ms.detector.media
MediaSapiens
10.12.2021 12:10
ФСБ «злякалася» українського судна без зброї «Донбас». Міноборони заявило про маніпуляції
ФСБ «злякалася» українського судна без зброї «Донбас». Міноборони заявило про маніпуляції
Судно «Донбас» виконувало завдання в українських територіальних водах в Азовському морі.

На тлі переговорів президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена російська ФСБ повідомила, що корабель військово-морських сил України «Донбас» рухається у бік Керченської протоки та нібито «створює загрозу для безпеки мореплавання». Міністерство оборони України та пресслужба ООС назвали цю заяву російських спецслужб черговою маніпуляцією та вкидом РФ.

Розмова президентів України та США відбулася о 20:34 (за київським часом) та тривала майже півтори години. Точний час публікації про корабель «Донбас» російською ФСБ невідомий, однак у російських ЗМІ її почили поширювати близько дев’ятої вечора (за київським часом), тобто під час перемовин.

За основу російські спецслужби взяли правдивий факт: перебування українського судна «Донбас» в Азовському морі, однак далі додали, що корабель нібито «перебуває на відстані 18 морських миль (30 км) до Керченської протоки» та «не виконує вимоги змінити курс».

Пресслужба ООС повідомила, що судно «Донбас» виконувало завдання в українських територіальних водах та не заходило у чутливі зони. «Судно ВМС Збройних Сил України "Донбас" не заходило у чутливі зони. Корабель виконує завдання у своїх територіальних водах. На даний час "Донбас" повертається на базу», — йдеться в повідомленні.

Міністр оборони України Олексій Резніков у коментарі АрміїInform уточнив, що судно «Донбас» є пошуково-рятувальним й не має жодної зброї на борту. «Дивує, що російські спецслужби побачили загрозу з боку пошуково-рятувального судна — судна без зброї, у той час, коли кораблі ФСБ, озброєні гарматами 30 мм, постійно перебувають на відстані двох кілометрів від українських Маріуполя та Бердянська», — сказав він та додав, що Азовське море — це акваторія спільного користування.

Нагадаємо, 14 листопада 2021 року в українських медіа зафіксували поширення «заяви» з фейсбук-сторінки «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» про намір «застосовувати зброю проти мігрантів, які прориватимуться з Білорусі». Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки тоді повідомив, що ця сторінка не має стосунку до ЗСУ, а також стверджував, що «61-а окрема піхотна єгерська бригада» – фейк. Пізніше Управління зв'язків із громадськістю Збройних сил України повідомило, що «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» у складі ЗСУ не існує.

1 грудня «Детектор медіа» зазнав хакерської атаки. Зловмисник, отримавши доступ до адмінки сайту, замінив текст публікації за 29 листопада на малограмотний текст, заснований на фейку про прикордонників, уже розвінчаному прикордонною службою. У заголовку були згадки про Зеленського та Ахметова. Державна прикордонна служба України (ДПСУ) попередила, що окремі ресурси публікують відео, нібито зняте тепловізійною камерою, на якому «розстрілюють групу людей». У цих «новинах» йдеться про те, що українські військові розстріляли мігрантів, які намагались перетнути український кордон з території Білорусі через зону відчуження. ДПСУ вказує, що це фейк, та закликає не розповсюджувати неправдиву та неперевірену інформацію. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що фейкове відео про нібито «розстріл мігрантів у Чорнобильській зоні» поширили зі зламаної фейсбук-сторінки реальної людини — Василя Румака.

Фактчекінговий проєкт «Без Брехні» встановив хронологію поширення фейку про «розстріл мігрантів у Чорнобильській зоні». Про це активно писали російські ЗМІ.

Фото: фейсбук-сторінка ВМС ЗСУ

ms.detector.media