ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
13.12.2020 10:37
У Білорусі збирають підписи під відкритим листом правоохоронців за нові вибори президента
У Білорусі збирають підписи під відкритим листом правоохоронців за нові вибори президента
Перелік осіб, які підписалися, мають оприлюднити після позначки в 1000 підписів.

У Білорусі збирають підписи під відкритим листом правоохоронців за нові вибори президента. Таку інформацію опублікував 12 грудня телеграм-канал «Nехта Live».

Станом на вчора було зібрано близько 100 підписів. Їх збирають через спеціальний телеграм-акаунт та мають оприлюднити після перевищення позначки в 1000 підписів.

«Ми всі знаємо, що більшість з нас - це гідні люди і справжні професіонали своєї справи. Проте величезна кількість наших колег була втягнута у виконання злочинних наказів з боку групи людей, які незаконно утримують владу в нашій країні. Прикриваючись гаслами патріотизму, ця група людей, порушуючи Конституцію, відстоює виключно свої матеріальні інтереси, намагаючись нашими руками придушити волю білоруського народу для збереження своїх посад і незаконно нажитого майна.

Правовий дефолт, який має місце в нашій державі, веде до знецінення норм права і простих людських цінностей. Дії керівництва низки силових і правоохоронних структур призвели до дискредитації нас і наших колег в очах суспільства, завдавши непоправного удару по престижу нашої професії», - йдеться у відкритому листі.

Правоохоронці вимагають визнати недійсними вибори президента Білорусі від 9 серпня 2020 року через фальсифікації і тиск на виборчі комісії, а також провести нові вибори у відпоідності до міжнародних стандартів.

Нагадаємо, на виборах 9 серпня офіційно був оголошений переможцем чинний президент Білорусі Олександ Лукашенко. При цьому в день голосування очевидці фіксували численні факти фальсифікацій та порушень, також силовики виганяли з виборчих дільниць спостерігачів від опозиції. Ще до дня виборів Лукашенко усунув майже всіх опозиційних кандидатів шляхом відкриття кримінальних проваджень.

ЦВК Білорусі оголосила, що Лукашенко на виборах отримав 80% голосів виборців, а його опонентка Світлана Тіхановська - 10%. За даними опозиції та порталу для паралельного підрахунку результатів «Голос», справжні результати можуть бути протилежними - біля 80% у Тіхановської.

З дня виборів 9 серпня і досі в Білорусі тривають масові протести з вимогою чесних виборів, які супроводжуються масовими затриманнями, у тому числі журналістів, а також побиттям протестувальників з боку силовиків, катуваннями в ізоляторах.

Зазначимо, у Білорусі презентували «Білу книгу правосуддя». У книзі зібрані свідчення катувань і жорстокості представників силових структур по відношенню до громадян Білорусі в серпні-вересні 2020 року.

ms.detector.media