ms.detector.media
07.10.2022 20:57
На фронті почалися перебої зі Starlink – ЗМІ
На фронті почалися перебої зі Starlink – ЗМІ
З цього приводу Ілон Маск ще не проводив опитування.

Українські військові повідомляють про нестабільну роботу Starlink на лінії фронту. Про це з посиланням на Financial Times пише «Українська правда».

Координатор благодійного фонду Сергія Притули Роман Сініцин, який передає системи Starlink ЗСУ, вважає, що проблема могла виникнути через те, що SpaceX намагається запобігти нецільовому використанню Starlink російськими силами.

Як зазначає FT, посилаючись на «високопоставленого представника українського уряду», деякі з таких перебоїв останніми тижнями призвели до «катастрофічної» втрати зв'язку. Перебої траплялися і під час того, як українським військовим вдавалося прорватися на територію, що тимчасово окупували росіяни, і просто під час боїв. Також FT цитує «іншого київського чиновника», який каже, що з нестабільністю Starlink стикатися доводилося часто.

Обидва джерела, які цитує видання, вказують, що проблеми виникли, коли військові звільнили територію від російських окупантів і перейшли лінію фронту. Збої зафіксували на півдні — у Херсонській і Запорізькій областях, а також вздовж лінії фронту на сході — у Харківській, Донецькій і Луганській областях.

Два західні чиновники заявили FT, що їм відомо про відключення, але від подальших коментарів вони відмовилися.

Нагадаємо, для ЗСУ було закуплено тисячі терміналів Starlink. Це ініціатива уряду США, реалізована на кошти, що були зібрані шляхом краудфандингу. Starlink допомагає українським військовим керувати безпілотниками, отримувати важливі розвіддані та комунікувати у районах, де немає інших захищених мереж, а також дає можливість забезпечувати інтернет для цивільного населення.

27 квітня в Україні зареєстрували представництво компанії SpaceX – «Starlink Ukraine». У червні Starlink отримав ліцензію оператора в Україні.

27 лютого на тлі масштабної агресії Росії засновник компанії SpaceX Ілон Маск погодився надати Україні доступ до супутникового інтернету та активував сервіс Starlink в Україні.  28 лютого в Україну привезли перші термінали Starlink, вони були адаптовані до потреб України. Зокрема було оновлено програмне забезпечення для зниження споживання енергії та увімкнено мобільний роумінг.  

Зараз Starlink допомагає Збройним силам України, підтримує роботу критичних енергетичних та телекомунікаційних об'єктів, закладів охорони здоров'я тощо.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила «MediaSapiens», що в Україні всі можуть використовувати супутниковий інтернет Starlink, зокрема й цивільне населення.

Ілюстрація: Starlink

ms.detector.media