ms.detector.media
MediaSapiens
27.01.2022 16:47
YouControl дав поради, як захиститися від кібератак
YouControl дав поради, як захиститися від кібератак
Нагадати правила безпеки в кіберпросторі в компанії вирішили після серії кібератак на Україну.

Фахівці YouControl, компанії, що розробляє сервіси на основі відкритих даних, для захисту від кібератак порадили: встановлювати надійні та різні паролі для облікових записів, використовувати офіційне програмне забезпечення, робити резервні копії важливих файлів тощо.

«Серія масових кібератак, здійснених протягом січня на десятки урядових сайтів, змусила багатьох українців задуматися над особистою цифровою безпекою. Урядовці запевняють, що датасети з персональними даними громадян залишилися недоторканими. Проте додаткова належна обачність ніколи не завадить», — йдеться в повідомленні.

Також фахівці радять звертати увагу на наявність на вебсторінці ознаки захищеного з’єднання та бути обачними з електронними листами, що містять вкладені файли або гіперпосилання.

У YouControl порадили:

Нагадаємо, у ніч на 14 січня хакери атакували близько 70 сайтів органів влади України. Зокрема, хакерської атаки зазнали сайти Міністерства освіти та науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства енергетики, Державної служби з надзвичайних ситуацій та «Дії». На урядових ресурсах було розміщено зображення з текстом українською, російською та польською мовами, який попереджає користувача, що нібито його особисті дані стали публічними, а інформація на комп'ютері знищується. Припис, що це «за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся та за історичні землі» нібито вказував, що до атаки причетні «польські» хакери. Однак «послання» українцям було написане ламаною польською мовою. Того ж дня Служба безпеки України разом із Держспецзв'язку почали збирати цифрові докази та розслідувати хакерську атаку на урядові сайти. Пізніше стало відомо, що хакери атакували ресурси Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) та інформаційний ресурс Prozorro Infobox

15 січня корпорація Microsoft повідомила, що Центр розвідки загроз компанії (MSTIC) виявив шкідливе програмне забезпечення, яке використали під час кібератаки на урядові мережі України. Це ПЗ втручається в роботу жорстких дисків заражених пристроїв. У Держспецзв’язку також додали, що фахівці CERT-UA опрацьовують інформацію Центру аналізу загроз корпорації Microsoft (MSTIC) щодо використання зловмисниками шкідливого програмного забезпечення, замаскованого під «шифрувальник». Пізніше Держспецзв’язку підтвердила версію Microsoft щодо використання вайпера, програми для знищення даних WhisperGate, під час кібератаки на українські урядові мережі. 17 січня відновили роботу майже всі сайти, які постраждали під час кібератаки 14 січня. Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Щиголь повідомив, що загалом від кібератаки постраждали 22 сайти органів державної влади: шість зазнали «значної шкоди», 70 — відключили за вказівкою Держспецзв’язку та Служби безпеки України. У Держспецзв'язку також встановили, що хакери вдавалися до шифрування або видалення даних: для цього застосували щонайменше два різновиди шкідливих програм деструктивного характеру — BootPatch та WhisperKill.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що кібератаку на українські урядові мережі спланували та провели спецслужби Росії. За даними ЗМІ, сайти українського уряду розробляла приватна київська ІТ-компанія Kitsoft (ТОВ «Комп'ютерні інформаційні технології»), через яку, найімовірніше, і здійснили централізовану кібератаку. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки знайшов у атаці «російський слід». Фахівці центру припускають, що дії хакерів пов’язані з нещодавніми переговорами США, НАТО та Росії. Міністерство цифрової трансформації повідомило, що Росія має намір поширити фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури України та «‎злив»‎ даних українців. Уже 22 січня ЗМІ написали, що особисті дані двох мільйонів українців нібито з «Дії» продають за $15 000. У Мінцифри повідомлення про продаж «злитих» даних українців назвали провокацією та продовженням гібридної війни. Пізніше цю інформацію також заперечила кіберполіція України.

Фото: YouControl, Вlogtrepreneur/Flickr

ms.detector.media