ms.detector.media
Іра Рябоштан
20.08.2021 12:30
COVID-сертифікати в «Дії»: коли і як отримати?
COVID-сертифікати в «Дії»: коли і як отримати?
Упродовж декількох днів оновлення застосунку «Дія» мають з’явитися в Play Market та App Store.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров 20 серпня розповів, що українці зможуть отримати COVID-сертифікати в застосунку «Дія» уже за декілька днів.

Зараз відбувається фінальне бета-тестування, упродовж декількох днів оновлення застосунку «Дія» мають з’явитися в Play Market та App Store.   

Загалом у «Дії» планується три типи сертифікатів: про проходження повного курсу вакцинації, про негативний ПЛР-тест на визначення COVID-19 та про те, що людина перехворіла на COVID-19, що підтверджується даними з електронної системи охорони здоров’я.

Що потрібно, аби згенерувати COVID-сертифікати?

  1. Встановити додаток «Дія» або оновити застосунок до нової версії.
  2. Перейти у розділ «Послуги» — обрати пункт «COVID-сертифікати» — натиснути «Згенерувати сертифікат». Сертифікати не будуть автоматично підвантажуватися в «Дію», як паспорти чи водійські посвідчення. Дані про вакцинацію братимуться з електронного реєстру.
  3. Мати електронний цифровий підпис. Його також можна згенерувати в «Дії» — для цього потрібно фото й виконати кілька кроків. «Дія.Підписом» необхідно підписати запит на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я до «Дії».
  4. Отримати два сертифікати: міжнародний та внутрішній.

Ця процедура, за словами міністра, займає кілька хвилин.

Чому два сертифікати?

Міжнародний COVID-сертифікат для подорожей містить більше медичної інформації, яку перевіряють у ЄС. За стандартами технічної документації Євросоюзу, у документі не буде фото.

У внутрішньому сертифікаті навпаки — буде фото людини та менше медичної інформації. Його можна буде перевіряти через QR-код. Для його підтвердження не потрібні інші документи, бо там буде фото.

Якщо виникнуть проблеми з отриманням COVID-сертифікатів?

Федоров запевнив, що під час бета-тестування розробники розв'язали «майже всі технічні проблеми», тому «90% людей без проблем отримають сертифікати». Однак, якщо все ж проблеми виникнуть, з ними допоможуть розібратися сімейні лікарі або служба підтримки Міністерства цифрової трансформації. У перші дні очікують велике навантаження на систему.

Як згенерувати сертифікат, якщо немає смартфону?

Мінцифри планує за декілька тижнів запустити можливість згенерувати сертифікат на порталі «Дія». Його можна буде роздрукувати.

Чи можна користуватися COVID-сертифікатами без інтернету?

Так. Згенерований QR-код можна використовувати без інтернету, у тому числі за кордоном.  

Що з паперовим свідоцтвом про вакцинацію?

Вони дійсні. 

Скільки діє сертифікат?

Сертифікат буде дійсний 180 днів. Ці строки можуть змінюватися залежно від даних медичних досліджень, а також відрізнятися залежно від країни.

Що буде з сертифікатом за пів року?

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що найближчим часом прийматимуть рішення, чи продовжувати дію сертифікату до 12 місяців.

Нагадаємо, 19 серпня Міністерство цифрової трансформації України повідомило, що Європейський Союз офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку «Дія».

До запровадження цього COVID-сертифікату в Україні можна отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Що це і як має виглядати — в матеріалі MediaSapiens.

Фото: Міністерство цифрової трансформації

ms.detector.media