Експерти: «Інтер», ІСTV, НТКУ - перші в антирейтингу каналів, які замовчують новини

00:00,
25 Листопада 2010
699

Експерти: «Інтер», ІСTV, НТКУ - перші в антирейтингу каналів, які замовчують новини

00:00,
25 Листопада 2010
699
Експерти: «Інтер», ІСTV, НТКУ - перші в антирейтингу каналів, які замовчують новини
Канали «Інтер», ІСTV, НТКУ складають першу трійку антирейтингу каналів, які замовчують суспільно важливі новини. Про це заявив 24 листопада під час круглого столу «"Джинса" і журналістські стандарти» у Львові медіа-експерт, оглядач «Детектор медіа» Отар Довженко, пише Zahid.net.

 

«З місяця в місяць стає усе більше важливих новин, фактів, думок, позицій, які взагалі не доносяться до аудиторії теленовин, або доносяться тільки одним-двома каналами. Якщо ми бачимо винятки, то це 5 канал і СТБ. Усі інші мовчать хором. Найбільш дисципліновано хором мовчать телеканали з першої трійки нашого антирейтингу - Інтер, ІСTV, Перший національний», - говорить Отар Довженко.

 

Також він зазначив, що громадська організація «Телекритика» проводить моніторинги дотримання професійних стандартів журналістики в новинах центральних телеканалів ще з 2002 року. За його словами, кількість порушень завжди йшла за синусоїдою: у передвиборчий період їх кількість зростала, а в «мирний» період - зменшувалася. Така ситуація тривала впродовж останньої п'ятирічки: «Ми говорили, що найбільшою проблемою є "джинса" - замовні матеріали. Так було до початку цього року, до перемоги Януковича. Після перемоги Януковича, здавалося, що синусоїда порушень піде вниз, але ні, вона йде вгору увесь 2010 рік під досить крутим кутом. З кожним місяцем кількість порушень у новинах зростає».

 

Медіа-експерт, голова правління МГО «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт висловив думку, що існуючий режим взяв курс на побудову однопартійної системи, бо «однопартійна система, тим більше закрита, - це завжди зручно, щоб без суспільства вирішувати свої приватні справи». За його словами, з такою метою будується відповідна інформаційна вертикаль, а люди Ігоря Шувалова, який працює на Банковій, придумують «месиджі», котрі потім звучать в ефірах.

 

За словами медіа-експерта, дослідження доводять, що близько 80% українців більшість інформації отримують з телебачення. Костянтин Квурт додав: «Уже доволі довго проводиться моніторинг дотримання журналістських стандартів у новинах загальнонаціональних телеканалів. Його результати вказують, що на переважній більшості телеканалів переважна більшість українців отримує картинку, яка дуже сильно відрізняється від дійсності. Фактично суспільству пропонується змодельована дійсність, змодельована цією людиною».

 

Як повідомив Отар Довженко, наразі «джинса» не є головною проблемою для загальнонаціональних телеканалів, і в останні місяці порушення мають «дещо інший характер»: «Ті порушення, які ми спостерігаємо зараз, - це наслідок централізованої інформаційної політики з одного боку, але також наслідок тотальної політично зумовленої самоцензури. У тому сенсі, що журналісти та їх керівники отримують настанови щодо певного позитивного ставлення до влади», - говорить Отар Довженко.

 

"Медіаграмотність"

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду