ms.detector.media
Марина Баранівська
09.02.2023 09:34
Президентка SpaceX: Використання інтернету Starlink для керування безпілотниками не передбачено угодою з Україною
Президентка SpaceX: Використання інтернету Starlink для керування безпілотниками не передбачено угодою з Україною
За словами керівниці SpaceX, компанія вжила заходів, щоб обмежити для українських військових можливість використовувати супутниковий інтернет.

Використання Starlink для керування дронами на фронті виходить за межі угоди між SpaceX і українським урядом, тому компанія вжила заходів, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink. Про це заявила президентка і головна виконавча директорка Гвен Шотуелл під час конференції у Вашингтоні, пише «Європейська правда» із посиланням на повідомлення Reuters.

Супутниковий інтернет-сервіс Starlink компанії SpaceX, який забезпечив українським військовим широкосмуговий зв'язок для захисту від російських військових, «ніколи не призначався для використання як зброя», заявила Шотуелл.

Пізніше в розмові з журналістами Шотуелл послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління безпілотниками.

Україна ефективно використовує безпілотні літальні апарати для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані і скидання бомб.

«Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це», — сказала вона, маючи на увазі використання Starlink з безпілотниками. Шотуелл відмовилася повідомити, яких саме заходів вжила SpaceX.

За словами президентки компанії, угода між SpaceX та Україною мала на меті гуманітарні цілі, такі як забезпечення інтернетом лікарень, банків та людей, які постраждали від вторгнення Росії.

«Ми знаємо, що військові використовують їх для зв’язку, і це нормально», — сказала вона. —  Але нашим наміром ніколи не було, щоб вони використовували це у наступальних цілях».

За даними Reuters, SpaceX приватно доставила в Україну термінали Starlink, що дозволяє військовим країни спілкуватися, підключаючи їх і з'єднуючи з майже 4 000 супутниками, які SpaceX вже запустила на низьку навколоземну орбіту.

Уряди таких країн, як США і Франція, оплатили інші поставки терміналів Starlink на додаток до тих, що були профінансовані SpaceX у приватному порядку.

Росія намагалася заглушити сигнали Starlink в регіоні, хоча SpaceX протидіяла цьому, посилюючи програмне забезпечення сервісу, заявив Ілон Маск, генеральний директор компанії.

Нагадаємо, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров 27 квітня 2022 року повідомив, що в Україні зареєстрували представництво компанії SpaceX — Starlink Ukraine. У червні компанія Starlink Ukraine отримала ліцензію оператора в Україні. 

У жовтні з повідомлень у пресі стало відомо, що SpaceX, що належить Ілону Маску, відмовляється безоплатно обслуговувати Starlink в Україні. Також Маск заявив, що Росія намагається знищити роботу системи  Starlink в Україні.

Невдовзі Маск заявив щодо роботи Starlink в Україні: «Ми продовжимо безкоштовно фінансувати український уряд».

У листопаді оператор супутникового інтернету Starlink оголосив про підвищення цін на свої послуги для українців.

Як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на початку 2023 року, в Україні вже працюють близько 30 тисяч терміналів Starlink. Також західні партнери, зокрема Німеччина, продовжують передавати українцям термінали Starlink як гуманітарну допомогу.

До кінця поточного року терміналами мають бути обладнані усі потяги «Інтерсіті», заявив голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін.

Фото: Повітряне командування «Південь» / Facebook

ms.detector.media