Чи є  прийнятним використання відео із сепаратистських ресурсів?

Чи є прийнятним використання відео із сепаратистських ресурсів?

09:30,
18 Червня 2015
3808

Чи є прийнятним використання відео із сепаратистських ресурсів?

09:30,
18 Червня 2015
3808
Чи є  прийнятним використання відео із сепаратистських ресурсів?
Чи є  прийнятним використання відео із сепаратистських ресурсів?
Про критерії відбору відео з інтернету MediaSapiens розповіли журналісти Reuters, ARD, Associated Press, «Радіо Свобода» та BBC.

Нещодавно у Facebook між українськими медійниками виникла дискусія щодо доцільності використання відео із сепаратистських ресурсів.  Приводом до неї став сюжет CNN, в якому є відеоряд агентства Reuters із зазначеним копірайтом «Reuters/SpasiboDonbass.ru». 

MediaSapiens звернувся до співробітників міжнародних ЗМІ із питанням, якими критеріями керуються редакції  при використанні відео? Чи є прийнятним використання відео із сепаратистських сайтів та якими є правила посилання на джерело?

Сергій Каразій, тележурналіст та продюсер TVReuters в Україні

-  Треба розуміти, яким чином у нас організовується контент. На нас підписані понад 600 телекомпаній. Є сюжети, зняті Reuters -  багато із них є у відкритому доступі, і  на них ми не позначаємо жодних копірайтів.

Є сюжети, які ми взяли в когось зі своїх партнерів, скажімо «Радіо Свобода», «1+1», CNN чи ABC. В такому разі ми вказуємо джерело у супроводжуючому тексті до відео -  в якім крім того зазначається коротка історія (про що сюжет), переклад синхронів на різні мови, імена та посади людей, які говорять, а також службова інформація. Також ми зазначаємо обмеження, якщо такі присутні на території певної країни,  наприклад «без доступу на території США».

І третій випадок використання матеріалів – відео з інтернету. Ми ніколи не крадемо відео, і не використовуємо, хто б його не зняв,  без дозволу автора. Тому ми пишемо автору лист або на пошту, або на Youtube, або на Facebook, чи деінде, з приводу того, чи дозволяє він нам використати своє відео. І ось він відповідає, наприклад: «Так, використовуйте, однак дайте посилання на мене».  В такому випадку ми обов’язково ставимо посилання.

У випадку конкретно із цим відео CNN вчинила абсолютно правильно. У контракті клієнта, котрий має нашу підписку, зазначено, на яких умовах він має використовувати конкретний матеріал. CNN повинна була зазначити джерело. Також ви маєте розуміти, що вказуючи джерело ви перекладаєте відповідальність.

Для нас не грає ролі, чи є конкретний ресурс сепаратистським, чи ультраправим, чи лівим. Грає роль, чи це справжня інформація. Тим паче, якщо ви хочете отримати дані того, що відбувається за межею доступу українських ЗМІ.

У нас було аналогічне використання відео Азова, Українського кризового медіа центру, Міністерства оборони, Espreso TV.

Олексій Степура, продюсер німецької телекомпанії ARD в Україні.  

 Редакція новин каналу ARD надзвичайно прискіпливо ставиться до підбору відео-ряду з метою максимально об'єктивного та неупередженого висвітлення подій в Україні. Коли рік назад, з початком сепаратистських зворушень в Донбасі стало очевидно, що російські та сепаратистські відео-агентства (RUPTLY, ANNA-news і т.д.) виступають фактично як зброя в пропагандистській війні, і, відповідно, припускають інсценування чи навіть задіяння акторів, було прийнято рішення уникати використання їх матеріалів, які викладаються в Youtube чи поширюються за каналами відеообміну. Натомість ARD постійно використовує «картинки» всесвітніх інформагентств з надійною репутацією: Reuters, AP, матеріали обміну Євробачення.

Разом з тим ми постійно відстежуємо відео, яке викладається сепаратистами в YouTube і в окремих, особливих, випадках воно використовувалось в програмах ARD. Наприклад, кадри знущання над українськими військовополоненими після трагедії в Іловайську. При цьому картинка титруються як «відео з Youtube».

Але загалом редакційна політика ARD полягає у відмові від матеріалів з ненадійних джерел, навіть якщо їх відео є більш драматичним чи з'являється швидше, ніж матеріали всесвітніх інформагентств. Наскільки мені відомо, впродовж війни в Донбасі ARD ніколи не домовлялось про отримання (купівлю) якихось ексклюзивних відеоматеріалів від сепаратистських відеоагентств. Натомість використовувалось відео полку «Азов», оскільки у нас є вагомі підстави довіряти першоджерелу. При цьому кадри титруються як «джерело – «Азов», а зображення логотипу полку відсутнє, оскільки містить офіційно заборонену в Німеччині символіку.

Прес-служба корпорації  BBC

Редакційні настанови ВВС говорять про використання матеріалів третіх сторін наступне: «Зазвичай, стандартною практикою є ретельна перевірка усього відеоматеріалу від третіх сторін перед тим, як використовувати його в матеріалах BBC News. Коли ми вирішуємо використовувати його, ми стараємося забезпечити прозорість в питаннях прав власності та редакційного контексту. Ми завжди стараємося вказувати імена власників  авторських прав, окрім тих випадків, коли вони (за виняткових обставин) спеціально просили нас про анонімність, або якщо ми вважаємо, що їхня безпека/добробут можуть зазнати ризику внаслідок їхньої ідентифікації».

Інна Кузнецова, головний редактор київського бюро Радіо Свобода

Радіо Свобода використовує відеокадри, зняті не співробітниками Радіо Свобода для ілюстрацій, пояснень, іноді задля дотримання балансу чи при спростуванні дезінформації, що містилась в таких відео. Це можуть бути найрізноманітніші ресурси, в тому числі російські чи так званих ДНР, ЛНР. При цьому ми не показуємо сцен насилля, облич полонених, сцен допитів і таке інше. У випадку використання відео зі сторонніх ресурсів ми дотримуємось визначених правил копірайту, чого просимо й від  тих, хто використовує наші відео.

Дмитро Власов, продюсер Associated Press  в Україні

 Агентство має отримати дозвіл на використання будь-якого відео, навіть від Адміністрації Президента чи Кабміну. Особливо пильно ставимось до відео від користувачів YouTube. UGC (user generated content), для нас є дуже важливим, але без дозволу власника відео у письмовій формі ми його в ефір Агентства не дамо.

Ми ставимось до всіх користувачів інтернету однаково, і правилами не регламентовано, хто є сепаратист чи ні, на чиїй він стороні конфлікту опинився. У нас немає жодних спеціальних правил щодо використання UGC в Україні

У Associated Press є власна форма, яку власник відео заповнює до виходу в ефір. Відповідно власник передає свій матеріал у ексклюзивне або не ексклюзивне використання Агентством. Власник відео має право витребувати, щоб надпис-посилання був присутнім на відео або у скрипті-додатку до цього відео та було вказано посилання на джерело.

 Я би не коментував роботу іншого поважного конкуруючого Агентства, це їхня справа і їхні стандарти. Не думаю, що використання тих чи інших джерел є проблемою для агентств, оскільки кінцевий продукт створює ЗМІ-клієнт

P.S. У наступному матеріалі MediaSapiens планує запитати  у журналістів українських агентств про правила використання відео у їх редакціях. 

Марія Дачковська, Марина Дорош

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот cnn.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду