ms.detector.media
Марина Довженко
27.07.2021 11:41
Чи ростуть від щеплення груди. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 12–18 липня 2021 року
Чи ростуть від щеплення груди. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 12–18 липня 2021 року
Концтабір у британському аеропорту, чи вмирають від COVID-19 діти і хто з телеканалів досі не забув про Sputnik V.

Що нового за 12—18 липня 2021 року:

 

Воно в повітрі

Затишшя в теленовинах на коронавірусну тему триває (як і в політичних токшоу, які майже всі у відпустці). З гарячих тем залишився штам «дельта» — ICTV повідомив, що уряд переймається цією небезпекою та має намір нарощувати темпи вакцинації та кількість тестів. На «Україні» головний санітарний лікар Ігор Кузін пояснив, що виявити «дельту» у звичайній лабораторії неможливо, потрібна спеціальна — таких на всю країну лише дві. Один із висновків матеріалу: Україна до «дельти» не готова, адже вакциновані заледве п’ять відсотків українців. «Нова хвиля коронавірусу накриє Україну в найближчі місяці. Померти можуть близько 20 тисяч людей», — песимістично спрогнозували новинарі, посилаючись на дослідження Київської школи економіки.

На «Україні» та «Інтері» згадали про двох жінок із «дельтою» на Закарпатті, «заспокоївши», що цей регіон усе одно не міг би уникнути «дельти» через «маятникову міграцію». Вочевидь маються на увазі поїздки до Росії — одного з головних осередків «дельти», куди справді, хоч як це парадоксально, масово їздять на заробітки мешканці найзахіднішої української області. Але «Інтер» цього не уточнив — напевно, не хотілося згадувати Росію в неприємному контексті зайвий раз.

Попередній тиждень минув під знаком ажіотажного попиту на вакцину Pfizer. Тепер ICTV розповів, як влада вирішила врегулювати цю проблему: Pfizer лише для літніх людей та інших груп ризику. А «1+1» присвятив сюжет небажанню літніх людей вакцинуватися. «Найрозповсюдженіша причина відмови від вакцинації — немає коли», — розповідають на прикладі села на Чернігівщині. Мовляв, літо, роботи в селі — непочатий край. Проте назвали й іншу причину: старші люди перебувають під впливом міфів і дезінформації про коронавірус та вакцинацію. «Вже як воно у повітрі і кругом, так воно не спасе. Самі депутати не хочуть, врачі не хочуть, а простим людям смертний приговор», — каже селянка в сюжеті. Хоча наводять і приклади літніх людей, які розуміють необхідність щеплення.

Ініціативу корпорації Pfizer запровадити третю дозу своєї вакцини обговорювали в українських теленовинах мляво. На ICTV про це згадали нейтрально, а на «Інтері» в сюжеті американського кореспондента Дмитра Анопченка є позиція не тільки компанії, а й чиновників, які проти. Мовляв, не хочуть налякати тих, хто й два уколи робити побоюється. Думки ж медиків розділилися.

Про вакцину Sputnik V, яка пів року тому в новинах каналів Медведчука та «Інтера» фігурувала як наш єдиний шанс побороти коронавірусну хворобу, ми вже якось підзабули. Але Перший незалежний досі деколи її згадує — зокрема, цього разу тут розповіли про маленьку країну Сан-Марино, де російська вакцина показала «високу ефективність і безпеку для літніх людей».

Коронавірусної теми торкались у матеріалах про відпочинок: людям закономірно хочеться знати, які країни «відкриті», на яких умовах можна туди їздити, де і як можна отримати сертифікати про щеплення та як вони відрізняються від міжнародних паспортів вакцинації. 

Смерть у прямому ефірі

«Дельта» чи не «дельта», а нова хвиля фейків про коронавірус таки здійнялась — у порівнянні з попереднім тижнем, коли їх поменшало. Хоча мотиви цих вигадок переважно вже знайомі.

Зокрема стверджують, що жодна дитина не померла від коронавірусної хвороби, тож і вакцинувати дітей не потрібно. Це твердження, поширене антивакцинаторами спершу в Америці, а потім і в Україні, спростовує StopFake. Діти справді переносять хворобу легше, але заражаються нею так само легко, як і дорослі. І переносять вірус, заражаючи тих, хто має значно вищі шанси померти. Що жодна дитина не померла, — на жаль, цілковита брехня. В Україні з понад 52 тисяч померлих від коронавірусної хвороби — 35 дітей, а в Америці в середині літа кількість померлих дітей сягає 350.

