ms.detector.media
MediaSapiens
17.01.2020 15:47
«Плівки Гончарука» найактивніше поширювали проросійські сайти — інфографіка
«Плівки Гончарука» найактивніше поширювали проросійські сайти — інфографіка
Скандальне аудіо, оприлюднене в мережі, викликало жваву дискусію у ЗМІ та соцмережах. Воно також стало своєрідним «лакмусовим папірцем» для того, аби побачити, яка політична сила розганяє цей «злив», пишуть журналісти.

Аудіозапис розмови прем’єр-міністра Олексія Гончарука з міністеркою фінансів Оксаною Маркаровою та представниками Нацбанку, де глава уряду називає себе «повним профаном» в економіці і про «туман» в голові Володимиира Зеленського, найчастіше поширювали ЗМІ із проросійською позицією. Це виявила авторка статті у виданні «Тексти» Юлія Дукач.

Видання проаналізувало 14 новинних сайтів: bykvu.com, interfax.com.ua, unian.ua, segodnya.ua, rbc.ua, pravda.com.ua, liga.net, gordonua.com, tsn.ua, korrespondent.net, 112.ua, zik.ua, strana.ua, prm.ua. Починаючи з моменту першої згадки до 15:00 16 січня автори статті побачили 156 матеріалів про запис розмови Олексія Гончарука.

«Чітко видно нерівномірність розподілу інтересу до цієї теми. ЗМІ, які згідно з рейтингом ІМІ публікують якісні новини (Українська правда, Ліга, Сєгодня), приділяли “записам” значно менше уваги, ніж українські проросійські сайти, які пов'язують із Медведчуком», — йдется у публікації.

При цьому серед тих сайтів, які найбільше цікавилися цією темою – саме видання Медведчука (zik.ua опублікували один із текстів навіть о 4 ночі) а також відомий проросійською позицією сайт strana.ua.

«Останній, до речі, першим серед всіх розглянутих ресурсів опублікував інформацію про аудіозапис. Сайти, які належать Коломойському (УНІАН, ТСН) продемонстрували середній інтерес до теми: можна сказати, вони її підтримували, але не просували. Інші медіа публікують новину про прослушку з 21:40 до 22:20 паралельно з поширенням та розвінчанням чуток про відставку Гончарука, — йдеться про 15 січня, (всього 19 публікацій на 11 сайтах). До 21:40 публікації з’являлись лише на сайтах bykvu.com, strana.ua, unian.ua, zik.ua», — пише авторка.

Водночас на ресурсах на bykvu.com та unian.ua заголовки демонстрували сумніви щодо того, чи голос справді належить Гончаруку. Там були такі формулювання: «чоловік з голосом Гончарука», «нібито прем’єр-міністр». В той же було видно, що час strana.ua та zik.ua в цьому не сумнівались: «Гончарук вважає, що…», «В сети появилась прослушка совещания у премьера Гончарука».

«Відрізнялися й інші аспекти формулювання заголовків. Так, наприклад, фразу "Соросята ухандохали економіку" винесли в заголовок лише декілька видань, а саме: strana.ua, unian.ua, zik.ua, 112.ua. А сайти Медведчука виділились також тим, що жодного разу не згадали в заголовках прізвище Арахамії (хоча його коментар з’являвся в новинній стрічці найчастіше – 9 разів на 9 сайтах: unian.ua, tsn.ua, rbc.ua, interfax.com.ua, bykvu.com, strana.ua, liga.net, korrespondent.net, segodnya.ua). Проте, лише сайти zik.ua і 112.ua опублікували коментар Дубінського (тричі) та Рабіновича (двічі)», —  зазначають «Тексти».

Як писав раніше MediaSapiens, на початку вересня прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що протягом найближчих років в Україні буде запроваджена «тотальна цифровізація». Наприкінці вересня уряд презентував бренд цифрової держави — «ДіЯ».

Фото: Unian.ua

ms.detector.media