ms.detector.media
Марина Баранівська
10.02.2023 08:56
Федоров: «Зараз в Україні не спостерігається проблем з роботою терміналів Starlink»
Федоров: «Зараз в Україні не спостерігається проблем з роботою терміналів Starlink»
Очільник Мінцифри назвав Ілона Маска «одним з найбільших приватних донорів нашої майбутньої перемоги».

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у розмові із виданням «Українська правда» прокоментував інформацію про те, що компанія Ілона Маска SpaceX нібито обмежила можливість використання Україною супутникового інтернету Starlink для управління дронами.

«Дійсно, декілька місяців тому були зміни в функціонуванні geofencing. Зараз в Україні не спостерігається проблем з роботою терміналів "Старлінк". Сьогодні (9 лютого 2023 року — «ДМ») ми отримали перші кілька тисяч "Старлінків" в рамках нової партії з 10 тисяч терміналів від уряду Німеччини», — сказав у коментарі Михайло Федоров.

При цьому Федоров назвав Ілона Маска «одним з найбільших приватних донорів нашої майбутньої перемоги» і зазначив, що термінали Starlink допомагають рятувати тисячі життів, підтримувати роботу енергетичної інфраструктури, дають змогу лікарям проводити складні операції і забезпечують  інтернетом «пункти незламності».

«Вклад компанії SpaceX, за нашими оцінками, це більше, ніж 100 мільйонів доларів. Сподіваємося на подальшу стабільну роботу "Старлінків" в Україні», — наголосив урядовець.

Нагадаємо, 9 лютого президентка SpaceX Гвен Шотуелл заявила, що використання Starlink для керування дронами на фронті виходить за межі угоди між SpaceX і українським урядом, тому компанія вжила заходів, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink.

За даними Reuters, SpaceX приватно доставила в Україну термінали Starlink, що дозволяє військовим країни спілкуватися, підключаючи їх і з'єднуючи з майже 4 000 супутниками, які SpaceX вже запустила на низьку навколоземну орбіту.

Уряди таких країн, як США і Франція, оплатили інші поставки терміналів Starlink на додаток до тих, що були профінансовані SpaceX у приватному порядку.

Росія намагалася заглушити сигнали Starlink в регіоні, хоча SpaceX протидіяла цьому, посилюючи програмне забезпечення сервісу, заявив Ілон Маск, генеральний директор компанії.

Як писав «Media Sapiens», міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров 27 квітня 2022 року повідомив, що в Україні зареєстрували представництво компанії SpaceX — Starlink Ukraine. У червні компанія Starlink Ukraine отримала ліцензію оператора в Україні. 

У жовтні з повідомлень у пресі стало відомо, що SpaceX, що належить Ілону Маску, відмовляється безоплатно обслуговувати Starlink в Україні. Також Маск заявив, що Росія намагається знищити роботу системи  Starlink в Україні.

Невдовзі Маск заявив щодо роботи Starlink в Україні: «Ми продовжимо безкоштовно фінансувати український уряд».

У листопаді оператор супутникового інтернету Starlink оголосив про підвищення цін на свої послуги для українців.

Як повідомив Михайло Федоров на початку 2023 року, в Україні вже працюють близько 30 тисяч терміналів Starlink. Також західні партнери, зокрема Німеччина, продовжують передавати українцям термінали Starlink як гуманітарну допомогу.

До кінця поточного року терміналами мають бути обладнані усі потяги «Інтерсіті», заявив голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін.

Фото: Михайло Федоров / Facebook

 

ms.detector.media