Щоденник посла Кріса Стівенса

00:00,
25 Вересня 2012
1402

Щоденник посла Кріса Стівенса

00:00,
25 Вересня 2012
1402
Щоденник посла Кріса Стівенса
Державний департамент США публічно розкритикував CNN за те, як телемережа скористалася з особистого щоденника покійного посла США в Лівії Кристофера Стівенса (Christopher Stevens).

Речник держдепу Філіп Рейнес (Philippe Reines) заявив The Huffington Post: «Зважаючи на те, як це було насправді зроблено, поплескування CNN самої себе по спині є огидним».

The Huffington Post зв’язалася з CNN у п’ятницю по обіді, почувши, ніби після нападу, внаслідок якого було вбито Кристофера Стівенса і ще трьох американців, телекомпанія вилучила його щоденник у консульстві в Бенґазі. CNN не підтвердила цієї інформації, та згодом порадила The Huffington Post переглянути виступ Андерсона Купера (Аnderson Cooper) в ефірі вечірніх новин. Отже, телекомпанія знайшла щоденник і скористалася ним. Це факт, який спочатку було замовчано.

У суботу невдовзі по першій годині ночі на сайті CNN.com з’явилася не підписана новина, в якій пояснювалося: щоденник було знайдено через чотири дні після нападу «на підлозі компаунду консульства без надійної охорони, в якому Стівенс був смертельно поранений». В електронному повідомленні CNN зазначалося, що телемережа повідомила про це родину Стівенсів «протягом декількох годин після того, як його [щоденник] було виявлено» і що особистий щоденник було використано тільки щоб зорієнтуватися в ситуації, що згодом підтвердили й інші джерела. До того ж, щоденник передали третій стороні, аби повернути родині. (Згодом The Wall Street Journal виявила, що третьою особою був італійський дипломат.)

Однак Держдепартамент інакше оцінює те, що сталося. Там стверджують, що телекомпанія «повністю знехтувала побажанням родини», розповівши про зміст щоденника Стівенса перш ніж його повернули родичам. Рейнес написав CNN, що «в кінцевому підсумку вони порушили обіцянку родині, дану лише через кілька годин по тому, як до США було доправлено останки Кристофера».

«У кого спрацював перший інстинкт вилучити з місця злочину щоденник людини, вбитої разом із трьома іншими американцями, які служили нашій країні, прочитати та зробити його копію, розіслати електронною поштою у ньюзрум іншим, щоб ті його прочитали, й тільки тоді, як їхня цікавість буде повністю вдоволеною, подумати про родину або повідомити владу?» – запитував Рейнес.

У суботу ввечері CNN оприлюднила другу заяву на свій захист, стверджуючи: телекомпанія «відчула, що у щоденнику були порушені питання, які вимагають докладного висвітлення, як ми й зробили». І далі: «Громадськість має право знати, що CNN дізналася з різних джерел про страхи й попередження щодо терористичної загрози ще до нападу в Бенґазі. І про причину того, чому Державний департамент не зробив більше для захисту посла Стівенса та персоналу США».

«Насправді питання полягає в тому, чому Державний департамент тепер атакує того, хто повідомляв новини», – ішлося в заяві CNN.

Рейнес вважає, що «це не той епізод в історії CNN, яким можна пишатися».

Нижче подаємо повний текст заяви Філіпа Рейнеса:

Зважаючи на те, як це було насправді зроблено, поплескування CNN самої себе по спині є огидним.

Вони вчинили так, як не належало, – прочитали та скопіювали щоденник Кріса задовго до того, як спромоглися розповісти родині або комусь іншому, що знайшли його на місці нападу. Чи коли зрештою сказали про це, вони знехтували бажанням родини і в кінцевому підсумку повністю порушили обіцянку, дану лише через кілька годин по тому, як до США було доправлено останки Кристофера.

У кого першого спрацював інстинкт вилучити з місця злочину щоденник людини, вбитої разом з трьома іншими американцями, які служили нашій країні, прочитати і зробити його копію, розіслати електронною поштою у ньюзрум іншим, щоб ті її прочитали, й тільки тоді, як їхня цікавість повністю вдовольниться, подумати про родину або повідомити владу?

Коли молодик із CNN зателефонував, він не сказав: «Я знаю, що це страшний час, та певен, що Вам потрібен щоденник Вашого сина. Куди його надіслати?». Замість цього вони скористалися можливістю, щоб попросити родину, чи не могла б CNN повідомити його зміст, відомий тільки Крісу Стівенсу і тим на CNN, хто вже вдерся в його перерване приватне життя.

Коли, зрештою, вийшли на найвищі рівні в CNN, їх довелося переконувати чинити як належить. Та це сталося лише після того, ніж вони з другої спроби переконали родину дозволити їм повідомити про зміст щоденника.

Члени родини заявили безпосередньо CNN, що їм потрібен щоденник Кріса, і жодного іншого рішення не буде. Та це не влаштовувало CNN через час. Тож вони послужливо запропонували надіслати родині вже готову копію, яка вже обійшла внутрішнє коло ньюзруму.

Тоді їм чітко дали зрозуміти, – певно, вчетверте під час однієї телефонної розмови, – що перш ніж приймати будь-яке рішення, родина хотіла би подивитися на щоденник приватно. CNN, зрештою почувши кількаразово повторене прохання, змушена була виконати його, погодитися дотримуватися чіткого побажання родини Стівенсів, зобов’язалася не використовувати щоденника, ба навіть не натякати на його існування, доки не надійде згода на це.

Однак родина Стівенсів не давала такої згоди. Гадаю, протягом чотирьох днів CNN могла контролювати ситуацію. Тож вони просто діяли далі й використовували щоденник. Так, як вважали за потрібне.

Андерсон Купер навіть не спромігся запропонувати якісь інші пояснення, чому телекомпанія порушила обіцянку, дану родині. І зробила це тільки після того, як із нею зв'язався кореспондент і запитав про щоденник та пов’язані з ним джерела.

Як вони це виправдовують? Їм доведеться ще не раз захищати те, що неможливо захистити. Це не той епізод в історії CNN, яким можна пишатися. Я певен, що у ньюзрумі CNN є чимало порядних людей. Їх однаково жахає й дивує, що хтось із керівництва санкціонував ці дії.

Автор: Майкл Келдероун (Michael Calderone)

Джерело: The Huffington Post

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Globalpost
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду