформації у Харкові.

«В українських ЗМІ не так багато матеріалів на тему внутрішньо переміщених осіб. Тому не дивно, що  частіше можна побачити такі матеріали про Ірак, Сирію чи Афганістан», - коментує тренер Дебора Келлі, яка має досвід журналістської роботи у агентстві Reuters,  телекомпаніях ВВС та Аль-Джазіра.

Щоб посилити увагу українських ЗМІ до тематики вимушених переселенців,  в Україні розпочато масштабний навчальний проект «Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів». Головна складова роботи –  це продакшн-тренінги, в ході яких журналісти планують, знімають та монтують відеосюжети в режимі реального часу.

«Цей проект є особливим, - наголошує Хельга Пендер, старший менеджер з допомоги постраждалим у результаті конфлікту Представництва Європейської комісії. – ЄС багато реалізує програм, допомагаючи переселенцям в Україні, але очевидно, що  варто допомагати і медіа організовувати суспільну дискусію про інтеграцію внутрішньо переміщених громадян».

Одним з партнерів в організації тренінгів для журналістів виступає Національна спілка журналістів України, яка рекомендує до навчання частину учасників.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко взяв участь у відкритті першого телевізійного продакшн-тренінгу, який триває у Харкові: «Я щиро заздрю нашим колегам, які за 5 днів   отримують багато інформації про проблеми переселенців,  проходять інтенсивний курс з відеозйомки,  відвідують місця проживання  вимушених переселенців. Одна з гострих потреб наших журналістів – це підвищення професійної кваліфікації, яка дозволила би фахово висвітлювати   безліч тем, пов’язаних з конфліктом на Сході України».

Учасниками першого телевізійного тренінгу є 13 журналістів телекомпаній з Харкова, Вінниці, Сєвєродонецька, Бердянська та інших міст. Тренерами-наставниками є, крім згаданої Дебори Келлі, оператор-продюсер з Великобританії Саймон Хастінгс та продюсер з Кіпру Іван Хараламбус. Українським тренером-експертом є виконавчий директор Міжнародного Інституту регіональної преси та інформації Ангеліна Солдатенко.

«Місія журналістики важлива у кризових ситуаціях, як ніколи, - вважає Ангеліна Солдатенко. - Які проблеми переживають громадяни України, особливо ті, які змушені покинути свої домівки? Як усім нам повернутися до нормального життя? Які у нас перспективи? Що мусить робити влада, а що – суспільство? Говорити про це наразі дуже важливо, а ще важливіше – професійно, з урахуванням чутливості теми. Навчити цього і є, як на мене, головне завдання проекту».

«Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів» – це півторарічний проект, який фінансується ЄС і реалізується Медіа-консорціумом із п’яти організацій: Фундації Thomson, Міжнародного Інституту регіональної преси та інформації, Європейського центру журналістики, МEMO98 та Асоціації «Спільний простір».

ms.detector.media