Індійський уряд критикує медіа за джинсу

00:00,
20 Лютого 2011
1099

Індійський уряд критикує медіа за джинсу

00:00,
20 Лютого 2011
1099
Індійський уряд критикує медіа за джинсу
Одну з найбільших видавничих компаній країні впіймали на розміщенні замовних статей.

Індійський уряд виступив із критикою явища «платних новин», себто, по-нашому, джинси. Як повідомляє The Guardian, заяву щодо неприпустимості ситуації, коли газети чи телерадіомовники отримують гроші за позитивні публікації про політиків, компанії або знаменитостей, зробила міністр телерадіомовлення Індії Амбіка Соні.

 

За її словами, така практика дискредитує новини та суперечить декларованим принципам демократичності медіа. Кілька місяців тому Індійська рада з преси (Press Council of India) випустила звіт, у якому йшлося про поширену практику платні за позитивні публікації, особливо під час виборчих кампаній.

 

У звітові індійська джинса змальована як «складне явище», що виявляється, окрім прямих грошових виплат, у різноманітних подарунках, оплачених поїздок Індією та закордон та різних формах матеріальної вигоди.  Сюди також належать «приватні угоди», що передбачають обмін акціями між медійними та немедійними компаніями, умовою якого є надання рекламних послуг та прихильне висвітлення. Багато індійських політиків платили газетам за хвалебні публікації протягом виборчої кампанії 2009 року.

 

Газета Sunday Times провела розслідування, зателефонувавши до індійської компанії Medianet, яку звинувачують у публікації замовних матеріалів. Засновником цього холдингу є компанія Bennett, Coleman and Co, до його складу входить низка газет, зокрема The Times of India. Представившись піар-агентом компанії, зацікавленої у висвітленні вечірки в одному з торгівельних центрів Делі, журналіст газети отримав пропозицію придбати рекламні площі в газетах Delhi Times та The Times of India за ціною близько 43 долари США за квадратний сантиметр на першій шпальті та 25 доларів у середині. Рекламу пропонували подати як звичайну новину. Також у компанії підтвердили, що один із нещодавніх матеріалів був оплаченим.

 

Натомість топ-менеджер The Times of India Раві Дарівал заявив: «У жодному з наших головних видань немає замовних новин. Ми маємо рекламні та промоційні пропозиції, які в деяких випадках передбачають платні статті».

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду