ms.detector.media
MediaSapiens
20.04.2022 17:13
В Україні всі можуть використовувати Starlink — Держспецзв’язку
В Україні всі можуть використовувати Starlink — Держспецзв’язку
Розпорядження НЦУ має скоро з’явитися, однак цивільне населення та бізнес уже можуть користуватися абонентськими супутниковими терміналами системи SpaceX.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила MediaSapiens, що в Україні всі можуть використовувати супутниковий інтернет Starlink, у тому числі й цивільне населення.

Раніше, 20 квітня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку рекомендувала Національному центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) уточнити умови використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX та дозволити усім категоріям користувачів використовувати Starlink під час воєнного стану.

У Держспецзв’язку повідомили, що НЦУ вже готує відповідне розпорядження — воно має скоро з’явитися. Водночас у Службі пояснили, що рішення Нацкомісії та НЦУ лише приводить використання Starlink в правові рамки. «Громадянам не заборонено використовувати термінали Starlink, тому вони можуть ними користуватися. Поява документів регулятора та НЦУ лише приводить це використання в правові рамки», — сказали в Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації.

Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь раніше розповів, що на період воєнного стану Starlink можуть використовувати всі охочі, в тому числі й пересічні громадяни, органи влади та підприємства будь-якої форми власності.

«До ухвалення цього рішення теж не було жодних заборон, але були нормативні обмеження щодо використання таких пристроїв. Сьогодні завдяки роботі спільної команди ми ці обмеження усунули. Ми забезпечили всі правові підстави, щоб користуватися супутниковим інтернетом і не переживати про те, що ви робите це поза правовим полем», — уточнив він.

Нагадаємо, 27 лютого засновник компанії SpaceX Ілон Маск погодився надати Україні доступ до супутникового інтернету та активував сервіс Starlink в Україні, а 28 лютого в Україну привезли термінали глобальної супутникової системи Starlink. Маск також адаптував станції для супутникового інтернету Starlink до українських потреб: було оновлено програмне забезпечення для зниження споживання енергії та увімкнено мобільний роумінг. Ілон Маск також попередив, що станції Starlink можуть стати цілями російських військ.

Starlink — це платформа, яка представляє собою мережу супутників, які на орбіті взаємодіють між собою на частоті понад 10 тисяч ГГц завдяки лазерному променю. Швидкість такого інтернету — до 1Гбіт/с для кожного абонента, а користуватися ним можна у будь-якій точці землі.

19 квітня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що в Україні тимчасово обмежили масове використання супутникового інтернету Starlink. Там пояснили, що масове використання Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових, тому споживачам, окрім об’єктів критичної інфраструктури, обмежили доступ в мережу від компанії SpaceX. Зняти обмеження для споживачів мають найближчим часом, після розрахунків та низки досліджень, які повинні підтвердити безпеку використання терміналів та оцінити їхню сумісність із наявними радіозасобами.

Того ж дня міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що проєкт американської компанії SpaceX Starlink розпочав роботу над відкриттям представництва в Україні.

Фото: Держспецзв’язку 

ms.detector.media