ms.detector.media
MediaSapiens
26.05.2021 12:20
Лукашенко звинуватив телеграм-канал, який «піднявся на білоруській проблематиці», у роботі проти Росії
Лукашенко звинуватив телеграм-канал, який «піднявся на білоруській проблематиці», у роботі проти Росії
І це він вважає «справжньою метою західних стратегів».

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив телеграм-канал, який, з його словами, «піднявся на білоруській проблематиці», у роботі проти Росії. Про це він сказав 26 травня під час зустрічі з білоруськими парламентарями, пише держагентство «Белта».

«Він зауважив, що один з екстремістських телеграм-каналів, який, працюючи за кордоном, "піднявся" на білоруській проблематиці, вже щосили працює проти Росії. Це, підкреслив президент, показує справжню мету західних стратегів», – йдеться в повідомленні.

Лукашенко не сказав назву телеграм-каналу, але найімовірніше, що йдеться про Nexta. Це найпопулярніший опозиційний канал на білоруську тематику. Під час активної фази білоруських протестів проти «офіційних» результатів президентських виборів, у серпні-вересні 2020 року, канал Nexta мав більше 750 тисяч підписників (зараз – 592 тисячі), а пов'язаний із ним Nexta Live – понад 2,1 млн підписників (зараз – 1,2 млн). Редакція каналів знаходиться у Польщі.

У листопаді 2020 року слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи проти засновника Nexta Степана Путила та колишнього головного редактора Романа Протасевича (покинув проєкт у вересні 2020-го). Їх звинуватили в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня», та у посиленні соціальної ворожнечі щодо представників влади і співробітників правоохоронних органів.

Верховний суд Білорусі визнав телеграм-канал Nexta його логотип «екстремістськими матеріалами». Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

КДБ Білорусі визнав засновників телеграм-каналу Nexta терористами. Слідчий комітет Білорусі звернувся до Польщі з вимогою екстрадувати Степана Путила та Романа Протасевича. Останній тоді повідомив, що вже мешкає в іншій країні.

23 травня літак авіакомпанії Ryanair, який виконував рейс Афіни-Вільнюс і в якому знаходився Роман Протасевич, змусили сісти в аеропорту Мінска через нібито повідомлення про вибухівку на борту. Протасевича затримали білоруські силовики. У Білорусі йому може загрожувати смертна кара.

Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я та каже, що дає свідчення. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. Детальніше про Романа Протасевича читайте тут

Генеральний директор Ryanair назвав примусову посадку літака «захопленням за наказом держави». Пізніше авіакомпанія Ryanair випустила оновлену заяву, у якій назвала ситуацію з посадкою літака в Мінську актом піратства з боку білоруської влади.

Натомість керівник департаменту авіації Мінтрансу Білорусі Артем Сикорський заявив, що аеропорт Мінська отримав англійською мовою листа від угруповання ХАМАС, що на борту літака закладено вибухівку і що вона спрацює у небі над Вільнюсом. Речник ХАМАС заперечив заяву влади Білорусі. Палестинський рух ХАМАС заявив, що «існує міжнародна громадська думка, яка більше не сприймає методи», використані владою Білорусі.

З 26 травня Україна припинила авіасполучення з Білоруссю. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликали українських журналістів, представників правозахисних організацій, громадських активістів утриматись від поїздок до Білорусі через загрозу та непередбачуваність дій влади країни.

Саміт ЄС вирішив закрити повітряний простір Євросоюзу для авіакомпаній Білорусі. Європейським авіакомпаніям рекомендували уникати польотів через Білорусь. 

Фото: atn.ua

ms.detector.media