ms.detector.media
MediaSapiens
29.07.2021 13:47
Російський суд вперше оштрафував Google за відмову локалізувати дані користувачів
Російський суд вперше оштрафував Google за відмову локалізувати дані користувачів
У травні 2021 року Роскомнагляд висунув вимогу до Google, Facebook, Twitter та інших компаній до 1 липня локалізувати бази персональних даних російських користувачів.

У Москві суд оштрафував компанію Google на 3 млн руб. (близько $41 тис.) за відмову локалізувати дані користувачів у РФ. Про це повідомляє пише «Настоящее время».

Компанію визнали винною в порушенні законодавства в галузі персональних даних. Це перший подібний штраф, накладений в РФ на Google.

Російський закон «Про персональні дані» набув чинності в 2015 році. Він зобов'язує компанії зберігати особисту інформацію мешканців РФ тільки на її території. Це стосується також IT-гігантів, які провадять діяльність, спрямовану на територію країни, але фактично у ній не розташовані.

Невиконання  вимоги карається штрафом до 6 млн руб. (близько $82 тис.), повторне порушення – до 18 млн руб. (близько $246 тис.).

У 2020 році за відмову локалізувати дані росіян були оштрафовані Facebook і Twitter. У травні 2021 року Роскомнагляд висунув вимогу до Google, Facebook, Twitter та інших компаній до 1 липня локалізувати бази персональних даних російських користувачів.

Також у травні 2021 року мировий суд у Москві оштрафував компанію Google на 6 млн рублів (понад $80 тисяч) за відмову видалити посилання на «заборонений контент». 

До цього  Google вперше подала позов до Роскомнагляду через вимоги відомства видалити 12 посилань на «заборонений контент». У позові зазначається, що обмеження доступу до інформаційного ресурсу є незаконними. У відповідь на це Роскомнагляд погрожував уповільнити трафік сервісів Google у Росії.

У березні 2021 року російський регулятор склав адміністративні протоколи щодо низки соцмереж та онлайн-сервісів і висунув їм вимогу видалити контент, який нібито закликав до участі в протестних акціях нна підтримку опозиціонера Олексія Навального. Це стосувалось соцмереж Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, «ВКонтакте», «Одноклассники», месенджера Telegram і відеохостинга YouTube. Їм погрожували штрафами до 4 млн рублів (близько $54 тис.). 

Пізніше мировий суд Москви оштрафував Twitter на $120 тисяч (8,9 млн рублів), Telegram – на $67 тисяч (5 млн рублів), Mail.ru (власник соцмережі «Одноклассники») – на $54 тисячі (4 млн рублів), TikTok – на $35 тисяч (2,6 млн рублів).

Фото: cityhost.ua

ms.detector.media