 

Велика Британія організувала карантинний концтабір в аеропорту Гітроу — так пишуть у соцмережах. VoxUkraine частково підверджує факти: деякі пасажири, які прилітають із країн «червоного списку», повинні десять днів жити у спеціальному готелі та потрапляти на парковку через спеціальні тунелі. Щоправда, «концтабір» діє з лютого 2021 року, а в готельному номері, на відміну від таборових бараків, є телевізори, доставка їжі й ліків і вайфай, а також прогулянки у визначених місцях. Безрадісно, але аж ніяк не ГУЛАГ.

9 тисяч доз вакцини Pfizer, які зіпсувалися на Харківщині, — це прикрість. Але галас у соцмережах роздув цю подію до трагедії. Мовляв, 38 тисяч доз поширили по всій Україні із порушенням температурного режиму, тепер ця вакцина зіпсована, але все одно вам її вколють. На відео медики вимірюють температуру в контейнері з вакцинами; термометр показує 10–12°C замість температури від -60°C до -80°С, як мало би бути. Це відео запустила в мережі «Страна.ua».

«По той бік новин» пояснює: відео справжнє, але порушення температурного режиму зафіксоване у двох контейнерах, де зберігалося 9360 доз. Препарати, в яких порушили правила зберігання, не використовували — їх помістили в карантин і згодом повернули постачальнику. Звідки ж інформація про 38 тисяч доз і що за «чиновник» її озвучив? Овва, та це ж  Сергій Кравченко, наш старий знайомий — чоловік, який пропагував Sputnik V, озвучував усі можливі проросійські тези про вакцинацію на каналах Медведчука, а також представляється керівником «Національної медичної палати України», яка насправді є громадською організацією. Отже це лише черговий фейк на його рахунку.

У конспірологічній колекції «доказів» неефективності вакцинації — новий експонат: мовляв, вакцина не працює, бо на борту британського авіаносця Queen Elizabeth стався спалах епідемії, хоча всі моряки були вакциновані. StopFake називає це маніпуляцією. По-перше, для формування імунітету після двох доз вакцини потрібен час — і в цей час людина може захворіти. По-друге, вакцинація не дає стовідсоткового ефекту, деякі люди все одно хворіють, хоча, ймовірно, легше, ніж хворіли би без щеплення.

Моторошне: у прямому ефірі від щеплення померла тайська блогерка! На відео, яке поширюють у соцмережах антивакцинатори, видно, як дівчина знепритомніла. Щоправда, StopFake уточнює, що щеплення блогерці не робили, а померла вона від інфаркту.

 

Далі наша улюблена рубрика «маніпуляції калькулятором». Черговий фейк повідомляє, що в Німеччині від коронавірусної вакцинації померло 500 людей, і особливо вбивчою виявилась AstraZeneca (вакцина, з якої починали в Україні). VoxUkraine називає ці дані вирваними з контексту. За даними Інституту Пауля Ерліха, в період із 27 грудня 2020 року до 31 травня 2021 року зареєстрували 873 смертей людей у період після вакцинації — це 0,0024% від усіх, хто отримав щеплення. 73 людини померли безпосередньо від коронавірусної хвороби, але середній вік померлих — 77 років, і більшість із них мали супутні хвороби. Що ж до тромбозу після щеплення AstraZeneca, то загалом було 106 хворих і 21 із них помер. Але — вкотре вже повторюємо — «після» не значить «унаслідок». На жаль, усі люди смертні, навіть вакциновані.

І насамперед питання, яке дуже бентежить творців фейків про коронавірус: чи ростуть груди після щеплення вакциною Pfizer? Про збільшення грудей як побічний ефект написали чимало медіа, в тому числі й українських. Це переважно були матеріали, не дуже якісно перекладені з норвезьких та американських ресурсів. Фактчекери «По той бік новин» наводять приклад: норвезький сайт NRK опублікував матеріал із заголовком «Відчуття збільшення грудей після прийому вакцини — що говорять експерти», а в Україні це перетворилося на «Несподіваний ефект: після щеплення вакциною Pfizer у жінок стрімко ростуть груди» або «Блогерка заявила про збільшення грудей після вакцинації». Коротше кажучи, «збільшення грудей» — це насправді збільшення лімфовузлів, нормальна реакція на вакцинацію, яку фіксують у кільканадцятьох відсотків щеплених. Неприємні відчуття, які виникають при цьому, можуть асоціюватися з ростом грудей. Згодом лімфовузли зменшуються, і груди,  відповідно, теж «меншають». Загалом цей фейк, напевно, не такий шкідливий, як давніша версія — що вакцина від коронавірусу викликає рак грудей. Але найрозумніше — це не шукати «корисних» побічних ефектів, а вакцинуватися, щоб захиститися від вірусу.

ms.detector.media