ms.detector.media
19.07.2022 18:21
Верховний суд зобов'язав Діву Оливку сплатити рекламодавиці 250 тисяч гривень
Верховний суд зобов'язав Діву Оливку сплатити рекламодавиці 250 тисяч гривень
Справу щодо провальної акції в інстаграмі судові інстанції розглядали півтора роки.

Верховний суд розглянув справу щодо претензій рекламодавиці Вероніки Синиці до інстаграм-блогерки Алевтини Черкашиної (Діви Оливки). Суд скасував рішення апеляційного суду зобов'язав блогерку виплатити чверть мільйона гривень штрафу.

Конфлікт між підприємицею та блогеркою стався після розіграшу призів (giveaway) на сторінці Діви Оливки у вересні 2020 року.

Згідно договору, Діва Оливка зобов’язалася залучити 50 тисяч підписників до профілів клієнтів замовника. Заохоченню аудиторії мали сприяти рекламні пости та відео про розіграші призів. Оплата за цю роботу становила 250 тисяч гривень авансом, 25 тисяч гривень за фотозйомку та ще 250 тисяч гривень після розіграшу.

У разі невдачі, за умовами контракту, Алевтина Черкашина власним коштом повинна була замовити рекламу щодо цього розіграшу. Водночас неорганічне зростання аудиторії передбачало штрафи.

Після проведення акції на сторінки клієнтів підписалося менше половини обумовленої кількості людей – 22 886 осіб.

Через порушення умов договору Синиця в лютому 2021 року подала на Черкашину до суду. Спочатку вона вимагала сплатити 1,25 мільйон гривень: 250 тисяч штрафу за невиконання контракту, 700 тисяч — упущеної вигоди, 250 тисяч — матеріальних збитків, 50 тисяч — моральної шкоди.

Алевтина Черкашина на суді пояснила, що підписка на профіль в Instagram є бажанням користувачів соцмереж, на яке вона не може вплинути.

Суд це врахував, проте зафіксував невиконання умов рекламного контракту. Тому зобов’язав блогерку виплатити замовниці реклами 250 тисяч гривень за невиконання договору та 3 750 гривень судового збору, але відмовився задовольнити інші позовні вимоги через недоведеність вини.

Після цього Алевтина Черкашина звернулася до апеляційного суду, який виграла у січні 2022 року. Тоді апеляційну скаргу Вероніки Синиці суд не задовільнив та повністю відмовив у її позові до Алевтини Черкашиної щодо стягнення заборгованості за буцімто недотримання умов рекламного контракту. Також, за рішенням суду, підприємиця мала сплатити Алевтині Черкашиній 5625 гривень судового збору за подання апеляційної скарги.

Після цього підприємиця звернулася до Верховного суду, який виніс рішення на користь Вероніки Синиці.

Фото зі сторіки Діви Оливки в інстаграмі

ms.detector.media