ms.detector.media
MediaSapiens
20.05.2022 15:03
Фейк: Лише вакциновані від COVID-19 українці отримають виплати від уряду, пов’язані з війною
Фейк: Лише вакциновані від COVID-19 українці отримають виплати від уряду, пов’язані з війною

У соціальних мережах поширили фейк, що Кабінет Міністрів України ухвалив рішення виплачувати фінансову допомогу людям, які через війну втратили роботу або житло, лише, якщо вони вакцинувалися від коронавірусної хвороби та мають у «Дії» COVID-сертифікат.

Зокрема, цей фейк поширювали в іспаномовному медіапросторі. У цих повідомленнях йшлося, що «в Україні проходить генеральна репетиція того, що чекає на всіх: без вакцинації — немає їжі... Український уряд оголошує виплати постраждалим від війни. Але лише вакцинованим... і лише через цифрову систему».

Українці дійсно отримували виплати від уряду за вакцинацію від COVID-19 за програмою «єПідтримка». Але Міністерство цифрової трансформації припинило виплачувати 1000 гривень за вакцинацію, бо змінили напрям на допомогу, а саме: з 8 березня почало виплачувати 6500 гривень найманим працівникам, за яких сплачується ЄСВ, та ФОПам усіх груп з областей, де ведуться найактивніші бойові дії. Також можна отримати виплати, після реєстрації як тимчасово переміщена особа (ВПО) у ЦНАПі за місцем перебування або ж в додатку чи на порталі «Дія». Окрім цього, Мінцифри 30 березня запустило в застосунку «Дія» нову послугу, за допомого якої можна подати заявку про пошкоджене під час війни майно. 19 квітня ця послуга з’явилася й на порталі державних послуг «Дія». Серед документів, які треба додати до заявки, немає сертифікатів про вакцинацію від COVID-19.

Тож постраждалі від війни українці можуть отримати виплати, незалежно від того вакциновані вони чи ні.

Нагадаємо, 15 листопада президент Володимир Зеленський анонсував програму виплати 1000 гривень громадянам, які пройшли повний курс вакцинації. Програма стартувала 19 грудня 2021 року. Термін використання коштів, які українці отримають у межах програми «єПідтримка» за COVID-вакцинацію, — 9 місяців. Якщо особа не використає ці кошти протягом 9 місяців після їх нарахування, то вони повернуться державі.  Загалом програма триватиме до 18 грудня 2022 року та реалізовуватиметься в декілька етапів: на першому етапі кошти зараховуватимуться на віртуальні картки в додатку «Дія» (жодних комісій за їхнє обслуговування немає); на другому етапі (ІІ-ІІІ квартал 2022 року) — через альтернативний офлайн-механізм, над яким зараз працюють. Кабінет міністрів України збільшив до 9 місяців термін використання коштів, які українці отримають у межах програми «єПідтримка» за COVID-вакцинацію. 2 лютого Кабінет міністрів України розширив дію програми «єПідтримка» на підлітків 14-18 років. У грудні 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ, яким дозволив вводити в Україні третю дозу вакцини проти коронавірусної хвороби людям з ослабленим імунітетом. У передноворічний період «єПідтримка» спричинила суттєвий попит на книжки. Крамниці та сайти змушені були затримати виконання замовлень щонайменше на кілька днів. Працівники Yakaboo у цей період розглядали близько 30 тисяч звернень на добу. 10 січня 2022 року Міністерство економіки України повідомило, що з початку запуску програми «єПідтримка» понад 6,7 мільйонів українців подали заявки в «Дії» на отримання 1000 гривень за вакцинацію. Перший мільярд гривень уже витратили — здебільшого на книжкові магазини та кінотеатри.

25 лютого 2022 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що гроші з «єПідтримки» можна витратити на допомогу українській армії. Пізніше він сказав, що з «єПідтримки» зняли обмеження — гроші можна витрачати будь-які продукти чи товари.

Фото: Martin Sanchez / Unsplash

ms.detector.media