ms.detector.media
15.06.2022 17:26
В Україні з’явився інструмент для виявлення фейкових чатботів у Telegram
В Україні з’явився інструмент для виявлення фейкових чатботів у Telegram
Міністерство цифрової трансформації попередило про зростання кількості фальшивих інформаційних чатботів та запропонувало легкий спосіб перевірки надійності каналу зв’язку.

Наразі в Telegram існують десятки чатботів, що виконують різноманітні функції — від переказу показників побутових лічильників води та газу до повідомлення ЗСУ про пересування ворожої техніки. Але, як повідомляє Мінцифри у Telegram, шахраї дедалі частіше створюють двійників офіційних чатботів, що може привести до втрати особистих даних.

Щоб запобігти злочину, Мінцифри спільно з Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України, Держспецзв'язком та Кіберполіцією створили спеціальний інструмент для перевірки чатботів. 

Перевірити бот просто, швидко та безоплатно. Треба на сайті Dovydka.info вказати назву бота через @ або його URL та натиснути на пошук. На екрані з’являться результати перевірки, які проінформують, чи є бот справжнім.

Нагадаємо, що 1 березня 2022 року Державна служба України з надзвичайних ситуацій запустила інформаційний чатбот у WhatsApp з важливими оновленнями, правдивою інформацією та інструкціями про процедури реагування на надзвичайні ситуації.

Крім того, у квітні Служба безпеки України оновила чатбот Stop Russian War, а у травні в Україні Державна служба з надзвичайних ситуацій разом із державною ІТ-компанією «Інфотех» запустили додаток «Розмінування України».

Фото: Мінцифра

ms.detector.media