В Одесі презентували книгу письменника, який загинув на війні

В Одесі презентували книгу письменника, який загинув на війні

09:43,
11 Грудня 2023
969

В Одесі презентували книгу письменника, який загинув на війні

09:43,
11 Грудня 2023
969
В Одесі презентували книгу письменника, який загинув на війні
В Одесі презентували книгу письменника, який загинув на війні
Письменник та художник Олександр Закерничний загинув під час виконання бойового завдання в серпні 2023 року на Харківщині.

9 грудня в Одеському міжнародному культурному центрі Union відбулась презентація книги «Записки добровольця» письменника Олександра Закерничного, який пішов на фронт у лютому 2022 року та загинув у серпні 2023-го.

Під час презентації журналіст Олександр Федоренко, поет Андрій Хаєцький, актор Одеського академічного українського театру Анатолій Головань та друзі автора під живу музику зачитували уривки з його книги. Вшанувати пам’ять також прийшли чимало родичів та побратимів Олександра.

За словами його сестри Світлани Шевченко, книга вийшла у видавництві «Сітон» невеличким накладом — всього у 300 екземплярів, однак вже тривають перемовини щодо більш великого тиражу в інших видавництвах, випуску електронної версії та аудіокниги.

«Так сталося, що на початок вторгнення Олександр, як і більшість одеситів, розмовляв російською. Але це ніяк не заважало йому любити свою країну та боронити її від країни-агресора. Ми вирішили видати книгу мовою, якою її написав Сашко, щоб максимально зберегти її колорит та самобутність», — каже Світлана. За її словами, книга буде перекладена не лише українською, а й англійською мовою.

Усі діючі особи книги — реальні люди, які до повномасштабного вторгнення навіть не уявляли себе в армії, але в перші ж дні великої війни пішли добровольцями на фронт. Автор з властивим йому гумором описував, як живуть військові, про що розмовляють та думають, як поводять себе під час бою.

«Я переконаний, що такі книги по суті є щоденниками добровольців, які не були професійними військовими до початку масштабного вторгнення, вони вкрай необхідні як мінімум для того, аби ми карбували кожну мить війни та переказували наступним поколінням в майбутньому. Зазіхання на знищення нації — це страшений злочин, тож фіксація подій людьми, що пройшли військовий шлях і яких, на жаль, вже з нами немає, — це найцінніше, що залишиться від тих людей», — сказав поет Андрій Хаєцький.

Олександр Закерничний писав картини, перемагав у фотоконкурсах, у 2019 році вийшла його перша книга «Синочка».

Під час повномасштабного вторгнення служив у Миколаївській, Донецькій та Харківській областях, брав участь у боях під Авдіївкою. За словами близьких письменника, він майже щоденно писав невеличкі оповідання-нотатки про життя на війні, за що і отримав позивний «Письменник». Публікував свої записки спочатку на своїй сторінці у фейсбуці, а згодом створив телеграм-канал «Записки добровольца». Після війни планував видати книгу.

Нагадаємо, в листопаді на війні загинув письменник, автор книги-щоденника «Я, Фокс і окупація» та активіст Олександр Меньшов. Військослужбовець загинув у результаті мінометного обстрілу поблизу Кліщіївки на Донеччині. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду