ms.detector.media
MediaSapiens
02.06.2022 12:13
США вперше визнали, що проводили хакерські операції проти Росії
США вперше визнали, що проводили хакерські операції проти Росії
Очільник кіберкомандування США Пол Накасоне підтвердив, що США «провели низку операцій» у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Директор Агентства національної безпеки США, очільник кіберкомандування США, генерал Пол Накасоне повідомив Sky News, що американські військові хакери проводили операції проти Росії.

Накасоне вперше підтвердив, що США проводять «наступальні хакерські операції» на підтримку України у відповідь на російське вторгнення. «Ми провели низку операцій по всьому спектру: наступальні, оборонні та інформаційні операції», — сказав він.

Накасоне уточнив, що під час деяких операцій США виявляли іноземних хакерів та ідентифікували їхні інструменти, перш ніж використовували для кібернападу на Америку. Коментуючи ризики російських кібератак на США, він сказав: «Ми залишаємось пильними щодня. Кожен день. Я весь час думаю про це».

Пол Накасоне відмовився уточнювати подробиці кібератак, але наголосив, що вони відбувалися в законній площині, відповідно до політики Пентагону та під цивільним наглядом. «Моя робота — надавати низку варіантів дій міністру оборони й президенту, що я і роблю», — додав генерал. 

Раніше компанія Microsoft повідомила, що хакерська група Strontium (Fancy Bear або APT28), пов’язана з Головним розвідувальним управлінням Росії, атакувала організації в Україні, Європейському Союзі та США. Компанія також розповіла, що перед початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну щонайменше шість хакерських угруповань, пов'язаних з РФ, здійснили 237 кібератак проти українських підприємств та державних установ. У Microsoft розповіли, що російські кібератаки на українські установи, які мають вирішальне значення для цивільного населення, часто пов’язані з наступом військових РФ.

Нагадаємо, 4 квітня Служба безпеки України поінформувала, що спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України: у ніч на 24 лютого була зафіксована найбільша кількість хакерських атак на українські системи. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA повідомила, що протягом першого місяця повномасштабної війни Росії проти України зафіксувала 198 кібератак на державний сектор України з боку російських та білоруських хакерів. 26 квітня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України заявила, що російські хакери здійснюють дедалі більше кібератак проти звичайних українців, також зростає кількість інформаційно-психологічних операцій в соцмережах та месенджерах. Хакери часто спекулюють на патріотичних темах і виплатах від держави. Наприклад, у Facebook зловмисники запустили шахрайську схему: пропонують українцям 8900 гривень «допомоги від ЄС» за участь в опитуванні. Також шахраї створили фейковий чат-бот державної платформи «Дія», у якому пропонують «отримати 3 000 гривень грошової підтримки від держави».

Фото: NATO CCDCOE

ms.detector.media