ms.detector.media
MediaSapiens
04.02.2022 11:38
Данілов: Одна з держав Євросоюзу заблокувала вступ України до Кібер-НАТО
Данілов: Одна з держав Євросоюзу заблокувала вступ України до Кібер-НАТО
За даними ЗМІ, це була Угорщина.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов 3 лютого в ефірі токшоу «Право на владу» на «1+1» повідомив, що одна з держав Європейського Союзу заблокувала вступ України до Об'єднаного центру з кібероборони НАТО (CCDCOE).

«Є така інституція — Кібер-НАТО. І ми влітку минулого року подали туди відповідні документи, пройшли всі відповідні верифікації. І там, як у НАТО, консенсусом приймаються рішення. Одна з європейських країн нам відмовила в участі в цій поважній інституції, — сказав секретар РНБО. — Це країна Євросоюзу, це наші сусіди. Вони нам відмовили... Одна країна з усіх, які входять в цей Альянс, проти».

«Європейська правда» з посиланням на джерело написала, що вступ України до CCDCOE заблокувала Угорщина. Україна могла стати членом Кібер-НАТО 1 січня 2022 року, однак угорський уряд скористалася правом вето.

«Правила дозволяють державам НАТО повернутися до розгляду заявки Києва, і не можна виключити, що з огляду на цьогорічні російські кібератаки на Україну інші члени Альянсу переконають Будапешт переглянути свою позицію. Але оскільки засідання Ради центру, яка ухвалює рішення про розширення складу учасників ухвалюються лише 2 рази на рік, приєднання України до цієї структури навіть за позитивного розвитку подій може статися лише з другого півріччя 2022 року», — пояснило видання.

Як писав MediaSapiens, у серпні 2021 року Україна виступила з офіційним запитом на приєднання до роботи Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE), що базується у Таллінні. Державним секретарем Міністерства оборони Естонії Кусті Салмом запевнив у готовності естонської сторони сприяти включенню України до CCDCOE.

Нагадаємо, 14 травня 2021 року РНБО ухвалила стратегію кіберзахисту України на наступні п'ять років. Того ж дня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов розповів, що в Україні створять кібервійська. 26 серпня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про оновлену стратегію кібербезпеки України та затвердив створення кібервійськ у структурі Міністерства оборони. 14 вересня 2021 року РНБО розпочала підготовку до створення кібервійськ України. 1 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про план реалізації Стратегії кібербезпеки.

Фото: стопкадр

ms.detector.media