Мережевий компромат по-російськи

00:00,
7 Грудня 2010
1113

Мережевий компромат по-російськи

00:00,
7 Грудня 2010
1113
Мережевий компромат по-російськи
Відомий блогер Олексій Навальний, який прославився своєю боротьбою з непрозорим і руйнівним для акціонерів корпоративним управлінням в держкомпаніях, повідомив у своєму блозі, що створює інтернет-ресурс, на якому кожен користувач зможе розмістити підозрілу, на його думку, інформацію про держзакупівлі.

 

На думку експертів, сайт rospil.info, який створюється на хвилі популярності мережевого компромату, підігрітого просочуванням секретної інформації на сайті Wikileaks, може стати способом як боротьби з корупцією, так і підвищення популярності Навального як політика.

 

Сайт нині тестується – у «бойової» версії зміниться навіть доменне ім'я. Адміністратор ресурсу стверджує в одному з коментарів : «Тут усі дані – тестові (тобто можуть бути будь-якими, зокрема випадковими). Ми не розраховували, що на сайт заходитиме хтось, окрім команди розробників».

 

Увагу до ресурсу, на який не повинен був заходити ніхто, окрім розробників, привернув сам Навальний. Він написав у суботу на Twitter: «РосПил»: http://rospil.info/ Ось, ми сайт тестуємо».

 

Ресурс в його нинішньому вигляді надає відвідувачеві можливість розмістити інформацію про підозріле держзамовлення (з поясненням причини, що викликала підозру), а також взяти участь в обговоренні опублікованих матеріалів. Аналізувати зміст розділу сайту «Про проект» не має сенсу, оскільки він розпочинається  заявою: «Cайт працює в режимі тестування, можливі будь-які зміни».

 

Поза сумнівом лише те, що Навальний дійсно створює майданчик для збору інформації, яка надається добровольцями, про проекти держзакупівель, замовників і виконавців, яких відвідувачі і автори сайту підозрюють в казнокрадстві.

 

На думку депутата Держдуми Костянтина Рикова, новий проект –  це «не класичний компроматний сайт, а особиста PR-ініціатива». Цієї ж думки дотримується й директор Інституту політики і державного права, член Громадської палати РФ Віталій Іванов, який упевнений, що Навальний обрав затребувану тему для заробітку політичного капіталу.

 

Восени цього року Навальний звернув громадську увагу на конкурс, оголошений Міністерством охорони здоров'я і соціального розвитку, – він передбачав створення соціальної мережі для медичних працівників і пацієнтів. Вартість робіт оцінювалася в 55 млн рублів, для їх завершення відводилося 16 днів. Пізніше конкурс відмінили, а керівник департаменту інформатизації Мінохоронздоров’я і соціального розвитку Олег Симаков подав у відставку.

 

У листопаді блогер розмістив у своєму блозі інформацію про те, що під час будівництва трубопроводу ВСТО державі нібито було нанесено збитку на $4 млрд. Рахункова палата РФ, на матеріали якої він посилався, назвала повідомлення про мільярдні розкрадання такими, що не відповідають дійсності.

 

Медіаграмотність за матеріалами РІА «Новости»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду