ms.detector.media
Роман Мельник
10.04.2023 11:45
Bellingcat: «Злиті документи НАТО» появились в мережі ще на початку березня. Зображення з високими втратами України явно редагували
Bellingcat: «Злиті документи НАТО» появились в мережі ще на початку березня. Зображення з високими втратами України явно редагували
При цьому розслідувачі виявили, що деякі давніші «документи», датовані січнем, могли бути розміщені в інтернеті раніше, хоча точно невідомо, коли саме.

Розслідувачі Bellingcat встановили, що опубліковані нещодавно у ЗМІ «секретні документи» США щодо війни в Україні були вперше поширені ще 1–2 березня у месенджері Discord. Крім того, журналісти визначили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням. Про це йдеться у матеріалі Bellingcat.

Так, вперше про існування документів повідомила газета New York Times після того, як 5 квітня низка російських телеграм-каналів поширила п'ять фотографій, що стосуються вторгнення в Україну.

Ці документи були датовані початком березня. Жоден з документів, які бачили представники Bellingcat, не був відсканований, а скоріше сфотографований. При цьому розслідувачі відзначили, що принаймні деякі з документів були сфотографовані в одному місці. Принаймні одна з тих фотографій, як з'ясували в Bellingcat, була грубо відредагована.

5 квітня документи почали поширювати через проросійські телеграм-канали. Першу версію, яку знайшов Bellingcat, з'явилася в телеграм-каналі Donbass Devushka о 21:29 за українським часом. Цей допис містив чотири зображення, а невдовзі після нього з'явився ще один допис із ще одним зображенням.

Всього за кілька годин до цього на іміджборд-платформі 4chan розмістили у гілці «Політично некоректні» (/pol/) вісім повідомлень, до трьох з яких були прикріплені зображення на перший погляд схожих, але здебільшого різних документів. Ці вісім повідомлень розмістив той сам анонімний користувач з ідентифікатором CXWfLHRB.

Між повідомленнями в телеграм-каналі і на 4chan була лише одна спільна картинка: карта, яка показувала низку статистичних даних, зокрема загальну кількість загиблих у бою військових з російського та українського боку за весь час війни. Однак цифри в цих двох джерелах відрізнялися: перше джерело (4chan) показувало більше російських втрат, ніж українських, а друге джерело (Donbass Devushka) — навпаки.

Саме друге джерело, яке завищувало українські втрати, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням, встановили розслідувачі. Зокрема, це зображення мало значно розмитішу роздільну здатність, цифри у ньому не збігаються, інтервали між деякими цифрами та літерами занадто великі, щоб відповідати шрифту.

«Таким чином, здається, що або телеграм-канал Donbass Devushka, або попереднє джерело змінили оригінальне зображення, щоб зобразити українські втрати важчими, ніж було в оригіналі», — пише Bellingcat.

Тим не менш, дописи на 4chan або телеграмі не є першоджерелами документів, стверджує Bellingcat. Розслідувачі прослідкували шлях поширення мережею зображень документів.

Так, вперше документи, які потім поширились у телеграмі, розмістили на початку березня у популярному серед геймерів месенджері Discord на каналах, присвячених комп'ютерній грі Minecraft і фандому однієї з філіппінських ютуб-зірок.

Зокрема 4 березня, більш ніж за місяць до повідомлень у телеграмі та 4chan, на Discord-сервері під назвою «Карта Землі Minecraft» один з користувачів прикріпив до повідомлення 10 документів про Україну, деякі з яких мали гриф «Цілком таємно». Тут містились усі сім документів з дописів у 4chan і Telegram, включно з картою з нижчими цифрами жертв з українського боку.

Користувач, який поділився цими документами, пізніше стверджував у твіттері, що знайшов їх на Discord-сервері під назвою WowMao.

1 і 2 березня на цьому каналі розмістили понад 30 документів, багато з яких мають гриф «Цілком таємно». Цей же користувач також розмістив на цьому сервері десятки інших документів про Україну. Ці публікації були видалені 7 квітня — Bellingcat бачив їх, але не зміг незалежно перевірити справжність документів у них.

Крім того, Bellingcat стверджує, що має свідчення того, що деякі давніші документи, датовані січнем, могли бути розміщені в інтернеті ще раніше, хоча точно невідомо, коли саме.

Розслідувачі поспілкувалися з трьома членами цієї Discord-спільноти. Вони ствердили, що інші зображення були розміщені раніше на іншому, вже видаленому сервері Thug Shaker Central (у різний час він мав теж кілька інших назв). Ці зображення містили детальний опис ще одного документа, датованого 13 січня (попередні були датовані початком березня), в тому ж стилі і форматі, що й на сервері WowMao. Зміст цих документів, окрім дати і грифу секретності, був розмитий.

Один з учасників сервера під ніком Vakhi сказав Bellingcat, що першоджерелом витоку документів був один з нових адміністраторів сервера, однак не назвав його ім'я. За словами Vakhi та двох інших користувачів, файли, що потрапили на WowMao — це лише «верхівка айсберга» порівняно з кількістю документів, розміщених на Thug Shaker Central.

Від цього сервера не залишилося жодних слідів, окрім свідчень цих користувачів і розрізнених згадок про його існування на 4chan. Тому Bellingcat не може самостійно перевірити всю інформацію, якою поділилися ці користувачі, в тому числі про вищезгаданий січневий документ, а також те, чи людина, описана як джерело витоку, справді була першоджерелом.

6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. 

Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Відзначимо, раніше дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Крім того, за даними видання Reuters, чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені.

Фото: Getty Images

ms.detector.media