ms.detector.media
MediaSapiens
02.05.2022 17:13
Російські хакери атакують інформаційні системи по всій Україні — Держспецзв’язку
Російські хакери атакують інформаційні системи по всій Україні — Держспецзв’язку
Йдеться як про регіональні сервіси та місцеву владу, так і про державні установи та компанії, що надають послуги на національному рівні.

Заступник голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Віктор Жора 2 квітня повідомив, що російські хакери атакують інформаційні системи по всій Україні.

Йдеться як про регіональні сервіси та місцеву владу, так і про державні установи та компанії, що надають послуги на національному рівні.

«У кіберпросторі ми бачимо, що російські хакери здійснюють кібератаки як на місцеві ресурси, так і на загальнонаціональні. Іноді ці кібератаки координуються з атаками на землі. Прикладом є атаки на телеком-операторів, які відбувались у певних регіонах. Іноді зв'язку між військовими діями і кібератаками немає», — зазначив Жора. 

Раніше компанія Microsoft повідомила, що хакерська група Strontium (Fancy Bear або APT28), пов’язана з Головним розвідувальним управлінням Росії, атакувала організації в Україні, Європейському Союзі та США. Компанія також розповіла, що перед початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну щонайменше шість хакерських угруповань, пов'язаних з РФ, здійснили 237 кібератак проти українських підприємств та державних установ. У Microsoft розповіли, що російські кібератаки на українські установи, які мають вирішальне значення для цивільного населення, часто пов’язані з наступом військових РФ.

Нагадаємо, 4 квітня Служба безпеки України повідомила, що спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України: у ніч на 24 лютого було зафіксовано найбільшу кількість хакерських атак на українські системи. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA повідомила, що протягом першого місяця повномасштабної війни Росії проти України зафіксувала 198 кібератак на державний сектор України з боку російських та білоруських хакерів. 26 квітня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила, що російські хакери здійснюють дедалі більше кібератак проти звичайних українців, також зростає кількість інформаційно-психологічних операцій в соцмережах та месенджерах. Хакери часто спекулюють на патріотичних темах і виплатах від держави. Наприклад, у Facebook зловмисники запустили шахрайську схему: пропонують українцям 8900 гривень «допомоги від ЄС» за проходження опитування. Також шахраї створили фейковий чат-бот державної платформи «Дія», у якому пропонують «отримати 3000 гривень грошової підтримки від держави».

Фото: Держспецзв’язку

ms.detector.media